Szeged és környéke

2013.12.28. 18:33

Erről írtunk 2013 szeptemberében

Csongrád megye – Pékség marad a régi Stühmer. Hallókészüléket ültettek egy nő koponyájába. Több mint duplájára drágult a krumpli – tavalyhoz képest. Tengerimalacokat fogadtak örökbe. Adják-veszik a magyar állampolgárságot Szabadkán. Hamis villamosjegyek Szegeden. Eladta weboldalait a Generál Média. Szabics Imre visszavonult. Többek közt ezeket írtuk az év kilencedik hónapjában.

Delmagyar.hu

Bizonyára sok minden felett átsiklottunk, mialatt készítettük ez a válogatást, ugyanakkor valahol határt is kellett szabnunk az eseményeknek. Viszont itt a nagyszerű alkalom, hogy Ön is szerkesszen velünk! Olvassa végig összeállításunkat, s ha valamit nem talál, ossza meg a Facebook-oldalunkon ennek a cikknek a kommentjeként! Mottó: „Szerintem ez kimaradt!"

Szeptember 1.:
Még mindig eladó a Bartók és a Kass

A volt Bartók művelődési központ épülete pusztul, vakolata hámlik, környezete elhanyagolt, lépcsőin madárürülék és por. A Kass sincs jobb állapotban, holott egyszer már rendbe hozta kívülről a tulajdonosa. Nem kellenek se az államnak, se a befektetőknek a patinás épületek.



Nyerni sikerült, továbbjutni nem: Pick-Metalurg 23-19
A Pick Szeged hiába győzte le macedón ellenfelét a BL-selejtezőben, 45-39-es összesítéssel alulmaradt a párharcban. Marad az EHF-kupa.

Nyerni sikerült, továbbjutni nem: Pick-Metalurg 23-19 (galéria)


szeptember 2.:
Kutyavilág Makkosházon

Lakossági panaszok hatására a jövőben táblákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy Makkosházon, a Gyöngyvirág utca és az iskola közötti ligetes részen tilos kutyát futtatni.


Év végi visszatekintés

Erről írtunk 2013 januárjában
Erről írtunk 2013 februárjában
Erről írtunk 2013 márciusában
Erről írtunk 2013 áprilisában
Erről írtunk 2013 májusában
Erről írtuk 2013 júniusában
Erről írtunk 2013 júliusában
Erről írtunk 2013 augusztusában

Egészséges ivóvíz lesz Szegváron
A szegvári önkormányzat az ivóvízminőség-javító programra 146 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Csanyteleken tovább kell várni a trafikra
Kihirdette a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. a második körös trafikpályázatok eredményét.

szeptember 3.:
Pékség marad a régi Stühmer

Megmaradt a régi Stühmer: a Kerek Perec Kft. felszámolása után is pékségként működteti tovább az új üzemeltető. Hamarosan új arculatot is kap – tavasszal kiderül, hogyan néz majd ki a belváros egyik közkedvelt találkozóhelye.

Lázár János: Újabb rezsi- és áfacsökkentés jön
Újabb 10 százalékos rezsicsökkentésről, a devizahitelesek sorsának megoldásáról, illetve a hús áfájának csökkentéséről beszélt kedden Vásárhelyen [namelink name="Lázár János"], a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Azokat az Európai Unió által támogatott beruházásokat, amelyek lebonyolítását nem gyorsítják fel a vállalkozók vagy az önkormányzatok, visszaveheti az állam.

Nem pusztul tovább a makói Ford-fal
Nem pusztul tovább a makói Ford-fal: a tulajdonos Népi Iparművészeti Kft. 1,6 millióból alászigetelte a közelmúltban. Az ipartörténeti jelentőségű reklámfeliratok, képek rekonstruálására azonban még várni kell.



