Szeged és környéke

2017.08.02. 08:53

Költőkben utazunk: Kosztolányi utolsó titkaira derül fény a szabadtéri kisszínpadán

Szeged - Az öREÖK szerelmek felolvasóestéi után újból találkozhatunk Kosztolányival: Kőszegi Ákos Jászai Mari-díjas színész alakítja a gégerákkal és szenvedélyeivel küzdő alkotót a Hajnali részegségben.

F. Szalai Anna

Festőkről szól a felolvasás


Ősztől folytatódnak a Reök-palotában a felolvasóesték, árulta el Réczei Tamás. Nyáry Krisztián következő kötetéből merítenek ihletet: híres festők életét mutatják be a közönségnek. Először Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével az alkotásaikat ismerhetik meg, utána pedig a magánéletükbe is bepillanthatnak.

– Mostanában csak költőkben utazom! – neveti el magát a Hajnali részegség főszereplője, a Jászai Mari-díjas Kőszegi Ákos, akit már karakteres szinkronhangjáról is sokan felismernek. – Az öREÖK szerelmek sorozatban Adyt alakítottam, Réczei Tamás rendező korábbi darabjában Déry Tibort, most pedig Kosztolányit. Azt mutatja meg az előadás, ami engem is foglalkoztatott ezzel a zseniális költővel kapcsolatban: milyen élethelyzetek, indíttatások „okozták" a csodálatos műveit?


Réczei Tamás, a Hajnali részegség írója és rendezője a felolvasószínházi esték után egyfelvonásos szerelmes színművet hoz a közönségnek csütörtök, péntek és szombat este a Kálvária sugárúti REÖK Szabadtéri Színpadra.

Kosztolányi és Karinthy, azaz Kőszegi Ákos és Koltai Róbert. Fotók: Karnok Csaba

– Kosztolányi utolsó éveit mutatjuk meg, amikor egyszerre küzd a halálos betegséggel és a szerelemmel – árulja el. – Egyfelvonásos a mű, mert nem érdemes megszakítani a betegség és az egészség közti hullámzást, amely dobálja a költőt. A kórtermében játszódik a darab, ahol megelevenednek a múltja képei, és látogatók érkeznek hozzá.


Látogatókból nincs hiány: feltűnik a költő barátja, Karinthy Frigyes szerepében Koltai Róbert, valamint egymást válthatja Kosztolányiné Harmos Ilona, akit Gubík Ági alakít, és Fodor Annamária, aki kései szerelmét, Radákovich Máriát játssza.

Kőszegi Ákos és Gubík Ági.

– Különösen élt Kosztolányi – tűnődik el Kőszegi Ákos. – Nem az életet választotta a feleséggel és a gyerekkel, akit az óvodába vihet, hanem az írást: teljesen külön világot alkotott magának, és egyedül abban mozgott otthonosan. A többihez, a valósághoz nem volt tehetsége. Az utolsó pillanataiban is kereste az újat, amibe belemerülhet, ami továbbviszi ezt a számára elviselhetetlen életet. Beleszeretett az utolsó évében egy Radákovich Mária nevű hölgybe, amit a felesége képtelen volt tolerálni: a kórteremben rajtakapta őket.


A nagy emberek magánéletére sokan kíváncsiak – Nyáry Krisztián és az öREÖK szerelmek is erre épített. Levelekből, rövidke üzenetekből kiolvashatók a művészek titkai.

Réczei Tamás egyfelvonásos szerelmes színművet hoz a közönségnek.

– Nincs személyes kedvencem a történetek közül, mert mindegyikben van valami megrázó, függetlenül attól, hogy költő, író vagy festő az illető – jelenti ki Réczei. – Akkor mondhatom magam elégedettnek, ha sikerül éreztetni az életük és a helyzetük bonyolultságát. Összetett emberi érzéseket közvetítünk, és sejtetjük, hogy az ember sokszor nem pont azt mondja, amit szeretne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!