Szeged és környéke

2010.05.19. 18:21

orfesztivál: eső, hideg, üres padok - talán ma már véget ér a rossz idő

Szeged – Szombat óta látogathatatlan a XVI. Szegedi Borfesztivál – az eső csúnyán elbánt a szervezőkkel. A forralt bor népszerűsége meredeken megugrott, a pincészetekben még mindig az „édes bor" a menő.

Segesvári Csaba

– Ilyen még soha nem tapasztaltunk. Láttunk már záport, zivatart, de olyat, hogy nagykabátban, tíz fokban várjuk a látogatókat: ilyen még nem fordult elő – mesélte a Sümegi pincészet standjánál Verbiás Jószef. A férfi szerint a hagyományos borok jól mennek, a Birtok válogatásaik is kedveltek. „A szegediek nem borivó emberek" – mondta Verbiás, aki hozzátette: a többség még mindig az édes bort keresi.

Emiatt jól fogy az édes ürmös boruk, eddig közel 15 kartonnal adtak el belőle – a jégbort is keresik. Az ürmös borról megtudtuk, 1860 óta gyártják: már Jókai is megemlítette, hogy a hölgyek kedvence lett ez az ital a megye bálakon.

Újjáéled a borfesztivál, elállt az eső. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ürmös bor: növényi anyagok kivonatával ízesített likőrbor (a főtt ürmös mustból készül, amikor a mustot 30-35% cukortartalom eléréséig főzik, erjesztik, majd az erjesztést egy kívánt pontnál szesz hozzáadásával megállítják és a zacskóban belógatott fűszerkeveréket kb. három hétig tartják a hordóban). boregyetem.hu

Délután egykor még javában kongott a Széchenyi tér, tömegnek nyoma sem volt. A fabódék is zárva maradtak, alig két tucatot találtunk nyitva. A forralt boros felé sétáltunk, a fabódéban várakozó lány elmondta, az elmúlt 5 napban csak a meleg italt vitték. A hideg, a 10 fokos, sokszor esős időben jól fogyott az Ősi Portugieserből főzött forralt bor. A fiatal lánytól megtudtuk, a forró, fűszeres italon kívül alig 2 palack bort adtak el.

Kora délután közel 13 fok várta a XVI. Szegedi Borfesztivál látogatóit, az üres padsorok monoton kígyózását 3 üldögélő egyetemista lány borozása törte meg. – Pénteken jártunk kint utoljára, utána hazautaztam Debrecenbe. Tegnap érkeztem vissza, és egyből ki is jöttünk a barátnőimmel – mesélte a Dörgicsei Szürkebarátot kóstoló Zsuzsa. A lányoktól megtudtuk: a Dörgicsei borokat évek óta tesztelik, eddig még nem csalódtak az érlelt szőlőnedűben.

A fiatal egyetemisták szerint a nőkkel szemben nagyon erős az „édes bort kérek" sztereotípia, ezért mérgesek, hogy édes Szürkebarátot kaptak. Anna szerint a Badacsonyi borok savasabbak, mint a favoritjuk, a Dörgicsei, de nem bánják, hogy újabb ízeket is megkóstoltak.

Újjáéled a borfesztivál, elállt az eső. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Frittmann pincészet fabódéját is nyitva találtuk, ahol megtudtuk: az első nap még minden jól ment, az elmúlt 5 nap viszont csapnivaló. Idén is jól fogy a Fittmann Rose, ami 2008-ban aranyérmet nyert Szegeden. Az alföldi borról elmondták, frissessége, üdesége teszi vonzóvá a soltvadkerti bort. A többi rozéval ellentétben az alföldi tovább friss marad, nem büdösödik meg egy év után sem. A pangó Széchenyi téren továbbálltunk, lassan szivárognak vissza a látogatók.

Borismereti gyorstalpaló a Belgával.

– Pénteken már jártunk itt, megkóstoltuk a Juhfarkot, ami nagyon ízlik. Az eső sem zavart minket, ha kellett esernyővel jöttünk ki a borfesztiválra – mondta a jó kedélyű nyugdíjas társaság „vezetője" Sári Györgyné. A háromfős hölgykoszorú minden évben kilátogat a borünnepre. – Vettünk fel kabátot, ha kell sálat is. Egy kis hideg nem riaszt el minket – mondták nevetve az idős hölgyek. A Pálffy szőlőbirtoknál két férfivel arról beszélgettünk, miért engedik a műanyag poharak használatát. „Ugyan ki az az elmebeteg, aki műanyag pohárból kóstolja az értékesebbnél értékesebb nedűket?" – kérdezte társát, majd rövid vita után, üvegpohárral a kezükben megegyeztek: elmosható poharakat is kínálhatnának a kitelepült pincészetek.

A meteorológia szerint a következő napokban alábbhagy az eső, viszont záporok, zivatarok bármikor kialakulhatnak. A szervező, szegedi Városkép Kft. egy nappal, hétfőig meghosszabbította a XVI. Szegedi Borfesztivált, így pünkösdhétfőn is kilátogathatunk a szegedi borünnepre.

Címkék#bor#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!