Szeged és környéke

2009.06.02. 23:10

Operaverseny: jutalomkoncertre várnak a tavalyi győztesek

Szeged - Dóm téri gálakoncertet ígértek az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval tavalyi győzteseinek, de egyelőre nem tudják, mi lesz a fődíjként járó fellépésükkel.

Munkatársunktól

Az első Mezzo-operaverseny döntőjét a Szegedi Nemzeti Színházban tavaly novemberben tartották, a két győztes, az amerikai [namelink name="Adam Diegel "]és a horvát [namelink name="Janja Vuletic"] jutalma egy koncert lett volna augusztusban a Dóm téren – ezt a díjátadó gálán jelentették be. Lapunkban már korábban megírtuk, a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése úgy döntött: a válságra való tekintettel óvatosabban állítja össze a nyári programot, így abba a tervezett „jutalomkoncert" gazdasági okok miatt nem került bele.

– Megtaláltuk a győztesek számára a megfelelő megoldást, de egyelőre, amíg a szerződéseket alá nem írtuk, nem árulhatok el többet – felelte röviden lapunk kérdésére Havas Ágnes, a Mezzo-operaverseny igazgatója.

Adam Diegel, a tavalyi Mezzo-verseny győztese örömmel jönne vissza Szegedre. Fotó: DM/DV

Adam Diegel, a tavalyi Mezzo-verseny győztese örömmel jönne vissza Szegedre. Fotó: DM/DV
– A verseny koncepciója tökéletes és teljesen új. Ez egy jó lehetőség a
fiatal operaénekesek számára, azonban a szervezés kicsit laza volt. A fődíjként kapott gálakoncertről beszéltem nemrégiben Havas Ágnessel, de kiderült: egyelőre semmi sem biztos. Hat hónapja én voltam Szegeden a nagy győztes, de igazából máig nem kaptam semmit. Megértem, hogy ez egy roppant bonyolult és komplex verseny, hiszen öt produkciót, a bennük közreműködő több száz embert, énekeseket, muzsikusokat, karmestereket, rendezőket kellett Gdansktól New Yorkig összehozni – nyilatkozta lapunknak a legjobb férfi előadó díját elnyert Adam Diegel, akit nemcsak a versenyszerepében, Maurizióként, hanem a Tosca Cavaradossijaként is hallhatott a szegedi közönség.

– A szabadtéritől kaptam ugyan egy másik ajánlatot: felkértek, hogy énekeljem el ezen a nyáron Kalaf szerepét a Turandotban. Először gondolkodás nélkül igent mondtam, de amikor beszéltem az énektanárommal, ő meggyőzött, hogy ez még túl korai lenne számomra. Kalaf nagy kihívás egy tenoristának, nekem pedig vigyáznom kell a hangomra – fogalmaz Adam Diegel. A fiatal amerikai tenorista azt is elárulta: nagy lehetőségeket kapott a következő évadban. Rodolfo szerepét énekli a Minnesota Opera Bohémélet-produkciójában és Don Josét a Carmenben Wisconsinban, a Madison Operában és Miamiban, a Grand Operában. Coverként meghívták Cavaradossinak a chicagói Lyric Operába. Hallotta, hogy Szegeden is bemutatják a következő szezonban a Bohéméletet, ha meghívnák, szívesen visszajönne, mert megszerette az itteni társulatot.


Kristin Sampson újra döntős

Megszerették a szegedi nézők a tavalyi Mezzo-operaverseny döntőjében Adriana Lecouvreur szerepében bemutatkozó [namelink name="Kristin Sampsont"] (képünkön). Az amerikai szoprán azóta már kétszer is visszatért, hogy elénekelje a Cilea-opera főszerepét Szegeden, sőt az idei viadalra is benevezett. – Azért indulok el újra a Mezzo-operaversenyen, mert jó lehetőségnek tartom arra, hogy bővítsem a repertoáromat, új darabokat, énekes kollégákat, karmestereket, rendezőket, új társulatokat ismerjek meg. Készülök a következő évadra is: a Pillangókisasszony és a Tosca címszerepét éneklem majd Amerikában. Ott általában tradicionálisabbak az operaprodukciók, míg Európában inkább modernek, különlegesek. Jó kihívás számomra érdekes rendezésekben részt venni, ezekkel a fiatalabb nézőket is könnyebben meg lehet nyerni a műfajnak – nyilatkozta Kristin Sampson, akinek meglepetés volt, milyen kedvesen fogadták szegedi kollégái és a közönség. Elégedett lehet az idei versennyel is, hiszen a hétvégi második fordulóból bejutott a döntőbe, azaz [namelink name="Alföldi Róbert"] rendezésében Tobias Picker Emmeline című operájának főszerepét énekli New Yorkban – és novemberben a szegedi fesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!