˝Borsodi Peti˝ – zúgta a szegedi B-közép
Mi lett vele sorozatunkban a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának egykori közönségkedvencével, Borsodi Péterrel beszélgettünk. Az 1996-ban bajnoki címet szerző irányító jelenleg az MTK-BSE NB I-es női kézilabdacsapatának vezetőedzője. Nem feledi a szegedi éveket, számára mindig is csodás dolog marad az, hogy a B-közép az ő nevét zengte.



szeptember 4.:
1520 méteren járnak Szeged alatt

Több mint 1520 méter mélyre fúrtak le a Geoszolg Kft. szakemberei a Bokor utca–Semmelweis utca sarkánál lévő klinikai telken, finisében jár a szegedi termálfűtési rendszer első visszasajtolókútjának kivitelezése.



Újra használhatják a gyerekek a szentesi gyógyfürdőt
Újra használhatják a gyerekek a szentesi gyógyfürdőt, ahol az elmúlt évtizedekben generációk tanultak meg úszni - jelentette be [namelink name="Farkas Sándor"] (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője.

szeptember 5.:
Kétfarkú Kutya Párt: sípályát és hosszanti hidat Szolnokig!

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is megnevezte a parlamenti választásokon induló szegedi jelöltjét. A színész [namelink name="Pokorny Szilárd"] nagyban gondolkozik, hegy helyett immár hegységet ígér a városnak.



Pióker Sándor 20 éve dolgozik a Pick Szegednél
[namelink name="Pióker Sándor"] közismert alakja Szegednek. Legendás edzők, testnevelő tanárok, sportvezetők sorozatunkban a Szegedi Dózsa, a Szeol AK és a Pick Szeged gyúrójával beszélgettünk. A mindenki által csak Pikinek szólított masszőr 20 éve dolgozik a Tisza-parti kézilabdacsapatnál.



Gól: Luculescu – vagy mégsem?
Játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt nyújtott be óvást a Hódmezővásárhelyi FC a Csanádpalota elleni mérkőzés (2–2) kapcsán a Magyar Labdarúgó-szövetség területi igazgatóságához. A HFC szerint a jegyzőkönyvben szereplő Luculescu helyett az október 31-éig eltiltott [namelink name="ifjabb Lakatos Rudolf"] szerepelt.


szeptember 6.:
20-25 ezer forinttól eshetnek el a rászorulók

Lemorzsolódás lehet a vége annak, hogy szigorúbb lett a halmozottan hátrányos helyzetűek besorolása. Egy négygyerekes család ingyenes kollégiumtól, étkezéstől, bérlettől eshet el.

szeptember 7.:
Csak egy jobb lábra futja a főnyereményből

Csongrád megye legkisebb települését, Kövegyet könnyedén felvirágoztathatná a lottó ötös nyertese. A 100 millió euróért a Real Madrirdba igazoló Gareth Bale-nek azonban legfeljebb a jobb lábát tudná megvenni az újdonsült milliárdos.


Eladta 42 weboldalát a Generál Média
Eladta több mint 40 weboldalát a Generál Média Kiadó.

Mindegía és a gyönyörű szegedi lányok
[namelink name="Niko Mindegía"] (25), a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának spanyol válogatott játékosa a nyáron érkezett a kétszeres magyar bajnokhoz. Az irányító remekül érzi magát a városban, gyorsan ment a beilleszkedés, a szegedi nők pedig szerinte: gyönyörűek.



szeptember 8.:
Füstszív és dugóhúzó Szatymaz felett

Idén sem szűkölködött látványosságban a repülőnap Szatymazon: a nap fő eseménye [namelink name="Veres Zoltán"] műrepülő bemutatója volt, aki „szívesen" érkezett meg a falu felé világbajnoki gépével.

Füstszív és dugóhúzó Szatymaz felett (galéria)


szeptember 9.:
Gizi bajba került

Pedig nem akart ő semmi rosszat. Sőt, kifejezetten rendesen viselkedett. Aztán egyszer csak megtörtént...



