Szeged és környéke

2009.08.05. 23:38

Külterületen jobban támadnak a szúnyogok

Szeged - Csak a hét végén remélhetnek felüdülést Szeged külvárosai, ahol hemzsegnek a szúnyogok. A permetszóró repülőt ezúttal földi erők is segítik. Csodát nem remélhetünk, tökéletes irtószer nincs, a környező vizekben nyüzsögnek a lárvák.

Dombai Tünde

– Nem lehet megmaradni Sziksóstón a szúnyogoktól. Sokan vagyunk itt állandó lakosok, de használhatatlan a terasz, az udvar. Mégsem ülhetünk csukott ablaknál esténként! – fogadott Kaló Gáborné a Mandula utcában. Látták korábban a szúnyogirtó repülőt, néhány hete viszont semmi jele. Telefonált egy hete Csörög rovatunkba, reagált is a hivatásos szúnyogfelelős, ennek ellenére nincs változás. Szeged másik végén, Szőregen Papi Krisztináék ugyanilyen problémával, vérszívóáradattal küzdenek. És sorolhatnánk a sok külterületi vészjelzést, amit szúnyogügyben küldtek olvasóink a Csörögbe.

A legfrissebb szúnyogszámlálási adatok őket igazolják. Tegnap összesítették a város 18 pontján mért csípéssűrűséget. A legádázabb támadásoknak Hattyason, Kecskéstelepen, Sziksóstón és Baktóban voltak kitéve a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. önkéntesei. Az élő szúnyogcsapdákat 72 vérszívó lepte el egy óra alatt. Mikor lesz ellenszer? Kiss Antal, a környezetgazdálkodás gázmestere úgy kalkulál – az időjárás-előrejelzés alapján –, hogy felszállásra alkalmas száraz, szélcsendes idő szombat estére kedvez a légi csapásnak.

Sziksóstón csípnek leginkább a szúnyogok. Fotó: Karnok Csaba

Sziksóstón csípnek leginkább a szúnyogok.
Fotó: Karnok Csaba

– Szórunk repülőről és más, szintén a közegészségügyi hatóság engedélyezte szerrel Hattyast és Kecskést a földről is megszórjuk. Szúnyogmentes nem lehet a város. A belváros kedvezőbb helyzetben van, ott nincsenek olyan szennyezett csatornák, mint a Holt-Tisza vagy a tompaszigeti csatorna, ahova beszórhatunk bármennyi szert, hiába – magyarázta a gyérítést irányító szakember. Ráadásul a „végeken" mindig rosszabb a helyzet amiatt is, mert a rovarok egy része képes akár 10-12 kilométert megtenni, ha a távolban fényeket lát. Tehát nem elég Szegeden irtani, a térségben is pusztítani kell a kelőhelyeken nyüzsgő lárvákat. Különben szúnyogok milliárdjai kapnak szárnyra, és megint kezdhetik elölről.

Csoda nem várható

A rémhírekkel ellentétben az Unió nem tiltja be a szúnyogok vegyszeres légi irtását. 3-4-féle engedélyezett, egyedüli üdvözítő irtószert még nem találtak ki. Hatékony lenne, de a szélsőséges időjárási viszonyok miatt a város mind a 6300 hektárját képtelenség 2-3 nap alatt egyszerre lepermetezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!