Szeged és környéke

2011.06.26. 22:39

Patikák: rend vagy önkizsákmányolás?

Szeged - Nagyító alatt a gyógyszertári munka. Az árváltozások újabb hulláma mellett egy új szakminisztériumi rendelettervezet a nyitvatartási időhöz és a vények számához igazítaná az egyes gyógyszertárakban dolgozók létszámát. Mit szólnak ehhez a patikusok? Megkérdeztük.

Újszászi Ilona

– Minimum egy-egy új gyógyszerészt biztosan fel kell venni majdnem minden patikában. A hozzánk tartozó gyógyszertárak között akad olyan, ahol – egy korábbi rendelet miatt – heti 60 órán át várjuk a pácienseket, míg a kisebb településeken csak munkanapon és csak 8-tól 16 óra 30 percig tartunk nyitva – jellemzi helyzetüket a Pingvin Patikákat működtető Feketesas Pharma Kft. igazgatója, [namelink name="Görög Judit"].

Pár sor mindössze, mégis minden patikát érint az a jogszabálytervezet, amely a nyitvatartási időtartamhoz és a várható vényszámhoz köti a kötelezően alkalmazandó gyógyszerészek számát.

A vények számához és a nyitvatartási időhöz igazítaná a szakminisztérium a patikákban dolgozók létszámát. Fotó: Karnok Csaba

A vények számához és a nyitvatartási időhöz igazítaná a szakminisztérium a patikákban dolgozók létszámát.
Fotó: Karnok Csaba

– A gyógyszerellátás biztonságát és a betegre fordítható idő növelését szolgálja a 2013. szeptember 1-jétől életbe lépő változtatás. Ám teljesítéséhez forrást kell biztosítania a kormánynak a patikák számára – jelenti ki a kamara megyei vezetője. [namelink name="Kőhegyi Ferenc"] emlékeztet: most 140 milliárd forint forráskivonás sújtja a gyógyszerellátással foglalkozó szférát.

Ha egy patika hetente legfeljebb 40 órát tart nyitva, akkor ott 1 gyógyszerészt elég foglalkoztatni, ellenben heti 59 órás nyitva tartáshoz már 2 gyógyszerész és 2 szakasszisztens szükséges, 60 órától pedig 3-3.

– Kis forgalmú a mi Fehér Tulipánunk, így nem tudom kigazdálkodni egy másik szakgyógyszerész bérét – jelenti ki [namelink name="Kocsis Ernőné"]. A makói patikus elárulja: 8-tól este 7-ig tartanak nyitva, és már most is napi 11 órát dolgozik – saját magát kizsákmányolva. Ráadásul a 8 gyógyszertáras kisvárosban azt rebesgetik, hogy a kicsi patikákra is kiterjesztik az ügyeleti rendet.

Árváltozás: csak a gyártó és az OEP egyeztet

– A patikusokat most is kihagyták az egyeztetésből: az OEP csak a gyártókkal egyeztet, pedig közel 600 tb-támogatott gyógyszer térítési díja változik július 1-jétől. A listát megkaptuk, de akad olyan szer, amely a következő egy hétben nem fogy el, pedig bruttó ára 5000 forinttal lesz kevesebb. Ha raktáron marad, az a gyógyszertár vesztesége – magyarázza Kőhegyi Ferenc vásárhelyi patikus. A megyei gyógyszerészkamara elnöke szerint be kellene vezetni a garantált patikai árrést. Egyébként július 1-jétől közel 200 gyógyszer olcsóbb lesz, majdnem 350 készítmény viszont többe kerül – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Az újabb árváltozás a jelenleg támogatott mintegy 6000 gyógyszer 10 százalékát érinti, többek között gyulladáscsökkentőket, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!