1600 kutya Vásárhelyen
Kicsiket és nagyokat, rövid és hosszú szőrűeket, hétköznapi és különleges fajtákat – mintegy 1600 kutyát neveztek a hétvégén Vásárhelyen a kétnapos CACIB Nemzetközi Kutyakiállításra a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában.

Luka Zvizej, a reklámarc
Új szerepkörben tűnt fel [namelink name="Luka Zvizej"], a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának korábbi, a Celje együttesének jelenlegi játékosa.



szeptember 10.:
Hallókészülék a koponyában

Koponyacsontba ágyazott hallókészüléket ültettek be Szegeden egy 74 éves nőnek.

Hallókészülék a koponyában (galéria)


Indián megy - és marad
Távozik posztjáról a Kommunális Nkft. alig fél esztendeje kinevezett vezetője, [namelink name="Fekete Tibor"]. Távozása hátterében egészségügyi okok állnak – utódját már keresik.

Diszkóban a népzene és az évezredes szöveg
Trendi lett a diszkókban a népzene, a jó lemezlovas azonban nemcsak a hangulatot pezsdíti fel, hanem nevel is. [namelink name="Kasza Róbert"] abban is hisz, hogy bármiből remixet lehet készíteni.

szeptember 11.:
Solymos menesztené az IKV igazgatóját

[namelink name="Solymos László"] alpolgármester szerint [namelink name="Nagy Ferenc"] IKV-igazgató alkalmatlan a feladatára, a közpénzekkel való gazdálkodásra és a tulajdonos önkormányzat érdekeinek, vagyonának védelmére, ezért a szeptember 20-i szegedi közgyűlésen kezdeményezi az azonnali hatályú menesztését.

szeptember 12.:
Deszken az is elterjedt, bombával fenyegetőzött a jegyző

Három nap után kirúgták a deszki jegyzőt, Román Évát. Perelt és nyert. 6,6 milliós kártérítést kap. A történet azonban nem ennyire egyszerű.



Podolski? Jó fej!
Londoni utazás, találkozás a vb-bronzérmes német futballistával, Lukas Podolskival, valamint edzés az egyik legmodernebb európai futballkomplexumban, a Soccerdome-ban – ezt nyerte a kisteleki [namelink name="Tóth István"] azzal, hogy feltöltött egy videót magáról az internetre.


szeptember 13.:
Szegedi kaszinót tessék 50 millió forintért!

Kaszinó nyílhat Szegeden. A koncessziós pályázat kiírásához azonban a városnak is hozzá kell járulnia. Erről szeptember 20-i ülésén dönt a szegedi közgyűlés.

Vadasparkban meggyógyított békászó sast engedtek szabadon
Egy a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában meggyógyított békászó sast (Aquila pomarina) engedtek szabadon Magyarcsanád közelében.

Vadasparkban meggyógyított békászó sast engedtek szabadon (galéria)


A nézők indították a filmeket
Szeptemberben betekintést nyerhetnek a nézők a mozigépész birodalmába a szentesi Őze Lajos Filmszínházban, működés közben látahtják a szalagos vetítőgépeket, mielőtt azok átadják helyüket a Blu-Ray-lemezeknek és - talán - a digitális technikának.



Gyömbér Gábor: megérte a sok lemondás
A makói születésű [namelink name="Gyömbér Gábor"] (25) bemutatkozott a magyar felnőtt labdarúgó-válogatottban: az észtek elleni mérkőzésen szűk negyedórát kapott [namelink name="Egervári Sándor"] szövetségi kapitánytól, és a romániai vereség ellenére is élvezte minden percét a kilencnapos kerettagságnak.

szeptember 14.:
Küzdenek az adósok a közös költséggel is

Míg régen sokan tartoztak 20-30 ezer forinttal a lakóközösségnek, most 3 ember „jegyez le" 6-7 millió forintot. A devizahiteles adósok miatt a társasházak is gondban vannak. Nem lenne szabad megvárni az árverést, ez a végrehajtói kamara szerint is a legrosszabb megoldás.



