Szeged és környéke

2016.03.25. 15:18

Hiába várják kábelen az internetet

Évek óta sikertelenül próbálnak megfelelő színvonalú internetszolgáltatást kilobbizni a szegedi Légió utca hátsó harmadában élők. Bár ez a szakasz hivatalosan már kertes mezőgazdasági terület, pont ugyanúgy néz ki, és ugyanannyira közművesített, mint az utca eleje.

Tombácz Róbert

Az Újszeged és Szőreg határán lévő egysávos Légió utcában a 68-as számnál egy villanykaróra szerelt kábelszekrény jelzi, hogy elértünk a világ végére. Legalábbis a 100-ig számozott utca kevésbé szerencsés felében élők szerint.


Az aszfaltozott, csatornázott utca elejétől a fémszekrényig futó egyik kábelen megy a szélessávú internet, a munkát úgy két hónapja fejezte be a Magyar Telekom Nyrt. a 72-es szám alatt élő [namelink name="Szabó András"] szerint.


Neki épp szerencséje van: hozzá még elérhet a jel, ráköthet a kábeles netre, ha akar. Az övénél távolabb lévő családi házakban viszont továbbra sincs szélessávú, korlátlan kábeles internet.


Bár határvonal csak papíron látszik, a 68-as számig az utca beépítésre javasolt kertvárosi övezetnek számít, utána viszont hivatalosan kertes mezőgazdasági terület – tudtuk meg a szegedi polgármesteri hivataltól. A környékbeliek szerint ezért nem ér el hozzájuk a 21. században a megfelelő szolgáltatás. A rendszert az utca kétharmadáig kiépítő Telekom egy éve közölte velük, hogy nem terveznek további hálózatbővítést az utcában, és a többi távközlési szolgáltató sem verseng az utca hátsó felében élőkért. Csak vezeték nélküli internet elérhető, a szolgáltatás minősége azonban megbízhatatlan és lassú, vagy drága és korlátozott – mondják az itt élők.

Próbál segíteni


Megkerestük a körzet önkormányzati képviselőjét, Berkesi Ottót is, aki eddig még nem hallott a problémáról. Azt mondta, vegyék föl vele az érintettek a kapcsolatot, igyekszik segíteni a megoldásban, bár szerinte itt egy üzleti döntésről van szó, amire kevés befolyása lehet a lakóknak vagy neki.


– Nem értem, miért nem vagyunk jogosultak arra, amire az utca elején élők. A lányom nyolcadikos, a tananyaghoz, a házi feladatához nagyon fontos lenne egy megbízható internetszolgáltatás. Ez létszükséglet 2016-ban. Én levelezőre járok egy főiskolán, nekem is szükségem lenne rá. Előfordult, hogy vizsga közben állt le a net – magyarázta féléves kisfiát babakocsiban tologatva Bartók Angéla.


 Egyik szomszédjánál, Igaz Mónikánál az erdő közelsége miatt már ez a szolgáltató sem elérhető. Nekik egy másik cég mobilinternetes csomagjára kell előfizetniük, aminek drágasága mellett további hátránya, hogy ha elfogy a letölthető adatmennyiségre vonatkozó havi keret, akkor vége az internetezésnek. – Nemcsak az időnket és a pénzünket, de az internetet is be kell osztanunk – mondta a fiatal nő.


[namelink name=" Szöllősi-Vágó László"] már évek óta próbálkozik beadványokkal a szolgáltatóknál, hogy kiépítsék a kábeles netet az utca hátsó részében, aminek a hiánya 10-15 családot érint hátrányosan. Sokuknak a munkájához is szüksége lenne rá. – Már azt is fölajánlottuk, hogy beszállunk a kiépítés költségébe, álljuk az anyagköltséget, de így is elutasították a kérésünket. Nagyjából 500 méterről lenne szó – mondta el a 98. szám alatt élő fiatalember.

Nyitott kérdések


A Magyar Telekom Nyrt.-t arról kérdeztük, miért nem építik tovább a hálózatot az utcában, és mennyibe kerülne további 500 méternyi szakaszra kiterjeszteni a kábeles internetszolgáltatást. Kérdéseinkre konkrét válaszokat nem kaptunk, csak azt közölték, hogy „A Telekom szisztematikusan haladva építkezik, kollégáink folyamatosan vizsgálják annak a lehetőségét, hogy mely új területek bevonásával folytatódjon a szélessávú hálózat kiépítése", és ha tovább fejlesztenének az utcában, arról az ott lakókat majd értesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!