Szeged és környéke

2017.06.08. 07:08

Így legalább marad pénz gyógyszerre - lakótelepen osztják az ételt

Szeged - Négy éve gyerekeknek ad ingyenebédet az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány, alig egy hónapja pedig felnőttek számára nyitottak népkonyhát. Még alig ment híre a segítségnek, de az igény máris hatalmas.

Szlavkovits Rita

– Jó nehéz az edény, biztos főzelék van benne – Áchim István ebédért jött nyitásra a szegedi Kereszttöltés utcában nemrégiben elindult ételosztásra.


István szívesen segít cipelni a szállítóedényeket is, hogy ne a lányoknak kelljen behurcolni azokat a helyiségbe, ahol osztják az alapítvány munkatársai az ebédet. A Pünkösdi Egyház nyert pályázaton több Békés megyei intézményével együtt 52 millió forintot több szociális szolgáltatásra, majd ez a szervezet kötött szerződéseket több étkeztetéssel foglalkozó vállalkozóval, így a Szegeden már ismert Egy Ebéd Egy Esély Alapítvánnyal arra, hogy ételt osszanak rászorulók számára. A Kapocs ételbárban is működik a népkonyha, de a Kereszttöltés utcában és a József Attila sugárúton is osztanak ételt a civilek. A Kereszttöltés utcai osztóponton már nyitás előtt sorban álltak, főként nyugdíjasok.


– Százezer forint alatt van a nyugdíjam, itt lakom a panelban, gondolhatja, hogy a csekkek befizetése után mi marad – fogalmazott a nyugdíjas asszony, aki nem akart névvel szerepelni az újságban, mert nem szívesen reklámozza, mennyire kevés pénzből kell kijönnie. Azt azért elmesélte, ha egy kis betegség adódik, akkor már egyetlen fillérje sem marad, miután kifizeti a nagyjából ötvenezer forintos rezsit.

Így legalább marad pénz gyógyszerre - lakótelepen osztják az ételt. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


– Nagyon jól jött ez nekünk – Szalma Vincéné szerint nem ők a hibásak, hogy nehezen jönnek ki a nyugdíjukból, így ő nem bújik el a fényképezőgép elől. – Szájról szájra terjedt, jövünk mindennap – Bálint Károlyné szereti a főzeléket, már meg is kapta az ételt, a keddi menü sárgaborsó-főzelék. – Nincs mindig hús, de nem is kell – teszi hozzá Szalmáné.


– Óriási könnyebbség, hogy nem kell mindennap gondoskodni az ebédről, így legalább marad gyógyszerre, mert tudja, vagy eszünk, vagy fizetjük a rezsit, vagy gyógyszerre költjük – teszi hozzá az asszony, aki nem akart névvel szerepelni. – A semmiből nem sokat költhetünk – egészíti még ki egy félmondattal. Az edények cipelésében segédkező Áchim István is örül a lehetőségnek, mivel felesége rehabilitáción van, húszezer forint körül kap, neki pedig hetvenezer forint körüli nyugdíjat utalnak havonta, a napi ingyen meleg étel számukra is megváltást jelent.


– Sokszorosa az igény annak, amit szét tudunk osztani – Rovó Richárd, az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány vezetője szerint a végtelenségig lehetne kiterjeszteni a különböző programjaikat. – Az év végéig biztosan marad a mobil osztópontokon az ételosztás – magyarázza. – Ezen a héten már hosszabb nyitvatartással indítunk, a múlt héten pedig Sándorfalván kezdtük az ételosztást rászoruló felnőttek számára – tette hozzá Rovó Richárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!