2011.09.04. 19:47
Fröccsözés és nosztalgiázás a szódás Bánffiéknál
Szeged – Éljen a H2O! – adott hangot a szóda iránti elkötelezettségének egy fröccsöző vendég Bánffiék szegedi szikvízgyártó üzemében.
A családi vállalkozást több mint száz éve, 1907-ben [namelink name="Belányi Ferenc"] indította, hogy kocsmájában zavartalan legyen a fröccskészítés – erre is fény derült a szegedi Közéleti Kávéház pénteki rendezvényén a cég Földmíves utcai épületében, ahol [namelink name="Bánffi István"] ügyvezető és fia, Ádám beszélt a magyar kultuszital múltjáról és jelenéről.
A látogatók sok mindent megtudhattak szíkvízgyártásról a Földmíves utcai üzemben.
Fotó: Frank Yvette
A látogatók fröccsöt vagy málnaszörpöt kortyolgatva számtalan érdekességet tudhattak meg [namelink name="Jedlik Ányos"] találmánya, a „kétnemű savanyúvíz" 200 éves történetéről, valamint a palacktöltés folyamatát is megnézhették. A csapvíz tisztítás után 10 fokosra hűtve, szénsavval dúsítva kerül a műanyag üvegekbe, amelyek Hollandiában készülnek. – Egy ügyes kezű munkás a 4 fejes töltővel akár 60 rekesz szikvizet is elkészít egy óra alatt – mondta a cégvezető, aki egy tévhitet cáfolva kiemelte, hogy a szóda nem ásványvíz.
A magas szén-dioxid-tartalom öli a baktériumokat, ezért a szikvizet az 1830-as évek kolerajárványában szinte gyógyszerként fogyasztották a tünetek enyhítése céljából. A manapság is népszerű szomjoltó, amelyből rengetegféle fröccs készíthető különböző fantázianevekkel – a füttytől a házmesterig –, 2006-ban bekerült a hungarikumok közé.