Szeged és környéke

2019.05.28. 10:54

Ma a katasztrófavédelem is lecsap a szúnyogokra

Elkezdi kedden a szúnyogirtást Csongrád megyében is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ez azonban még nem lesz olyan látványos, mint a permetezés.

Suki Zoltán

Az úgynevezett biológiai módszerrel kezdi a központi szúnyogirtást Csongrád megyében kedden a katasztrófavédelem – tájékoztatta a Délmagyarországot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel elmondta, hogy a Tisza mentén kezelik a szúnyogok tenyészőhelyeit, összesen 350 hektárnyi vízfelületre juttatják ki a szúnyoglárvákat elpusztító biológiai készítményt. A szóvivő szerint a biológiai módszer kevésbé látványos, mint a kifejlett szúnyogok permetezése, de megfelelő körülmények között jelentősen csökkenti a rovarok utánpótlását.


Úgy csinálják, hogy egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium olyan méreganyagot termel, amelyik kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan.

Egyelőre levegőből még nem irtanak. Fotó: Frank Yvette

Egyelőre levegőből még nem irtanak. Fotó: Frank Yvette

A módszer jó, de a kifejlett szúnyogok ellen már nem lehet alkalmazni. Ellenük egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek szét, földről és levegőből is.


A katasztrófavédelmen kívül a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. munkatársai is irtják a szúnyogokat. Makrai László, a társaság igazgatója korábban elmondta, hogy ők a gyálai holtágnál kezdték meg a biológiai irtást, amit az ősz közepéig folytatnak. Idén is 40 millió forintjuk van erre. Korábban már március 8-án el kellett kezdeniük a beavatkozást, idén viszont a kevés eső miatt áprilisra tolódott ez az időpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!