Szeged és környéke

2015.02.13. 21:41

Nem a tudást tükrözi a matekfelvételi eredménye

Csongrád megye - Ötven százaléknál is kevesebbet teljesítettek országos átlagban idén a nyolcadikosok a matematikafelvételin. Ennyire azonban nem buták a gyerekek – egy pedagógus szerint a stressz és az oktatási rendszer tükröződik az eredményeken.

Timár Kriszta

Javítottak tavalyhoz képest, de még így is gyatrán teljesítettek a nyolcadikos diákok matematikából a középiskolai felvételin. A maximálisan elérhető 50 pontból országos átlagban 22,6 pontot szereztek a tanulók, vagyis még az 50 százalékot sem érték el. Megkérdeztünk több matematika tagozatos szegedi iskolát is: egyikben sem nagyon találtunk 40 pontnál magasabb eredményt a diákok felvételi lapján.

Gergő például 40 pontos dolgozatot írt, iskolájában ez volt a legjobb eredmény. – A legtöbben 30 pont körül teljesítettek. Sokan jöttek ki sírva a 45 perces dolgozat után – mesélte. Hozzátette, az utolsó feladathoz olyan tudás kellett volna, ami második féléves tananyag, így a legtöbben hozzá sem tudtak kezdeni. De sokan panaszkodtak több másik feladatra is, nem tudták, hogyan kezdjenek hozzá.

[namelink name="Soós Edit"] szerint ez az oktatási rendszernek köszönhető. – Ötödik és hatodik évfolyamon négy, hetedik és nyolcadik osztályban már csak három matematikaóra van egy héten – mondta el az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola matematika szakvezetője.

– A matematika olyan tárgy, aminek a megértéséhez idő kell, utána pedig be kell gyakorolni a feladattípusokat. Ez utóbbira azonban ilyen óraszámban nincs idő. Ha tehát otthon nem fordítanak erre időt, nem megy készségszinten, ez pedig meglátszik az eredményeken.

Soós Edit hozzátette: tíz feladat 45 percre egyébként is sok azoknak a 14 éves gyerekeknek, akiknek a felvételi életük első megmérettetése idegen környezetben. – Az időkorlát sokakat frusztrál, amitől kapkodni kezdenek. A felvételi eredmények nem szólnak másról, mint hogy ki bírja jobban a stresszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!