Szeged és környéke

2012.03.07. 17:50

Rádió MI: Megéri ellenszélben tevékenykedni

„Minél sokszínűbb egy város kulturális kínálata, annál értékesebb, és ha ehhez hozzájárulhatunk úgy, hogy közben jól is érezzük magunkat, akkor megéri éjszakákat eltölteni zeneszortírozással" - mondta a 7 éves kisközösségi rádió egyik műsorvezetője.

Gonda Zsuzsanna

Hetedik születésnapját ünnepli szerdától vasárnapig Szeged kisközösségi rádiója, a [namelink name="Rádió MI"]. A műsorvezetőkkel arról beszélgettünk, miért éri meg ingyen dolgozni, önkéntesként készíteni a műsorokat és szervezni a programokat.

– Máshoz nehezen hasonlító érzés nulláról elindulva egy stúdiót összeállítani, berendezni, és életet lehelni belé, megteremteni egy garázsban annak a lehetőségét, hogy onnan élő műsor szóljon. Sok-sok önzetlen nap, hozzáadott érték jutalma az az érzés, amikor megszólalhattunk, és a reggeli élő magazinműsorok 1,5 órájában valóságos műsort csinálhattunk hírekkel, jó zenékkel és az utcáról tökéletesen behallatszó szirénázó mentőautóval, tűzoltóval – emlékezett a kezdetekre [namelink name="Duránszkai Zsolt"] műszaki vezető, aki hozzátette: az agyonszabályzás és a pénzelvonás megöli a lelkesedést, az örömrádiózás lehetőségétől lassan meg is fosztja a fiatalabb korosztályt, a MI-nél viszont olyan összetartó és lelkes kemény mag alakult ki, amellyel a jövőben is biztosan tovább lehet majd rádiózni.

A kezdetek. Forrás: radiomi.hu

A kezdetek. Forrás: radiomi.hu
- Minden zenei műsor szerkesztője elsősorban azért látott lehetőséget a Rádió MI-ben, mert így fanatikusan és értő módon összegyűjtött zenéit továbbadhatja egy szélesebb közönségnek, akik vélhetőleg ettől kulturálisan vagy akárhogy, de feltöltődnek, és talán emiatt közösség is épül a műsorokhoz kapcsolódó rendezvények köré – vélekedik viorelPOP, a rádió Undorgrund című műsorának szerkesztője. Mivel a rádió elsősorban underground zenei műfajoknak ad teret, ezért szerinte minden eszközt meg kell ragadni ezek terjesztéshez, hiszen Magyarországon ezek a műfajok alig kapnak publicitást.

Szólni fog, ha szólni kell!

Jó dolog rádiózni, hangokat közvetíteni, civilben civilizálódni. Nagy Gábor barátommal ezért is vágtunk bele ebbe a Rádió Mi kalandba. Szerencsére sok társunk akadt a 10 év alatt. 10 év, hiszen a kezdet 2002. (ekkor született meg a rádió ötlete- a szerk.) Ebből lett a frekvencia és a rádió 7 éve. Azt is szeretem, hogy mások beszélnek. Hogy mi - alapítók - inkább csak a háttérben maradtunk. A Rádió Mi a Ti gazdagságotok, és Szegedé. Szólni fog, ha szólni kell! – írta [namelink name="Balog József"] a születésnap kapcsán a műsorvezetőknek.– Ezt útközben egyre jobban beláttuk, és lassan egyfajta missziós jelleget is öltött a rádiózás, főleg, hogy Szeged azért nem Budapest, itt fel kell rázni az embereket – már ha ez lehetséges egyáltalán. Minél sokszínűbb egy város kulturális kínálata, annál értékesebb, és ha ehhez hozzájárulhatunk úgy, hogy közben jól is érezzük magunkat, akkor megéri éjszakákat eltölteni zeneszortírozással vagy olyan koncerteket szervezni, amik ugyan értékesek, de kevés embert vonzanak. Megéri nagy ellenszélben tevékenykedni. Nem mi találtuk ki, hogy a zenék, amiket játszunk, érnek is valamit. A nemzetközi sajtót és a trendeket figyelve próbáljuk Szeged földalatti színterét olyanná tenni, hogy bármelyik fejlettebb országhoz viszonyítva megállja a helyét.

Beszélgetős műsort vezet a Rádió MI-n [namelink name="Szőke-Tóth Ágnes"], aki azt emelte ki, hogy a közösségi rádiózás révén lehetősége nyílik egy-egy témáról véleményt cserélni.

– Az évek alatt több olyan embert megismertem a szabad rádiózás révén, akik az ország különböző pontjain vesznek részt közösségi rádió működésében, működtetésében. Velük sokszor, sokat vitatkozva formáltuk egymás véleményét akár a szabad rádiózás kérdéseiről – így alakult ki a ma hatályban lévő Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének alapszabálya –, akár más, minket foglalkoztató kérdésekről. Sokat jelent, hogy érdemben beszélhetünk a gondolatainkról, és ha ezáltal a hallgatókat is elgondolkodásra késztetjük, akkor már sikert értünk el.

Kitelepülés

Kitelepülés

Négy este, öt helyszín

Négy este öt helyszínen ünnepel a rádió március 7-től 11-ig. Koncertezik a Zombie Girlfriend, az Esti Kornél, az Attention Chérie és a Tha Shudras. Fellépnek a Rádió Mi DJ-i és egyéb programokkal is várják az érdeklődőket. – A rádiónak június 4-én lejár a frekvenciaszerződése, a Médiatanács pedig nem írt még ki új kisközösségi rádiós pályázatot, illetve olyan mértékben szigorodtak a kisközösségi rádiózás feltételei, amit már nem biztos, hogy van kapacitásunk hosszú távon vállalni – mondta a jövőről [namelink name="Medvegy Gábor"]. A rádiós hozzátette: ennek nyilván nem örülnek, de az interneten is vannak lehetőségek, amelyeket még nem aknáztak ki, ráadásul az okostelefonok is ott lapulnak már nagyon sok zsebben és nem kell vagyonokat költeni arra, hogy az országban bárhol lehessen hallgatni a MI-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!