Szeged és környéke

2014.03.06. 16:03

Mintamenzát Csongrád megyébe

Az országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindító konferenciáját rendezték csütörtökön a megyeházán.

Munkatársunktól

A Békés megyéből indult kezdeményezéshez, amelynek eddig 250 tagja van, 11 Csongrád megyei intézmény csatlakozott – főleg kis konyhák. A program a szakemberek szerint jó, ezért minél több termelőt és felhasználót szeretnének bevonni. [namelink name="B. Nagy László"] kormánymegbízott kiemelte: ez egy olyan piaci szegmens, amelyre nagy szükségük van a vidéki őstermelőknek és mezőgazdasági kisvállalkozásoknak.

[namelink name="Zoltai Anna"], a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal osztályvezetője szerint a 24. órában igyekeznek most valamit kezdeni a kialakult helyzettel. Mint mondta, 10 ezer helyszínen folyik közétkeztetés, de ennek kevesebb mint felén van csak főzőkonyha. A nyersanyag és a készétel is rengeteget utazik, nincs kapcsolat a főző és a fogyasztó között. Ráadásul a szolgáltatói rendszerű közétkeztetésben a költségminimalizálás a cél, ez pedig minden más szempontot felülír. – Kényelmi termékeknek nincs helyük a közétkeztetésben. A krumplipürének újra burgonyából kell készülnie, még ha azt meg is kell pucolni. Legalább új munkahelyet is teremtünk – fogalmazott [namelink name="Prohászka Béla"], a Mintamenza Program szakmai vezetője. Hozzátette: a hagyományos konyhatechnológiák visszahozásában látja a jövőt, illetve a helyi termelők nyersanyagainak hasznosításában. Zoltai hozzátette: ahol lehet, vissza kell állítani a helyi, kis konyhákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!