Szeged és környéke

2015.09.20. 20:56

Már ukrán tulajdonosa van a vadasparki játszótérmutyinak

Költségvetési csalás gyanúja miatt még mindig nyomoznak a vadasparkban 185 millió forint uniós támogatásból játszóteret építő szegedi Titan Kft. ellen, a felszámolását is elrendelték, még mindig felvesz uniós pénzeket.

Szabó C. Szilárd

Gyimesi László 2013 augusztusában még városfejlesztési tanácsnokként és a Fidesz helyi elnökeként Európában egyedülállónak nevezte azt a projektet, amit a szegedi Titan Project’s House Kft. valósított meg 185 millió forintos uniós támogatásból a Szegedi Vadasparkban. Erre reagálva mondta azt Ménesi Imre szocialista politikus, hogy abban biztosan egyedülálló, hogy játszótérre még senki sem költött Európában ennyi közpénzt (Délmagyarország, 2014. június 19., Ménesi fideszes hiénákról beszélt a vadasparkban). Az MSZP-s önkormányzati képviselő az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult, és büntetőfeljelentést tett az ügyészségen, mert szerinte a játszótér és az interaktív tájékoztató rendszer – az öt információs pult, az ötven tablet és a szoftver – összesen legfeljebb 40 millió forintba került.


A Titan Project’s House Kft.-nek Vahl Rezső volt a tulajdonosa és ügyvezetője, aki Ménesi szerint több szálon is kötődött a Fideszhez. 


Trafik és Szegedi Szóda


Vahl két trafikkoncessziót is nyert Szegeden, és a cége adta ki a Szegedi Szóda című újságot, amely kérlelhetetlen volt az előző ciklusban a baloldali városvezetéssel.


A közgyűlés a beruházás megvalósulása előtt jóváhagyta, hogy az önkormányzati tulajdonú Szegedi Vadaspark Nkft. bérleti szerződést kössön a Titánnal, amely faházat és információs pulthelyeket, valamint 500 négyzetmétert bérelt a vadasparktól a játszótérnek. A havi bérleti díjat 650 ezer forintban állapították meg. A vadasparki állatokról kiegészítő információkkal szolgáló tabletekért és a játszótérért külön kellett fizetniük a látogatóknak 250–400 forintot. A bérleti szerződés 2018. június 30-áig szólt, de kikötötték, hogy 2016. július 1-jétől minden évben felülvizsgálják, és az infláció mértékével megemelik a bérleti díjat. Erre már nem került sor.


Belvárosból a kiskertekbe


Tavaly szeptember óta költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV bűnügyi igazgatósága a szegedi vadasparki beruházás ügyében – tájékoztatott Barnáné Horváth Melinda százados. A bűnügyi igazgatóság sajtóreferense a nyomozás érdekeire való hivatkozással továbbra sem ad bővebb tájékoztatást a vizsgálatról.

Tavaly októbertől akadozott, idén pedig már nem is működött a vadasparkban az interaktív tájékoztató rendszer. Már senki sem frissítette a szoftvert, és nem tartotta karban a berendezéseket – tudtuk meg Veprik Róberttől. A Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, korábban is sok panasz érkezett a látogatóktól, hogy a berendezések szoftverhibára hivatkozva nem üzemelnek. Amikor Vahl Rezső két éve arról nyilatkozott a Délmagyarországnak a beruházás kapcsán, hogy minden fillérrel pontosan elszámoltak, megemlítette az egyedi, világszínvonalú, százmilliós költségű szoftvert is. Veprik elmondta, október óta a vadaspark tartja rendben a játszóteret, pedig azt is a cégnek kellene üzemeltetnie. Mivel a Titan idén egy fillér bérleti díjat sem fizetett, így milliókkal tartozik a Szegedi Vadasparknak, az önkormányzati cég felmondta a szerződést, és felszámolási eljárást kezdeményezett a Titan ellen.

Fotók: Schmidt Andrea

Fotók: Schmidt Andrea


Márciusban tulajdonosváltás történt a Titan Project's House Kft.-ben. Vahl Rezső helyett a 31 éves Baloh Ihor lett a tulajdonos, aki a cégadatbázis szerint Ukrajnában, a háromezer lakosú Gáton lakik. A Titan márciusban a szegedi belvárosból, a Vár utcából a Szentmihályon túli bodomi kiskertekbe tette át a székhelyét.


Ötvenheten a Bodomi út 36.-ban


A Bodomi út 36. alatti házba a céginformációs adatbázis szerint a Titan Project's House Kft.-n kívül még 56 cég van bejegyezve, amelyek többsége felszámolás, törlés vagy végrehajtás alatt áll. A házat egyébként rendben tartják, nyírják a füvet az udvaron. Az előkertben egy használaton kívüli kis kereskes kúton harminc cég, köztük a Titan neve állt egy táblán. Ottjártunkkor hiába csengettünk, senki sem nyitott ajtót.


A Szegedi Törvényszék időközben megállapította a Titan fizetésképtelenségét, és elrendelte a cég felszámolását. Ez szeptember 3-án jogerőre emelkedett. A dátumra azért érdemes figyelni, mert a Titan Project's House Kft. tavaly az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól 50 millió forint támogatást nyert egy kisteleki telephely fejlesztésére, rozsdamentes nagykonyhai bútorokat akar gyártani a cég – és az utolsó kifizetés szeptember 14-én volt. Előlegként már 25 milliót kifizettek a Titannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!