Szeged és környéke

2009.12.03. 19:51

Kincseshajó a mélyben

Szeged - Valamikor nagyon régen, egészen pontosan 1700. január 21-én egy holland, Fluyt típusú, háromárbocos kereskedelmi hajó futott ki Batávia kikötőjéből, hogy hazatérjen az anyaországba, Hollandiába.

Bobkó Anna

A hajó a Holland Kelet-Indiai Társaság flottájának tagja volt, selymet, fűszereket, teát, japán és kínai porcelánt, valamint csaknem 180 ezer darab holland aranyrudat szállított.

Eddig nem is lett volna olyan érdekes a háromárbocos története, azonban a Voetboog – máig ismeretlen okból – 1700. május 29-én elsüllyedt Brazíliában, Pernambuco partjainál. A hullámsírba temetett hajóroncs az eltelt háromszáz év alatt teljesen szétesett, és vastag üledékréteg borította be. 2008 októberében az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület búvárai mégis rábukkantak a 180 milliárd forintot érő leletre. Akkor azonban még nem voltak biztosak benne, hogy a Voetboogot találták meg.

Többek között egy szegedi üzletember anyagi segítségének is köszönhető, hogy hamarosan az egész világ megismerheti a Voetboog csodás kincseit. Fotó: DM/DV

Többek között egy szegedi üzletember anyagi segítségének is köszönhető, hogy hamarosan az egész világ megismerheti a Voetboog csodás kincseit. Fotó: DM/DV
A kutatás rengeteg pénzt emésztett fel, ezért a búvároknak szükségük volt támogatókra, akik pénzt adtak a projektre. Az egyik befektető szegedi: Tóth Tamás üzletember, aki biztosan nem bánta meg a döntését, hiszen a vizsgálatok mára bebizonyították: nagy valószínűséggel a Voetboog maradványai fekszenek a mélyben. Így a csodás kincseket – köszönhetően többek között a szegedi befektetőnek – a csapat tagjai hamarosan a felszínre hozzák. Egy részét múzeumban állítják ki, és vándorkiállításon is bemutatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!