Szeged és környéke

2009.06.05. 22:51

Európai Parlamentről szavazunk holnap

Másodszor küldhetünk magyar képviselőket az Európai Parlamentbe, most 22 politikust. Holnap a korábbi választásokon megszokott módon élhetünk szavazati jogunkkal.

Munkatársunktól

Az Európai Parlament (EP) Magyarországot képviselő 22 tagját holnap választjuk meg. A szavazólapon a 8 listát állító szervezet neve a korábbi sorsoláson kialakított sorrendben olvasható. Reggel 6 órától este 7 óráig tart nyitva Csongrád megye 440 szavazóköre. A Területi Választási Bizottságba 5 jelölő szervezet delegált tagot.

– Szavazni csak az érvényes személyazonossági és lakcímkártya bemutatása után lehet – hangsúlyozta Kovalcsik Andrea, a területi választási iroda vezetője, megyei főjegyző. Ugyanakkor a postán érkezett szavazási értesítő hiánya nem akadálya a szavazásnak, mert a választópolgárt – érvényes okmányai alapján – kikeresik a névjegyzékből.

Érvényesen szavazni csak tollal, a nyolc közül az egyik körbe tett egymást metsző két vonallal lehet. Érvénytelen a voksa annak a választópolgárnak, aki több listát is megjelölt, illetve ha egy listára sem szavazott, illetve ha nem + vagy × jellel, vagy nem tollal fejezte ki akaratát.

Mozgóurnát igényelhet még vasárnap is a szavazatszámláló bizottságtól az, aki mozgásában gátolt, de voksolna. Ehhez írásbeli kérvény kell. A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi a helyszínre, de ők ott (például egy kórházban) újabb voksolási igényeket nem fogadhatnak el.

A részvételi arányról szóló jelentés folyamatosan, az előzetes választási eredmény vasárnap este 10 után olvasható a www.valasztas.hu honlapon, illetve internetes újságunkban, a www.delmagyar.hu-n. Az EP-választás végső eredményét az Országos Választási Bizottság legkésőbb június 13-án állapítja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!