Szeged és környéke

2016.11.13. 09:15

Kedvből több volt, mint száraz ruhából: áztak a böllérek Balástyán

Pálinkát csak az nem kapott, aki nem akart, de a forralt bor is népszerű volt a balástyai böllérnapon.

Borbola Lilla

- Csak kívülről ne ázzunk jobban, mint belülről! - szólt a bölcsesség reggel az ágyúszó után a Balástyai Böllérfesztiválon. Nem volt alaptalan a jelmondat: ilyen rossz idő nem volt még az elmúlt 16 évben a böllérekre a falu böllérnapjain. A zuhogó eső ellen védőitallal készült a 10 csapat. Pálinkát csak az nem kapott, aki nem akart, de a forralt bor is népszerű volt a rendezvényen. A csapatok között a balástyaikon kívül volt dorozsmai, kisteleki, maroslelei és balatonakali is, de neveztek a szerbiai Tordáról és az erdélyi Csíkkarcfalváról is. Utóbbiak nem bízták a véletlenre: csíki sörrel felpakolva érkeztek és kínálták a helyieket. Lelkesedésük nem volt hiábavaló: a böllérfesztivál vándorkupájával térhettek haza.

Áztak a böllérek Balástyán. Fotó: Borbola Lilla - GALÉRIA


Mindegyik csapat egy-egy sertést dolgozott fel a maga hagyományai szerint, titkos és kevésbé titkos fűszerezéssel és nagy sebességgel: 11 órakor már nem csak az eső lába lógott újra, hanem a füstölésre váró szalámik és kolbászok is a rudakon. Többszáz kiló húst dolgoztak fel, szinte semmi nem veszett kárba.


Mint Gombóc Artúr húsevő verziója: a főzőverseny zsűrije saját bevallása szerint a mesebeli madárhoz hasonlóan oda volt a csapatok pörköltjeiért, legyen szó paprikásról, kevésbé paprikásról, birkáról, sertésről – bár utóbbiból volt a legtöbb. A Balástyai Tűzoltók csapatától azt is megtudhatta, aki a sátruk felé járt, hogy a legfinomabb a hurka. - Hát kiabálva! - ismételte hangosan a jó kedélyű tűzoltó. Az biztos: kedvből több volt, mint száraz ruhából, az eső ugyanis délutánra sem kímélte meg a kilátogatókat a fesztivál második napján. A veteránautósokat kevésbé zavarta az időjárás: a bogárhátú, második világháború utáni járgányban, de szerb rendőrautóként működő Zastavában is kerülhettek az érdeklődők egyet a sándorfalvi Pallavicini kastélyba.

Áztak a böllérek Balástyán. Fotó: Borbola Lilla - GALÉRIA



 - Eláztunk, megáztunk, de kitartottunk – zárta délután a munkát az egyik csapat tagja nevetve. Pedig ekkor a böllérbál még el sem kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!