Szeged és környéke

2019.04.21. 11:21

Erőt ad a zsidóknak a pészah

Magyarországon négy nagy történelmi egyház - katolikus, református, evangélikus, zsidó - létezik. A zsidóságnál ezen időszakra eső ünnep a pészah, az egyiptomi kivonulás ünnepe. Ez is, mint a keresztény húsvét tavasszal, a természet éledésével párhuzamosan kezdődik, ebben az évben április 19-én, péntektől április 27-éig, szombatig tart.

Munkatársunktól

– A pészah idén valóban egy időpontra esik a keresztény húsvéttal, ám sok közös vonás nincs bennük. A pészah az Egyiptomból való szabadulás ünnepe nálunk. A fizikai és szellemi értelemben vett szolgaság magunk mögött hagyására emlékezünk, ám nem csak történelmi megemlékezés ez, fontos, hogy úgy éljük meg, mintha velünk is megtörténne – magyarázta Schwarcz Péter rabbihelyettes. A szegedi zsidó hitközösség vallási vezetője úgy fogalmazott, ez az ünnep erőt ad számukra ahhoz, hogy túllendüljenek saját nehézségeiken. Ennek fontos része a széder este, az ünnep első két napja, itt meghatározott rendben emlékeznek múltjukra és arra, hogy miként is történhetett meg szabadulásuk. Héber nyelven olvassák fel a Haggadát, a zsidóság késő ókori szertartáskönyvét, közben a széder tálról fogyasztják az eseményeket szimbolizáló ételeket, és a Haggadában leírt négy pohár bort.

A zsidók az eseményeket szimbolizáló ételeket és a Haggadában leírt négy pohár bort fogyasztják. Fotó: Dreamstime

A zsidók az eseményeket szimbolizáló ételeket és a Haggadában leírt négy pohár bort fogyasztják. Fotó: Dreamstime

A rabbihelyettestől megtudtuk, a nyolc nap alatt az első két este a legkülönlegesebb, ma már az első széder estet általában közösségben, míg a másodikat családtagjaikkal és ismerőseikkel ülik meg. Az ünnep nyolc napja alatt csak kovásztalan ételt fogyasztanak, a pészah alatt a házukban semmilyen – búzából készült – kovászos dolog nem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!