Szeged és környéke

2013.11.22. 18:12

Kinőhető a gyermekkori asztma?

Genetikai hajlam és külső provokáló tényezők miatt alakulhat ki asztma. Ritkán, de előfordul, hogy a szakember már csecsemőkorban diagnosztizálja a betegséget.

Kancsár Tímea

– Három, zihálós hörghurut után kivizsgálást javaslunk a szülőnek – magyarázza [namelink name="Szabó Ágnes"]. A gyermekorvos folytatja: – Csecsemőknél az asztmát gyakrabban vírusfertőzések okozzák, ritkábban ételallergia. Később, gyermekkorban jönnek szóba a specifikus allergének, így a pollenek, a házi poratka, a kutya-, macskaszőr. Számításba kell vennünk az olyan nem specifikus allergéneket is, mint például a füst, a köd vagy a fizikai terhelés, van, aki ezen külső tényezők hatására fullad be, szárazon köhög.



– Ha a szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke rendszeres jelleggel zihál, vagyis a kilégzése megnyúlik, nehézkessé válik, vagy a felnőtt száraz ingerköhögésre figyel fel, gondolni kell az asztmára. A betegség jellegzetessége, hogy fizikai terhelés – ugrálás, nevetés, sírás – hatására köhög vagy fullad a gyerek – mondja a szakember. Miután megszületik a diagnózis, a kontrolláltság állapota alapján kap a gyermek gyógyszert, az orvosok azt figyelik, milyen gyakran jelentkeznek a tünetek. Enyhe esetekben csak szükség esetén kap hörgőtágítót. Nagy jelentőséggel bír a klímakezelés, allergénmentesítés, egészséges életmód. Ezt azonban semmiképpen nem szabad összekeverni a párásítással! Az asztmás gyereknek normál páramennyiségre van szüksége otthon, mert a gombák és a házi poratka még jobban szaporodik a párás környezetben.

A légszennyezettségtől kell kímélni a beteget, fontos, hogy a tüdő tisztuljon. Az uszodákban a víz feletti páraréteg nagyon tiszta, ezért az úszás gyógyulást eredményezhet, nem beszélve arról, hogy a sport az egész testet erősíti. 2000 méter felett nincsen poratka, pollenszennyezettségről sem kell már beszélni, ezért nagyon jó, ha asztmás gyereket kirándulni visznek. Sajnos nem mindenki számára elérhető nyaralási helyszín, de a tenger melletti sós levegő is kiváló gyógymód lehet. Emellett pedig nagyon fontos a mozgásban gazdag életmód. Az asztma bizonyos esetekben kinőhető, főleg azoknál a gyerekeknél, ahol a betegséget vírusfertőzés provokálta. Az immunitás iskoláskorra beérik. Az allergia okozta asztmának viszont csak a gyengébb típusait növik ki gyakran a gyerekek, a súlyosabbakat ritkábban. És sajnos nem lehet megmondani, hogy ki az, aki felnőttko-
rára megszabadul ettől a betegségtől, és ki az, aki nem. Igaz, akár teljesen tünetmentessé is válhat a gyermek, viszont nagyon kevés százaléknál felnőttkorban újra „visszatér".

Egyre gyakrabban felnőttkorban mutatja meg magát az asztma. Ezekben az esetekben ha a betegség allergiaalapú, akkor az egyén azt gyermekkorában is hordozta, csak nem volt annyiféle agresszor, ami kiváltsa a betegséget, vagy erősebb volt a szervezet. Rossz tendencia mutatkozik manapság: az asztmás betegek száma sokszorozódik, és egyre fiatalabbaknál jelentkezik – ez többek között a környezetszennyezés miatt alakul így – tudjuk meg Szabó Ágnestől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!