Szeged és környéke

2019.04.08. 11:01

Önkéntes tárlatvezető lehetsz!

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára is meghirdeti az önkéntes tárlatvezetői programot a REÖK gazdag kiállításkínálatára támaszkodva.

Újszászi Ilona

Az önképzésre és önkénteskedésre egyaránt adott a lehetőség Nátyi Róbert, az összművészeti központ vezető kurátora, az SZTE egyetemi docense szakmai felügyeletével, illetve az egykor a szegedi egyetemen diplomázó Csúri-Magosi Rita múzeumpedagógus koordinálásával.


– A REÖK-re mint múzeumra, a tárlatrendezés belső finomságaira is kíváncsi vagyok – mondta az SZTE filozófia mesterszakos hallgatójaként a kurátor specializációt választó Kanyó Csilla. A szegedi bölcsészhallgató a gyakorlati fogások ellesésére, a képek elrendezéséből adódó üzenetre fókuszál.


Az angolul Docent Programnak nevezett módszer lényege, hogy a kiállítást ismerő Docent, azaz tárlatvezető – egy mediátorhoz hasonlatosan – közvetít a mű és az érdeklődő között, bemutatja a műveket a látogatóknak.


– Az irodalom és a képzőművészet kapcsolatával foglalkozom, ezért jelentkeztem önkéntes tárlatvezetőnek – jelentette ki Németh Zsófia. Az SZTE magyar mesterszakos hallgatója úgy véli: fontos küldetés egy-egy tárlat üzenetét közelebb vinni az emberekhez. Kiemelte az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-művészettörténet Tanszékén 2007 óta oktató Kántor Ágnes táblaképe is falra került a REÖK-ben.


Az „art docens" szerepkörű SZTE-hallgatók a táblaképfestészeti biennálétól kezdve a Mihályfi-gyűjteményen át Aknay János életmű-kiállításáig, majd az ezt követő tárlatokon is segítik a műalkotás befogadását, a mű és nézője egymásra találását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!