szeptember 15.:
Dominó nap a Tescóban: vadászat a lila Törpillára

Reggel még nem sejtettem, hogy szombaton egy 3/3-as, sárga Törpillával jövök haza a Rókusi körúti Tescóból. Akkor még azt sem tudtam, hogy létezik 3/3-as sárga Törpilla. Pedig, ha tudom, akkor inkább egy lila Törpillára vadászok. Az sokkal többet ér. Törp dominó cserenapot tartottak szombaton az ország összes Tescójában.

Dominó nap a Tescóban: vadászat a lila Törpillára (galéria)


Öt éve program az egészségmegőrzés
Ingyenes szűrésekkel, vizsgálatokkal, színpadi produkciókkal, gyermekprogramokkal ünnepelte 5 éves születésnapját az Egészséges Vásárhely Program.

szeptember 16.:
Duplájába kerül a kevés krumpli

120-130 forintot kérnek a szegedi Mars téren egy kiló krumpliért, de a 150 forintos ár sem ritka. Tavaly ilyenkor 40-60 forintba került a burgonya, több mint kétszeres az áremelkedés.


szeptember 17.:
Újabb elsüllyedt hajót emeltek ki

Miután egy három éve elsüllyedt kompot szívós munkával a felszínre hoztak, a szegedi vitorlások folytatják a tápéi téli kikötő megtisztítását a roncsoktól.


Fejőállvánnyal is zenéltek a nyolcadik Hódstockon
Dübörgő zene, torkuk szakadtáig üvöltő énekesek, pörgés és bakancsos fiatalok jellemezték Vásárhely egyetlen underground fesztiválját, a Hódstockot, amely idén nyolcadik alkalommal startolt el a Majolika Gyár romos falai közt.

Bezár az utolsó makói magánnyelviskola
Idén szeptembertől már nem indít új önálló kurzusokat Makó utolsó magánnyelviskolája, az AngolSuli. Az iskola alapítója, vezetője, [namelink name="Németh Ervin"], az Unofficial English című nyelvoktatási bestseller szerzője 15 év után döntött úgy, hogy a város utolsó nyelviskoláját bezárja.

szeptember 18.:
Várólista helyett drága külföldi műtét

Egy uniós rendelkezés alapján októbertől bármelyik európai országban kezeltethetik magukat a betegek, akiknek itthon fél évnél hosszabb ideig kellene várniuk a beavatkozásra. A rekord jelenleg egy közel ötéves előjegyzés, a lehetőség több szakterületen csábító lehet. Csakhogy a külföldi gyógykezelések jóval drágábbak.

Leszúrta anyja élettársát, most beismerte
Beismerő vallomást tett a vásárhelyi emberölés gyanúsítottja.

Major László rögtön igent mondott
Új szakmai igazgatója van a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád megyei területi igazgatóságának: szeptember 1-jétől Lóczi Istvánt [namelink name="Major László"] váltotta.

szeptember 19.:
Farkas László börtönbe juttatná Solymost, ha nem kér bocsánatot

A bíróságon folytatódik [namelink name="Farkas László"] önkormányzati képviselő és Solymos László alpolgármester vitája az Agóra ügyében. A fideszes városatya ugyanis feljelentette a szocialista politikust nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért, amiért akár két év börtön is járhat.

Kovács Gyula: kajaklapát és szólógitár
Harmincnyolc éve ugyanott, a szegedi Déri-szakközépiskolában tanít testnevelést. Emellett, ha az időjárás engedi, napi rendszerességgel kajakozik a Tiszán, illetve a klasszikus rockzenei feldolgozásokra szakosodott Memphis együttes szólógitárosa. A legendás Csongrád megyei testnevelőket, pedagógusokat bemutató sorozatunkban Kovács Gyulát kerestük fel.



szeptember 20.:
Petykó szegedi ingatlanra cserélné a Vigadót

[namelink name="Petykó Zoltán"] szegedi ingatlanra cserélné az újszegedi Vigadót, amelyet júliusban vásárolt meg 35 millió forintért. Az önkormányzat számára az egyetlen elfogadható ajánlat, ha ugyanannyiért vásárolhatja meg a Vigadót, mint Petykó Zoltán. A városháza szerint minden más telekspekuláció, amelyben nem kíván részt venni.



