Szeged és környéke

2015.02.09. 14:09

Patkányméreg a szegedi drogban: egy 16 éves fiú a kórházban van

Apa és fia készítette azt a drogot az Üstökös utcában - másfél sarokra a rendőrségtől -, amitől a egy 16 éves fiú még mindig kórházban van. Azt vallották, patkánymérget tettek a herbálba.

Munkatársainktól

– Több mint két hónapig tartó nyomozás és adatgyűjtés után fogtuk el annak a drogtermesztő családnak a tagjait, akik az Üstökös és a Nemes takács utcában árulták és állították elő a herbálnak is nevezett kábítószert – mondta hétfői sajtótájékoztatóján [namelink name="Lázár Szvetozár"], a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Az alezredes arról is beszámolt, hogy a megalapozott gyanú szerint a 22 éves K. Zsolt, az 52 éves K. Antal, a 19 éves J. Tamás és a 21 éves B. Szilvia az egyik Üstökös utcai társasház udvarában, egy garázsban készítette a 600–1000 forint/gramm áron értékesített anyagot.

A család tapétaragasztós vödörben keverte a herbált, meglehetősen mocskos körülmények között áztatták az orvozsi zsályát. – Marihuánát is találtunk, a helyszínen közel 200 ezer forint készpénzt is lefoglaltunk. A házi főzésű drogba az egyik gyanúsított vallomása szerint patkányméreg is került, ennek eredménye, hogy egy 16 éves fogyasztót jelenleg is kórházban ápolnak – folytatta Lázár Szvetozár. A bűnügyi osztályvezető elmondta, a 4 terjesztő közül háromnak az előzetes letartóztatását a bíróság elrendelte, a nő szabadlábon védekezik.

Előzetesben a szegedi drogkereskedők. Fotó: police.hu (galéria)


Megtudtuk, a rendőrök többek között lakossági bejelentések kapcsán jutottak el az Üstökös utcai droglaborig. A sajtótájékoztatón elhangzott, a család az internetről szerzett receptek alapján főzte a herbált, a garázsbérletért is droggal fizettek. A rendőrök fogyasztókat is elkaptak, akik a terjesztőkre vallottak. Elhangzott, a családtagok büntetett előéletűek, így letöltendő börtönbüntetés várhat rájuk.

A droglabor a rendőrségtől mindössze másfél sarokra van, az épület előtt hétfőn egy rendszám nélküli autó parkolt, az udvarban három megtermett férfit láttunk. A házban senki sem akart az ügyről beszélni.

Kómában egy 16 éves

Néhány napja megtudtuk, hogy valamilyen méreganyaggal – feltehetőleg patkányméreggel – szennyezett, herbál nevű drogtól esett kómába egy 16 éves fiú Szegeden. Az ügyben kerestük a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályát, de még nem érkezett hivatalos válasz.

– A herbál egy szintetikus, tehát művi úton előállított kannabinoid. Műfűnek vagy a kábítószerek kannás borának is nevezik, mert olcsó. Szálanként 200 és 500 forint között mozog az ára, ezért az egyik legelterjedtebb kábítószer – mondta lapunknak [namelink name="Arany Zoltán"], a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője. Hozzátette: az illegális szereknél nem tudni, milyen más szerekkel kezelik vagy keverik össze, ezért gyakorlatilag bármi megtörténhet a szerhasználóval.


– A herbálos esetek nem nálunk jelennek meg, hanem a szegedi sürgősségi osztályon. Ott ellátják őket, jobban lesznek, és hazamennek – mondta Arany Zoltán. A szakértő szerint az a legnagyobb baj a herbállal, hogy legalább ötvenféle változatban kapható, és mindig készül egy új összetétel, ami még nincs tiltólistán. Ez akármilyen gyorsan is frissül, a macska-egér játékhoz hasonlít az anyag üldözése, miközben fiatalok százai kerülnek veszélybe miatta.

Rövid kutakodás után számos herbálhasználótól származó tapasztalatleírás olvasható az interneten. Az egyik fórumon egy használó azt írja, hogy egy évig minden másnap-harmadnap fogyasztott herbált, napi több szálat. – Sajnos érzem, hogy bizonyos szintű addikció alakult ki ezzel a szerrel kapcsolatban. Fizikailag igen jó állapotban vagyok, mivel a szerhasználat ellenére is sportolok napi szinten, viszont lelkileg, motivációban visszahúz, főleg az elmúlt fél évben éreztem ezt – írja. Hozzáteszi: – Aki nem próbálta még, soha ne tegye! Később pedig azt írja: – Halálfélelmem nincs, csak egyfajta szorongás tör rám néha... Eddig nem volt ilyen problémám többnapos kihagyás után, talán az is közrejátszik, hogy legszívesebben ostoroznám magam, bűntudatom van, amiért valaha is használtam.

Lázár Szvetozár%_, bűnügyi osztályvezető a hétfői sajtótájékoztatón. Fotó: DM

Lázár Szvetozár bűnügyi osztályvezető a hétfői sajtótájékoztatón.
Fotó: DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!