Szeged és környéke

2008.12.16. 20:03

Magyar Anna kirúgná az ópusztaszeri emlékpark igazgatóját

Ópusztaszer - Le akarta váltani tegnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. igazgatóját Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke. Mivel a kht. tulajdonosai közül nem volt jelen mindenki, most nem tárgyalhattak erről az ügyről. Horváth Gábort 2007 februárjában választották igazgatóvá, pályázat nélkül.

Bakos András

Már nem élvezi a megyei közgyűlés elnökének bizalmát az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. ügyvezető igazgatója. Erre lehet következtetni abból, ami a közhasznú társaság tegnapi taggyűlésén történt. A tulajdonosoknak eredetileg Horváth Gábor ügyvezető igazgató küldött meghívót kedd délelőtt tízre, elsősorban azért, hogy döntsenek a kht.-nak nyújtandó tagi kölcsön ügyében. Megírtuk: a park nehéz helyzetbe került, ezért a többségi tulajdonos megyei önkormányzat közgyűlése 30 milliós tagi kölcsönt szavazott meg számára, ezt azonban a kht. taggyűlésének is jóvá kell hagynia.

Pénteken azonban a tulajdonosok kaptak egy másik meghívót is: ebben Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke arról informálta őket, hogy napirendre vetet egy másik témát is, ez pedig az igazgató felmentése és a posztra kiírandó pályázat. A szabályok szerint sürgősséggel csak úgy lehet dönteni egy ilyen előterjesztés ügyében, ha minden tulajdonos megszavazza. A tegnapi taggyűlésen azonban Magyar Anna mellett csak Ópusztaszer polgármestere, Makra József és Solymos László szegedi alpolgármester képviselte a tulajdonosokat: nem jött el az állam megbízottja, sem a Feszty Körkép Alapítvány, az Inter-Európa Bank és a Magyarok Világszövetsége képviselője. Az igazgató fölmentéséről így nem lehetett most dönteni.

Pályázat nélkül

Horváth Gábort pályázat nélkül, 2007. február 2-án választották igazgatóvá azon a taggyűlésen, amelyen Nagy Lászlót – aki a parkot a kezdetektől, veszteség nélkül vezette – leváltották. Akkor ezzel a napirendi ponttal időben ment el a meghívó, így a többségi tulajdonos megyét képviselő Magyar Annának még egy szavazatot kellett megnyernie, hogy szándékát keresztülvigye. Végül Ópusztaszer polgármestere állt a megye mellé – a többiek nem támogatták a vezetőcserét.

– Az ÓNTE Kht. rossz gazdálkodásának okairól már az előző közgyűlési ülésen is szó volt, mint ahogyan a tulajdonosi testület mai ülésén is – erősítette meg információinkat Magyar Anna. – Mivel számunkra nagyon fontos a történeti emlékpark, arról döntöttünk, hogy 30 milliós tagi kölcsönnel segítünk a likviditási problémákon. Amennyiben a rossz gazdálkodásnak személyi okai is vannak, le kell vonnunk a konzekvenciákat, és ha kell, a tulajdonosnak meg kell hozni a szükséges személyi döntést is. A mai taggyűlésen is ezt az álláspontot képviseltem.

Horváth Gábor a történtekről csupán annyit mondott lapunknak: az elnök asszony a 2007-es év veszteségét kifogásolta, de sajnos nem hajlandó tudomást venni az idei év eredményeiről. Solymos László szegedi alpolgármester – aki Szegedet képviseli a taggyűléseken – tegnap azt mondta, most bebizonyosodott, hogy politikai döntéssel nem lehet egy ilyen intézmény élére vezetőt választani. – A parkot tönkretették, ennek pedig most anyagi következményei vannak – véli Solymos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!