Szeged és környéke

2009.05.19. 22:33

Jégeső, villámlás, heves zivatar Szegeden és környékén

Szeged - Szőregen tegnap 15–20 perc alatt 42 milliméter eső esett borsó nagyságú jéggel. Csengelén is felhőszakadás volt, de ott meggy és dió nagyságú jégdarabok hullottak az égből, amelyek elverték a termést. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ma is előfordulhatnak zivatargócok a megyében.

Szabó C. Szilárd

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnap kora délután másodfokú, narancs riasztást adott ki a Dél-Alföldre a lokálisan előforduló, két centimétert meghaladó nagyságú jéggel kísért zivatarok miatt. A riasztás után nem sokkal Szőregen leszakadt az ég: 15–20 perc alatt 42 milliméter eső esett borsó nagyságú jéggel. Iványi Aurél szőregi önkormányzati képviselő elmondása szerint a jég nem okozott kárt, fél óra múlva már nyoma sem volt az esőnek. Ami nem csoda, hiszen két hónapja jóformán semmi csapadék nem hullott Szegeden és környékén.

 [namelink name="Dénes László"], a helyi meteorológiai állomás munkatársa lapunknak elmondta: a csapadékmennyiséget illetően áprilisban megdőlt a 100 éves rekord, és májusban is csak pár csepp eső esett Szegeden. Tegnap több helyről is – előbb Tápéról, majd Tarjánból, később pedig Szőregről – jeleztek felhőszakadást. A meteorológiai állomáson elmondták, hogy délután Szeged északi és keleti részén, 10–20 négyzetkilométeres területen, este pedig a város nyugati részén, egyre kiterjedtebb területen voltak villámlással, mennydörgéssel, széllökésekkel és jéggel kísért heves zivatarok.

Csengelén meggy és dió nagyságú jég esett, ami elverte a termést. Ma mérik fel a károkat. – Kis szünetekkel háromszor kezdett el ömleni az eső – mondta lapunknak [namelink name="Sánta Ferenc"]. A csengelei polgármester elmondta, értesítették őket, hogy közel a faluhoz, a Dong-éren ég valami. Kiderült, villám csapott az erdőbe. Mire kivonultak a helyi tűzoltók, eloltotta a tüzet az eső. A szegedi tűzoltóknak nem kellett vonulniuk a felhőszakadás miatt.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ma is előfordulhatnak a megyében lokális zivatarok, de azok nem lesznek olyan intenzívek, mint a tegnapiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!