Szeged és környéke

2009.10.16. 21:48

Gyerek, gyerek, segítség!

Röszke - Sokkoló volt, amikor megtudták, hogy az egyik gyerek kómába esett – mesélte Fekete Gábor. A fiatal főtörzsőrmester és kollégái mentették meg azt a kétéves kisfiút és hároméves nővérét, akikre csütörtök hajnalban találtak rá a röszkei Tisza-töltésnél.

Kiss Gábor Gergő

- Gyerek, gyerek, segítség! – ezeket a szavakat ismételgette szerbül az a 29 éves koszovói férfi, akinek két gyermekét, egy 2 éves kisfiút és egy 3 éves kislányt talált kihűlve, kritikus állapotban Fekete Gábor rendőr főtörzsőrmester kollégáival csütörtök hajnalban a röszkei Tisza-töltésnél. Ahogy arról tegnapi számunkban beszámoltunk, a határsértő apa a 112-es segélyhívón kért segítséget a rendőröktől.

– A röszkei Premier söröző előtti nyilvános telefonfülkéből hívott minket a teljesen átázott férfit. Miközben a csuromvizes útlevelét ellenőriztük, a gyerekeiről és a határról kezdett beszélni. Elég zavart volt, nem tudtuk, hogy egyáltalán igazat mond-e. Ettől függetlenül azonnal kocsiba ültünk, de az általa mutatott helyen senkit sem találtunk – mesélte Fekete Gábor, akivel tegnap az említett fülkétől indultunk el a Tisza-töltés felé. Az út autóval is hosszú volt, az apának gyalogosan és fáradtan legalább másfél órájába telhetett, amíg segítséget tudott kérni. A határrendészek a férfi által mutatott helynél jó száz méterrel feljebb, az ártéri erdőkön túl, a töltés bal oldalán találták meg a két alig lélegző gyermeket.

Fekete Gábor főtörzsőrmester a röszkei Premier söröző előtt találkozott a rémült apával.
Fotó: Schmidt Andrea

– Esett az eső, és metszően fújt a szél. Azonnal betakartuk a kicsiket, hívtuk a mentőket, és a röszkei határrendész kirendeltségre vittük őket. A gyerekekkel nem tudtunk kommunikálni, a kiérkező mentők azonnal a klinikára vitték őket. Mivel az apa vízum nélkül érkezett az országba, nekünk is vele kellett menni. Sokkoló volt, amikor ott megtudtuk, hogy az egyik gyerek kómába esett – mesélte Fekete Gábor.

Az édesapát már kihallgatták, de egyelőre a rendőrök számára sem világos, hogy pontosan hogyan jutott bajba a család. Annyi tűnik bizonyosnak, hogy Franciaországba szerettek volna eljutni a jobb élet reményében. Bár az apa több verzióval is előállt, a rendőrök szerint a család nem a Tiszán átúszva, hanem gyalogosan próbált átjutni a határon. A gyerekek kihűlését a vizes-sáros eső okozhatta.

Az apát őrizetbe vették, a békéscsabai befogadó állomásra szállították, ahol menekültstátuszt kért.

Jobban vannak a gyerekek

Túri Sándor, a szegedi gyermekklinika igazgatója tegnap délután jó hírekkel tudott szolgálni a gyerekekről. A kómába esett kisfiú kikerült az intenzív osztályról, jövő hét elején – amennyiben semmiféle szövődmény nem lép fel – testvérével együtt a klinikát is elhagyhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!