Trafik nélkül maradt Óföldeák és Nagyér
Óföldeákon és Nagyéren senki sem akar trafikot nyitni. A polgármesteri hivatal azonban már kijelölte a helyet, ahol dohányterméket lehet vásárolni. Várhatóan egy italboltban és egy kocsmában kínálják majd a cigarettát.

szeptember 21.:
Tengerimalacot fogadtak örökbe a kémikusok

Tengerimalacokat fogadott örökbe a Szegedi Vadasparkban a Magyar Kémikusok Egyesületének Csongrád Megyei Csoportjának nevében [namelink name="Hannus István"], a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének professzora.

Tengerimalacot fogadtak örökbe a kémikusok (galéria)


Kőhegyi Ferencné 40 éven át a játékért (is) kapott fizetést
[namelink name="Kőhegyi Ferencné"] Judit (59) 40 évig dolgozott óvónőként a vásárhelyi Malom utcai óvodában, amelynek vezetője is volt. A kicsik komolyzenei dallamokra aludtak el csendes pihenőn, és vallja: egy-egy óvodai csoport a szülőkkel együtt teljes.



Hősi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen
A második világháborúban Szentes közelében hősi halált halt lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen, [namelink name="Brzózka Marek"] fiatal szegedi szobrászművész alkotását avatták föl.

Hősi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen (galéria)


Olasz Anna: nincs időm a honvágyra
A Haász SZUE világbajnoki ötödik helyezett nyílt vízi úszója, [namelink name="Olasz Anna"] immár egy hónapja az Arizona State University hallgatója. Fel kellett vennie az amerikai sportösztöndíjasok tempóját, ami sikerült, a húszesztendős sportoló fantasztikusan érzi magát.



szeptember 22.:
Droglabor a panelban: a lakók nem gyanítottak semmit

Szintetikus drog előállításához szükséges alapanyagokat foglaltak le a rendőrök Szegeden, egy felsővárosi panelban. A lakók közül senkinek nem tűnt fel, hogy az ötödik emeleti lakásban jó ideje droglabor működik. A lakás tulajdonosát szimpatikus, udvarias fiatalembernek írták le, akivel soha nem volt semmi gond.

szeptember 23.:
Továbbra is behajtanak a tilosba - a rendőr mellett

Hiába tilos hétvégén a Dugonics téren keresztülhajtani, az autósok többsége tesz a szabályokra. Szombaton rendőrök is vadásztak a renitensekre, röpködtek a tízezres bírságok.



szeptember 24.:
Markovics Zsolt: a zsidókat gazdasági válság idején mindig bűnbaknak kiáltották ki

A gazdasági recesszió és az emberi butaság miatt erősödik Magyarországon az antiszemitizmus [namelink name="Markovics Zsolt"] szegedi főrabbi szerint. A szappanok elhelyezése a zsinagóga kerítésére a vallási vezető szerint tudatos, provokatív, sértő cselekedet volt, de ez nem a szegediek a véleményét tükrözi.



Na végre! Tiszta az M43-as!
Feljelentették a gondatlan kamionost, akinek a járműve 5 kilométer hosszan beszennyezte az M43-as autópályát. Az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője szerint csak mechanikai úton lehet a kiömlött szilikont eltávolítani. Végre újra tiszta a pályatest!



szeptember 25.:
Adják-veszik a magyar állampolgárságot Szerbiában

Már nem titok Szabadkán és egész Szerbiában, hogy visszaélések vannak az egyszerűsített honosítási eljárással, a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban. Több száz euróért cserébe kapnak magyar állampolgárságot azok, akik egyáltalán nem beszélik a magyar nyelvet.



szeptember 26.:
A város őket nézi, ők pedig a várost

„Egy tökben elfér a kés" – mottóval ezúttal őszi csendéletet festenek a kirakatban.



