Szeged és környéke

2019.09.08. 15:40

Megújult a dorozsmai szélmalom, kakasfőző versennyel avatták fel - galéria

A hagyományos kiskundorozsmai Faragó-napi kakasfőző versenyen avatták fel a megújult dorozsmai szélmalmot. A vitorlák három éve szakadtak le.

Munkatársunktól

Mint megírtuk, 3 éve szakadtak le az Alföld egyetlen működőképes szélmalmának vitorlái. Kiskundorozsma egyik jelképét, a Faragó-malmot idén végre felújították és szombattól újra eredeti fényében tündökölhet a közel 200 éves épület.

 

A 19. századi Magyarországon, különösen az Alföldön jellegzetes kép volt a települések szélén a malmok sora, forgó vitorlákkal. 1823-ban épült a még most is álló dorozsmai malom, Czékus Andor főbíró építette, később, 1904-ben került a tízgyermekes Faragó György tulajdonába. 1973-ban restaurálták, utoljára 2009-ben őröltek benne lisztet egy bemutatón. 

Kakasfőző versenyen avatták fel a megújult dorozsmai szélmalmot - GALÉRIA. Fotó: Török János

A felújítás 6,8 millió forintba került. A munkálatok után régi fényében tündököl, és 200 évesen újra őrölhet gabonát a dorozsmai szélmalom. Ezzel nem fejeződtek még be a korszerűsítések, ősszel a belső faszerkezet egy részét is kicserélik majd.

 

Szombaton a kakasfőző versenyen a Faragó téren avatták fel és indították be a megújult dorozsmai szélmalmot. Ezen a napon ingyen látogathatták a malmot az érdeklődők. 

Kakasfőző versenyen avatták fel a megújult dorozsmai szélmalmot - GALÉRIA. Fotó: Török János

A főzőverseny legfinomabb kakaspörköltjét pedig Árendás Péter és csapata készítette, akik több éve visszatérő vendégei a rendezvények, ahová idén harmincan érkeztek és 15 kiló kakasból főzték a nyertes pörköltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!