Szeged és környéke

2019.05.23. 14:08

Modern ultrahangot kapott ajándékba a női klinika

Modern ultrahang gépet kapott a szegedi nőgyógyászati klinika. A berendezés egy ma már Svájcban praktizáló, de egykor a klinikán dolgozó orvos közbenjárására került Szegedre.

Egykori dogozójának köszönheti a SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika legmodernebb ultrahang készülékét, melyet napokon belül munkába is állítanak. Viski Sándor 1989 és 2001 között a klinika nőgyógyásza volt, azóta Svájcban praktizál. Azonban mint fogalmazott, mindig hálás lesz a szegedi intézménynek – ezért segítette hozzá egy modern műszerhez. A nagyjából 20 millió forint értékű ultrahang úgynevezett demó készülék volt: kongresszusokon használta a gyártó cég bemutatókra, illetve kipróbálásra adták oda orvosoknak.


Sikovanyecz János, a klinika ultrahang laborvezetője elmondta, jelenleg 8-10 évesek a legmodernebb műszereik. Ezekhez képest az adományként kapott berendezés sokkal jobb képet ad. Ez azért fontos, mert a régió összes magas kockázatú terhességét a klinikán gondozzák, az ultrahang pedig segíti az orvosokat a magzati fejlődési rendellenességek kiszűrésében, illetve a diagnózisok pontosabb felállításában.


Németh Gábor, a SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára hozzátette: mivel a legtöbb tudományos munka az ultrahang területén készül, nem csak a betegellátásban, de a kutatásban is jól tudják majd hasznosítani a műszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!