Parázs vita a makói kórházról
A szennyvízcsatornázás, a szemétdíjkedvezmények és a kórház témája uralta a makói képviselő-testület szerdai ülését. A végén új igazgatót neveztek ki az egyesített városi könyvtár és múzeum élére [namelink name="Forgó Géza"] személyében.

szeptember 27.:
Rapid közgyűlés: épülhet a partfal!

25 perc alatt véget ért a rendkívüli közgyűlés. Minden átment. Lesz partfal!

Csak jövőre lesz Nagylakon templom
Hónapok óta áll az építkezés Nagylakon, de az egyházmegye azt ígéri: a jövő héten újraindul a munka. Jövőre lesz kész a Szentlélek-templom.



szeptember 28.:
Nem volt megállapítható a börtönszex

Felmentette a hivatali visszaélés bűntette és szolgálatban kötelességszegés vádja alól a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa pénteken a két volt gyulai börtönőrt.

Tapintható térképet avattak Csongrádon
„Nyújts feléje védő kart" – hallottuk az imént a Himnuszban. A szavak akár a Rotaryt is jellemezhetnék: egy olyan szervezet, amelynek a segítségnyújtás a hivatása – szólt a megjelentekhez [namelink name="Kőrösi Tibor"] polgármester.

[namelink name="Szabics Imre"] visszavonult
Játékos-megfigyelő lesz Szeged egyik legjobb csatárából.

szeptember 29.:
Hamis villamosjegyek jelentek meg Szegeden

Óriási üzlet lehet a hamisítás, ha a város több pontján is kapni lehetett az egyébként 310 forintos vonaljegyet. Olvasónk egy kisboltban, nyugtával együtt jutott a hamis papírdarabhoz, az ellenőrök pedig lefülelték. Az SZKT feljelentést tett az ügyben, a rendőrség nyomoz.



Rockzenekar a méhnyakrákról: koncert és ismeretterjesztés
Makón koncertezett a gyulai rock’n’roll zenekar, a Dirty Slippers. A fiúbanda a Maros-parti városban a fiatalokra leselkedő veszélyekről is beszélt.

Rockzenekar a méhnyakrákról: koncert és ismeretterjesztés (galéria)


4482-en a Pick-futáson
Még hogy a mai világban az emberek nem szeretnek mozogni! Erre alaposan rácáfolt az a 4482 induló, aki részt vett szegedi Pick utcai futófesztiválon.

4482-en a Pick-futáson (galéria)


szeptember 30.:
Az ügyvéd legyőzte a sakknagymestert

Gyermekkora óta amatőr szinten sakkozik [namelink name="Sulyok József"]. A szegedi ügyvéd a közelmúltban egyedüliként legyőzte [namelink name="Papp Petra"] női nemzetközi sakknagymestert a Dóm téren rendezett 30 táblás szimultánon.



Leszbikus csók és K-9-es rendőrkutya a vásárhelyi éjszakában
Falhoz támaszkodó szerelmesek, hányásfolt a földön és dulakodás. Ez a látvány fogadja azt, aki arra adja a fejét, hogy szombat este kirúg a hámból Hódmezővásárhelyen. A város sétálóutcájának egyik szórakozóhelyén jártunk, hogy megnézzük; hogyan mulatnak az emberek.

Tíz országon át 13 ezer kilométert kerekezett Baranyi Antal Gábor
Jó és rossz élmények egyaránt értek. Egyelőre pihenek, de természetesen már vannak új terveim – fogalmazott [namelink name="Baranyi Antal Gábor"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!