Szeged és környéke

2011.06.29. 15:02

Nobel-díjas szoborpark, sürgősen, nettó 48 millióért

Szeged - Pályáztatás nélkül kapna nettó 48 millió forintos munkát Kligl Sándor szegedi szobrászművész Gyimesi László (Fidesz-KDNP) kulturális tanácsnok sürgősséggel benyújtott előterjesztése szerint.

Szabó C. Szilárd

[namelink name="Gyimesi László"] (Fidesz-KDNP) kulturális tanácsnok sürgősséggel nyújtotta be a csütörtöki közgyűlésre a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának létrehozásáról szóló előterjesztését. A fideszes politikus azt javasolja, hogy az egész alakos, portrészerűen mintázott, 13 magyar származású Nobel-díjast ábrázoló, bronz figurákból álló szoborkompozíciót [namelink name="Kligl Sándor"] szegedi szobrászművész készítse el a Somogyi utcában, a Fekete Ház melletti téren. Az előterjesztés szerint a terv elkészítésében és megvalósításában építész konzulensként [namelink name="Novák István"] DLA, Szeged korábbi főépítésze venne részt, aki tagja a Gyimesi által januárban életre hívott kulturális tanácsadó testületnek is. A szoborkompozíció 2013-ig három ütemben készülne el összesen nettó 48 millió forint városi költségvetési pénzből.

Ma délután 3 órától a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának két tagja, [namelink name="Tóth Károly"] (MSZP) és [namelink name="Kormos Tibor"] (Szabad Város Egyesület) Hogyan juttassunk 60 milliót a baráti szobrászművésznek? címmel sajtótájékoztatót tart a szoborkompozíció felállításának helyszínén. Meghívójukban azt írták, hogy Gyimesi az indítványával „az utóbbi nyolc évben példátlan módon, pályáztatás és előzetes zsűriztetés nélkül, egy előre megnevezett szobrászművésznek, Kligl Sándornak juttatná a munkát."

Kligl Sándor szobrászművész terve a szoborparkra

Kligl Sándor szobrászművész terve a szoborparkra.
Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának létrehozása nem újkeletű. A 2009. november 6-i közgyűlésen [namelink name="Péter Szilveszter"] (Fidesz) javasolta önálló képviselői indítványában az emlékpark megvalósítását. Gyimesi sürgősséggel beterjesztett javaslatával ellentétben Péter Szilveszter indítványában, majd későbbi nyilatkozatiban még nem szerepelt, hogy az emlékpark ötlete Kligl Sándor fejéből pattant ki. A kulturális tanácsnok már Kliglnek tulajdonítja „az egyedi gondolatot", ezért is javasolja őt az alkotás elkészítésére.

A tanácsadók

A kulturális véleményező és tanácsadó testület tagjai: [namelink name="Aranyi Sándor"] festőművész, az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténeti Tanszék tanszékvezető docense; [namelink name="Barna Gábor"] néprajzkutató, az SZTE BTK Néprajzi Tanszék egyetemi docense; [namelink name="Gyüdi Sándor"] karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója; [namelink name="Juronics Tamás"] táncművész-koreográfus, művészeti igazgató; [namelink name="Kiss-Rigó László"] megyés püspök; [namelink name="Liszkai Tamás"] plébános, az amatőr színházi mozgalom képviselője; [namelink name="Nátyi Róbert"] művészettörténész, a REÖK művészeti főtanácsadója; Novák István DLA, Szeged egykori főépítésze, díszpolgára; [namelink name="Péter László"] irodalomtörténész, Szeged díszpolgára; [namelink name="Szabó Gábor"] fizikus, az SZTE rektora.

A dolog érdekessége, hogy Gyimesi László kulturális tanácsnok kezdeményezésére alakult meg január végén a Szeged közéletében elismertségnek és megbecsülésnek örvendő személyekből a kulturális véleményező és tanácsadó testület. Gyimesi a sajtóhoz eljuttatott közleményében azt írta januárban, hogy azért alakult meg a kulturális véleményező és tanácsadó testület, hogy „árnyaltabbá tegye és segítse a helyes döntések meghozatalát, és alakítsa a szegedi közgondolkozást".

Lapunk információja szerint a tanácsadó testület májusban tárgyalta a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának ügyét, és támogatta annak megvalósítását, azzal a feltétellel, hogy vagy országos nyílt, vagy országos meghívásos, vagy szegedi vagy Szegedhez kötődő szobrászművészek meghívásával, pályázat útján döntse el a szakmai zsűri, ki készítse el az alkotást. Úgy tudjuk, hogy a testületi ülésen résztvevők egyhangúlag támogatták a javaslatot. Emlékeztető is készült erről az ülésről, de egy informátorunk szerint – mint később kiderült – abból kimaradt, hogy tárgyaltak, szavaztak az emlékpark ügyében.

