Szeged és környéke

2008.01.04. 20:43

Pasinszki: Tánczos Gábor ártatlan

Szeged - Hála Istennek, örülök neki! – így fogadta Pasinszki József a hírt, hogy Tánczos Gábort kilenc év börtön után január 20-án feltételesen szabadlábra helyezik. A szegedi vegyész a védelem szakértőjeként közreműködött a körmendi gyermekgyilkossági perben.

Szabó C. Szilárd

Pasinszki állítja: Tánczos ártatlan. Azt mondja, ha a Legfelsőbb Bíróság elfogadta volna a megállapításait, felmentik Tánczost.

Tíz éve, 1998. április 1-jén szörnyű bűncselekmény történt Körmenden. Egy 11 éves kislányt, H. Zsófiát szülei lakásában brutális módon meggyilkolták. A gyilkosság gyanúja az akkor 18 éves Tánczos Gáborra terelődött, akit végül a Legfelsőbb Bíróság bűnösnek talált, és 13 évi fegyházbüntetésre ítélt. A jogerős ítélet szerint Tánczos többször megütötte a kislányt, majd egy kerámiaszoborral fejbe vágta és a nyakát szemből, orrát-száját befogva egy mélyre hatoló metszéssel elvágta. A nyakmetszés ellenére a halott körül csak kis kiterjedésű, mintegy félméteres vértócsa keletkezett. A kés, amivel elvágta a kislány torkát, sohasem került elő.

– Mivel Tánczos Gábortól származó ujjlenyomatot, hajszálat, vér- vagy nyálnyomot nem találtak a lakásban, a vád egyik perdöntő bizonyítéka az úgynevezett nyomkereszteződés volt. Vagyis az, hogy a kislány ruházatán találtak olyan elemi szálakat, amelyek Tánczos ruhájáról kerültek, kerülhettek oda, és fordítva – magyarázta Pasinszki József, aki nem találkozott még személyesen Tánczossal, csak az ügye peranyagát olvasta. A szegedi vegyész a védelem szakértőjeként közreműködött a perben. (Korábban kirendelt igazságügyi vegyész szakértőként dolgozott Flaisz Ferenc keceli vállalkozó egyik perében és mostanában a német importszemétügyben is.) Megállapítása szerint mindössze egyetlen értékelhető nyomkereszteződés volt az ügyben. Zsófia pulóverén találtak Tánczos ingéből származó szálat, az ingen pedig pulóverszálat. Pasinszki szerint ez volt az egyetlen tárgyi bizonyíték Tánczos ellen. A többi mikronyom ugyanis állítása szerint olyan volt, hogy az vagy csak Tánczos, vagy csak a kislány ruháján volt fellelhető.

Tánczos Gábort január 20-án feltételesen szabadlábra bocsátják.
– Tánczos Gábor és a kislány lefoglalt ruházatát egy autóban, s – erre nézve tanúvallomások is voltak – külön-külön nejlonzacskókba csomagolva, de közös nejlonzsákban szállították. Szakmailag hibás bűnjelkezelés történt, emiatt a ruhák kicsomagolásakor a nejlonzacskók elektrosztatikus feltöltődése révén a ruhák elemi szálai átkerülhettek egymásra. Ha valakit ököllel fejbe ütnek, majd egy tárggyal leütnek, s utána elvágják a torkát, nehezen képzelhető el, hogy eközben testi érintkezés ne történjék, s csak egy nyomkereszteződés legyen. A vérről nem is beszélve! Egy csepp is kimutatható, akkor is, ha többször kimossák a ruhát. A bűncselekmény dinamikus volt, valószínűtlen, hogy a tettes és az áldozat csak egy ponton, ráadásul nem is az elkövető legfelső ruhadarabjánál került érintkezésbe egymással. A Legfelsőbb Bíróság a kirendelt szakértő megkérdezése után az ítéletben úgy reagált: „a vélelmezett elektrosztatikus feltöltődés bekövetkezése a bűnjelek között kizárt."

Zsófia apja: Lelövöm Tánczost!

A meggyilkolt körmendi kislány nagyapja pénteken nyilatkozott az egyik országos bulvárlapnak. Azt mondta, hogy ő és Zsófia szülei is elfogadták a bírósági bizonyítást, és Tánczos Gábort tartják bűnösnek. A nagypapa szerint halált érdemelt volna Tánczos. A család fájdalma mit sem csökkent az elmúlt években. Az idős férfi elmondta, hogy Zsófia apja vadász, s azt mondta, lelövi Tánczost, ha szembetalálkozik vele.  

– Ön el tudja képzelni, hogy Tánczos ok nélkül meggyilkolja a kislányt, mert az indíték máig nem ismert, nem hagy nyomot maga után, s a bűncselekmény után húsz percet beszélget a gyilkosság helyszíne feletti lakásban lakó ismerősével? Ez képtelenség! – mondta Pasinszki József. A kislány combján találtak egy 40 centiméteres hajszálat, a körme alatt pedig vérnyomot, textilszálakat és festékszemcséket, amelyek egyike sem Tánczos Gábortól származott, de a gazdáját nem találták a nyomozók.

Tánczos Gábor ügyvédje, Somos Zoltán a Legfelsőbb Bíróság ítélete után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, annak megállapításáért, hogy nem volt tisztességes az eljárás, mert nem hallgatták meg a vádlottat a Legfelsőbb Bíróság előtt vádlotti vallomás keretében, nem hallgatták meg a védelem vegyész szakértőjét, és nem mutatták meg az ügyvédnek a helyszínen készült videofelvételt. A strasbourgi bíróság döntésében elutasította a panaszt. „Egy csillagász azt mondta, nagyon jól tudja, hogy a Hold körül nem kering barna női csizma, de ha ezt bizonyítania kellene, bajban lenne" – mondta Pasinszki József azzal kapcsolatban, hogy sem ő, sem az ügyvéd nem tudja bizonyítani Tánczos Gábor ártatlanságát, de erre nincs is szükség, mert a jogrendünkben a bűnösséget kell bizonyítani.

Pasinszki József szakvéleménye elolvasható: itt

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!