Szeged és környéke

2009.11.29. 22:52

Négy éve egy helyben topog a gigantikus beruházás

Szeged - Gigantikus, több tízmilliárd forintos beruházásra készül az Interspar Újszegeden – már négy éve. Isten malmai azonban lassan őrölnek, még ma sem tudni, mikor kezdődik a 40 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont építése a volt kenderfonó helyén.

Szabó C. Szilárd

Nyolc hónapja írtunk legutóbb az osztrák Interspar által Újszegedre, az egykori Heavytex területére tervezett, Tisza Park néven futó több tízmilliárd forintos beruházásáról. Márciusban beszámoltunk arról, hogy a multicég és a város aláírta a településrendezési szerződést, amelyben az is szerepelt, hogy módosítani kell a terület szabályozási tervét.

– Erre várunk – mondta akkor lapunknak Fábián Attila, aki közölte, ők csak bevásárlóközpontra készítettek tervet, de ezt nem engedték át az építészek. Változtattak a terveken, és így szálloda, irodák és lakások is helyet kapnak majd a 40 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont mellett. A multi ingatlanberuházással foglalkozó cégének, a Generál Kereskedelmi Kft.-nek az ügyvezető igazgatója azt mondta: másfél éve várnak arra, hogy a városi közgyűlés elfogadja a módosított terveket. Úgy tudja, hogy ezt decemberben tárgyalja a testület. Kérdésünkre, mikor kezdődik az építkezés, azt válaszolta, hogy senkinek nem mond időpontot, ugyanis „kellő óvatosságra intette az elmúlt négy év történése Szegeden".

A terület szabályozási tervét várhatóan februárban tárgyalja. Fotó: Schmidt Andrea

A terület szabályozási tervét várhatóan februárban tárgyalja.
Fotó: Schmidt Andrea

– A terület szabályozási tervét várhatóan februárban tárgyalja a városi közgyűlés – mondta lapunk érdeklődésére Nagy Sándor. A városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk, hogy a tervet a napokban függesztik ki a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodáján. Ezt 30 napig bárki megtekintheti, véleményt alkothat róla. A politikus elmondása szerint a nagyobb szabályozási tervek több mint egy év alatt mennek végig a jogszabályi eljáráson, ahol határidők, egyeztetések vannak, ami alatt sokat csiszolódnak a dokumentumok.

Ezt írtuk

2006. február 17.: Óriás-bevásárlóközpont épülhet a Heavytex egykori újszegedi telephelyén. Egy Sparhoz kötődő osztrák ingatlancég vásárolta meg a húsz hektárt. A városi szabályozási terv szerint csak akkor építhet bevásárlóközpontot a tulajdonos, ha meghosszabbítja a Temesvári körutat az újszegedi vasútállomástól az Alsó kikötő sorig.

2006. április 19.: Több tervváltozatot is bemutatott a városházán az újszegedi bevásárlóközpontot építő cég. Ezek azonban egyelőre titkosak.

2006. augusztus 23.: Már elbontották a kenderfonó helyén az üzemcsarnokot, de a beruházás elkezdésének időpontját nem árulta el a telek tulajdonosa.

Interspar csak Vásárhelyen

Csongrád megye első és eddig egyetlen Interspar Áruháza Hódmezővásárhelyen nyitott két évvel ezelőtt. A hipermarket a Family Center bevásárlóközpont legnagyobb áruháza.

2006. szeptember 8.: A kereskedelmi központ ügyét a Dél-Alföldi Területi Tervtanács is tárgyalta. Az első nyilvánosságot kapott terv nagy riadalmat okozott, azon Europark néven egy hatalmas dobozépület szerepelt, amelyet óriási autóparkoló vesz körül.

2007. július 5.: A bevásárlóközpont „tervezés alatt van".

2007. augusztus 12.: Csillagászati árat kérnek az újszegedi Gyimesi utcában annak a társasháznak a lakói, akik csak 30 millióért hajlandók kimenni a 74 négyzetméteres lakásaikból. A társasházat le kell bontani ahhoz, hogy négysávos út épülhessen az új bevásárlóközpontig.

2008. január 28.: Indulhatnak a dózerek, épülhet a 750 méter hosszú út a Temesvári körúttól az új bevásárlóközpontig, ugyanis 28 millió forintért kiköltöztek a Gyimesi utcai társasházból a nyugdíjas lakók.

2008. szeptember 3.: Bár a házakat már ledózerolták a Gyimesi utcában, még nem kezdődött meg az útépítés, és a volt kendergyárnál sem dolgoznak. Nagy Sándor alpolgármester tudomása szerint jövő tavasszal kezdi el a munkát a beruházó.

2009. március 25.: Szegeddel kapcsolatosan már semmit sem merek mondani – közölte Fábián Attila ügyvezető, amikor a beruházás időpontjáról kérdeztük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!