Szeged és környéke

2008.12.21. 19:21

Gazdasági Oscar a gépjárműbontónak

Szeged - A kiadónk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő, a Délmagyarország és a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Presztízs Díját hat kategóriában osztottuk ki idén Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között.

Dombai Tünde

Egy vállalkozás a legszínvonalasabb üzleti weboldalért különdíjat kapott. A díjazottakat hétről hétre A pénz beszél mellékletünkben mutatjuk be. Ezúttal az év környezetvédelmi díjasán, a Roncs Autó Kft.-n a sor.

A szegedi Roncs Autó és Alkatrész Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. veszélyes hulladéknak minősülő járművek bontásával és kezelésével foglalkozik. A céget 1987-ben alapították, majd 1991-ben megalakult a Roncs Autó Kft. a Kollégiumi úton. Három éve bővült a bontócsarnok, új raktárt, üzlethelyiséget és veszélyes hulladéktárolót létesítettek, valamint felhúztak egy acélvázas csarnoképületet. A vállalkozás tavaly kapott engedélyt a homok- és olajfogó berendezésre. Bővítette a betonos tárolóterületet és talajvízfigyelő monitoring kutakat telepített.

A Roncs Autó Kft. telephelye jelenleg 34 ezer négyzetméter alapterületű. A 400 négyzetméteres műhely, a 3000 négyzetméteres csarnok és a fedett tárolórendszer évente 7 ezer gépjármű bontását tenné lehetővé. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a bontás során keletkező hulladékok szelektív gyűjtésére, tárolására és ártalmatlanítására. A lebontott alkatrészeket minősítést követően termékként, illetve hulladékként értékesítik. Ez úgy lehetséges, hogy a fődarabokkal rendelkező járműroncsokat – szakszóval – szárazra fektetik. Azaz a folyékony és szilárd veszélyes anyagokat eltávolítják belőle, ennek költsége a hasznosításkor megtérül. Olyan technikát alkalmaznak, mely révén az alkatrészek minél nagyobb százalékban újrahasznosíthatók. Ezzel a cég csökkenti az elhagyott gépjárművek számát, melyek különben jelentős környezeti terhelés jelentenének.

Dobó József tulajdonos a díjjal. Fotó: Frank Yvette

Dobó József tulajdonos a díjjal.
Fotó: Frank Yvette

A tulajdonos elhivatottságának köszönhetően a Roncs Autó Kft. referencia értékű, a régióban egyedülálló. A korszerű műhelyben sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek bontják az autókat, minősítik az alkatrészeket, és előkészítik azok értékesítését. A kinyert alkatrészek nem keverednek, újrahasznosításuk, további feldolgozásuk, kezelésük környezetkímélő megoldás. A bontás nem terheli a környezetet, a telephely a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelően üzemel.

– A Presztízs díj a jövőnket jelenti. Ilyen jellegű vállalkozás még soha nem kapott elismerést. Úgy érzem, a kitüntetés a felénk irányuló bizalmat jelzi. Számomra a munka soha nem volt nehéz, mert az autónak, vagyis a hobbimnak élek. Annak külön örülök, hogy a 26 éves fiam ügyvezetőként átvette a stafétát. Reményeim szerint hasonló szellemben működteti tovább a céget – magyarázta Dobó József, a Roncs Autó Kft. tulajdonosa. Idén az autóbontós világtalálkozó ötletgazdája és főtámogatója a Roncs Autó Kft. volt, ahol a résztvevőknek gyakorlati bemutatón és szakmai kiállítással bizonyították a környezetvédelem, a baleset-megelőzés, a gépjárműbűnözés visszaszorításának fontosságát. A világ hulladéktermelésének 10 százalékát a gépjárműroncsok teszik ki, ezért ezek kezelése és újrahasznosítása az egyik legfontosabb szempont a világon.

Az ünnepeltek

Az Év kisvállalkozása kategóriában a Mora 2000 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyert, Az év középvállalkozása a Dorozsmai Nagybani Piac Kft., Az év vállalkozása a Total Szerviz és Javító Kft. lett. A környezetvédelmi díjat a Roncs Autó és Alkatrész Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az innovációs díjat a QualiCont Kft., Az év üzletembere díjat id. Török Tibor, a Texpack International Kft. igazgatója kapta. A legszínvonalasabb üzleti weboldalért pedig a Reál Érték Ingatlanközvetítő és Forgalmazó Kft.-nek járt a különdíj.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!