Péter Szilveszter (Fidesz) a 2009. november 6-i közgyűlési előterjesztésében azt írta: „Tudom, annak megítélése, hogy ki a magyar, illetve magyar származású, nem egyértelmű, lényeg, hogy milyen mélyen gyökerezik a magyar kultúrában, illetve minek vallja magát." Péter Szilveszter azt is írta még, hogy „eddig 13 magyar (származású) tudós munkásságát ismerték el Nobel-díjjal." Gyimesi László sürgősséggel benyújtott előterjesztéséhez mellékelte Kligl Sándor szoborkompozíciójának makettjét, amelyen szintén 13 tudós szerepel.

Ugyanakkor az nem szerepel a kulturális tanácsnok előterjesztésében, hogy ki a 13 magyar származású Nobel-díjas tudós. Nem mellékelt listát a nevekről. Ez azért fontos kérdés, mert a szegedi [namelink name="Pálfy György"] nyugalmazott egyetemi tanár szerint 16 magyar származású Nobel-díjas van. Pálfy György egy tablót is készített Magyarok 100 éve a világ Nobel-díjasai között 1905-2005 címmel, amelyen 16 név olvasható.

Tóth és Kormos: Gyimesi vonja vissza az indítványát!

Vonja vissza Gyimesi László a csütörtöki közgyűlésre sürgősséggel benyújtott, a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának létrehozásáról szóló előterjesztését, vagy írjanak ki pályázatot az ügyben – hangzott el szerdán Tóth Károly (MSZP) és Kormos Tibor (Szabad Város Egyesület) sajtótájékoztatóján.

A közgyűlés kulturális bizottságának két tagja elmondta: példátlan, s az elmúlt években soha nem fordult elő Szegeden, hogy egy művész csak azért, mert sógor, koma, jó barát egy bruttó 60 milliós köztéri szobor megalkotására kapott volna megbízást. Eddig pályázat útján, zsűriztetés és a legnagyobb nyilvánosság biztosításával születtek a döntések. Tóth hangsúlyozta: hétfőn látták először Gyimesi indítványát és a szoborcsoport terveit. Elmondta, a kulturális tanácsadó testület egyhangú döntést hozott arról, hogy kizárólag pályázat útján lehet az alkotásról és az alkotóról dönteni. Ennek tükrében különösen megdöbbentő – fogalmazott a szocialista politikus –, hogy a javaslat teljesen lenézi, semmibe veszi a szegedi művésztársadalmat. Tóth Károly kéri Kligl Sándort, hogy ezekkel a feltételekkel ne fogadja el a megbízást, bármilyen csábító is.

Kormos Tibor a főépítészi iroda javaslatát ismertetve elmondta: a TIK és az épülő újklinika parkja is jobb hely lenne a szoborkompozíciónak, mint a Fekete Ház melletti tér. A politikus szerint nem stimmelnek a számok sem, mert Gyimesi hol nettó 48, hol nettó 45 millió forintról ír az előterjesztésében. Hová tűnt 3 millió forint? – tette fel a kérdést Kormos. Hangsúlyozta: nem lehet tudni, ki az a 13 tudós, aki Kligl szoborcsoportjának makettjén szerepel. Megjegyezte, az interneten egyes források szerint 16, mások szerint 14 magyar származású Nobel-díjas tudós van. Kiket mintázott meg Kligl Sándor? – Négy élő, magyar származású Nobel-díjas van a világon, beszerezték-e a hozzájárulásukat? Ezt azért lenne jó tudni, mert Kertész Imre nemrégiben még tiltakozott az ellen, hogy róla szobrot mintázanak – hangsúlyozta Kormos Tibor.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Szegedi Szervezetének sajtóközleménye

Felháborító és gyalázatos, hogy Szeged elismert és megbecsült szobrászművészét MSZP-s politikusok, alantas politikai céljaik elérésére kívánják felhasználni.

Kligl Sándort, városunk közkedvelt művészét Dr. Szalay István - Szeged MSZP-s polgármestere - által vezetett Közgyűlés Szegedért emlékéremmel tüntette ki 1996-ban. Kligl Sándor szobrai a világ számos városában megtalálhatóak. Legutóbb Japán fővárosának vezetői kérték fel, hogy alkosson szobrot Tokió egyik közterére.

Sajnálatos, hogy az MSZP jelenlegi képviselői méltatlannak tartják Kligl Sándort arra, hogy az általa oly szeretett Szegeden, otthonában alkothasson.

Sajnálatos, egyben tréfás, hogy az MSZP által végig támogatott, immár a megvalósulás útjára lépő szoborparkból éppen annak ötletgazdáját és megálmodóját, Kligl Sándort kívánják kihagyni.

Dr. Gyimesi László,
Városfejlesztési és Külügyi Tanácsnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!