Szeged és környéke

2010.01.18. 17:57

Nem hiába futunk a busz után?

Szeged - Mindenki orra előtt csapódott már be a busz ajtaja, vagy indult el a villamos, miközben a peronra lépett. De tapasztaltuk, amikor a megállóban tölt még 10 másodpercet a villamos, hogy felugorhassunk, és olyat is láttunk már, amikor indulás után pár méterrel megállt, hogy felvegye a későket.

Delmagyar.hu

– Engem még sosem várt meg villamos! Hiába szaladtam, nem állt meg a busz. Többször előfordult az is, hogy az orrom előtt csukódott be az ajtó – sorolta élményeit Molnárné Fekete Anikó a Lófaránál. A középkorú nő szerint a sofőrök olykor még jókat is szórakozhatnak azon, amikor fancsali képet vágva káromkodnak a lemaradt utasok a megállóban.

– Nem egyszer előfordult, hogy lekéstük az indulást, de a vezető nagyon rendes volt: megállt itt, ebben az ipszilonban, és felszállhattunk – mutatott a jégpálya és a Sajtóház közötti fordulóra Kissné Németh Edit. Kisfiával épp a végállomásra siettek – most nem mulasztották el a pontos indulást.

Nem egyszer tapasztaltuk: a sokat szidott villamosvezetők, buszsofőrök – bár már elindultak a megállóból, mégis – megállnak, hogy felugorhassunk a hátsó ajtón. A Centrum előtt az első ajtót nyitva hagyva megvárják, míg sietve felszállunk, a rókusi végállomáson is türelmesek, amikor szatyrokkal teli kézzel integetünk, várjon még 10 másodpercet.

Fotó: Schmidt Andrea

Nem teljesen szabályos, ha megvárják a szaladó utasokat.
Fotó: Schmidt Andrea

– Tartani kell a menetidőt, de az esetek többségében megvárom azokat a szaladó utasokat, akiket a tükörből látok, vagy akiket észreveszek, miután elindultam. Ha kiesik a látóteremből, akkor a megállóban hagyom – magyarázta Juhász Sándor buszsofőr. A többek között a 10-es és a 21-es vonalán dolgozó férfi úgy tudja: kollégái 80–90 százaléka hasonlóan cselekszik, mint ő – bár tudják, ez nem teljesen szabályos.

– Az első ajtós felszállás célja, hogy a sofőr ellenőrizni tudja a jegyeket, bérleteket. Ha valaki a hátsó ajtón ugrik fel a járműre, az nemigen szabályos – mondta Draskóczy István, a Tisza Volán Zrt. divízióigazgatója. – A járművezető mérlegel, lehetősége van olykor eltérni a szabályoktól, amely szerint az az utas, aki a megállóban áll, illetve jelzi az utazási szándékát. Attól, hogy valaki szalad, még nem biztos, hogy utazni szeretne – tette hozzá a szakember.

Megtudtuk: a jármű melletti egy-másfél méter széles sávot látni a tükörből. A holttérben állók hoppon maradhatnak. A sofőr által észlelt lehetséges utasokat sincs alkalom mindig megvárni, szélsőséges esetekben akár még az is előfordulhatna, hogy a busz egész délelőtt a Mars téren rostokol, hiszen mindig van valaki, aki lekéste.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!