Szeged és környéke

2019.01.16. 19:22

Saját otthonuk vált Máriáék ellenségévé: asztmás kislányával él a penészes bérlakásban a szegedi édesanya

Szeged - Egyre jobban penészedik a fal Rafaelné Varga Máriáék IKV-s lakásában, asztmás kislánya állapota ezáltal egyre jobban romlik. A társaságtól is kértek segítséget, de elutasítást kaptak. Az IKV több okból sem támogatja a családot.

K. A. R.

Rafaelné Varga Mária és súlyosan asztmás kislánya, Franciska két éve költözött a Pulz utcába: az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.-től vásárolták meg a bérleti jogot, ám akkor még nem tudták, mit is vettek pontosan.


– Az előző bérlő nem élt itt. Nem mosott, teregetett, fürdött, főzött, tehát nem tudtak előjönni a lakás problémái. Aztán ahogy mi ideköltöztünk, egyre penészesebbek lettek a falak. Hiába szellőztetünk, festjük a lakást, nem tudjuk megfékezni a problémát. Már kértem segítséget az IKV-tól, de szerintük a vásárláskor látnom kellett volna ezeket a hibákat. De ez nem szociális alapú, így nincs segítség, elutasítottak. Nincs alsó szigetelés sem, szívja magába a ház a vizet. Franciska helyzete pedig egyre rosszabb így, a főorvos azt kérte, kerüljük a párás, penészes helyeket, de így nehéz, ez milliós kiadás lenne, de nincs pénzünk erre, mint ahogyan új lakásra sem – magyarázta elkeseredve az édesanya.

 

Asztmás kislányával él a penészes bérlakásban a szegedi édesanya. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


Mária azt mondja, a lakbér egyre több, három pumpa és gyógyszerek segítik Franciskát, a lakás mellett ez is kiadás, ő pedig csak nehezen tud munkát vállalni, ugyanis gyermeke folyamatosan beteg, november óta óvodában sem volt.


– Amíg két órában elmegyek munkába, addig az apuka vigyáz a kislányra, de pénteken például erre nem volt lehetőségem, így a mellékállásomból ki is rúgtak, mondván, nem lehet rám számítani. Egyre rosszabb a helyzetünk. A saját lakásunk az ellenségünkké vált, arról nem is beszélve, hogy a lakóközeg milyen. Éjszakára lekapcsolják az áramot, a fáskamrában hajléktalanok élnek, a mentő pedig csak rendőrökkel jön ki. Volt olyan, hogy szellőztetés közben kilopták a táskámat, minden pénzemmel együtt. Nem akarom, hogy a gyermek ezt lássa, ebben nevelkedjen. Szeretnénk egy új otthont, de nincs rá pénzünk, ezért azt kérem, hogy aki bármi segítséget tud nyújtani nekünk, keressen meg.

 

Asztmás kislányával él a penészes bérlakásban a szegedi édesanya. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


Az IKV elnök-vezérigazgatója szerint a bérlő a lakást kifogástalan műszaki állapotban vette át. „Társaságunkhoz 2017. február 24. napján érkezett bejelentés, miszerint a lakásban, melyet annak bérleti jogának megvásárlásakor még tökéletes állapotúnak láttak, vizesedik a fal, és megjelent a penész.

 

Műszaki csoportunk kollégái helyszíni bejárást tartottak, és megállapították, hogy a falszerkezet és a padozat találkozásánál több helyen felvizesedés, vakolathullás, a főfalaknál a belső felületeken páralecsapódás, nagyfokú penészedés tapasztalható.

Jogügyi Igazgatóságunk a 2017. április 28. napján kelt levelében tájékoztatta a bérlőt, hogy a lakást bérleti jog átruházásával szerezte meg, így a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben foglalt hibás teljesítés esete állhat fenn, amely vonatkozásában a bérleti jogot átruházó magánszeméllyel szemben élhet igénnyel.


Rafaelné Varga Mária 2017. június 26. napján beérkezett bejelentésében lakáscsere lebonyolításához kért segítséget, kérelmét a lakás műszaki állapotával és leánygyermeke egészségügyi állapotával, valamint a lakókörnyezetében fellelhető problémákkal indokolta, azonban fiúgyermeke ambuláns kezelőlapját mellékelte, aki nem szerepel költöző személyként nyilvántartásunkban, és a cserekérelmén sem lett feltüntetve a lakásban élő személyek között. Társaságunk a korábbi álláspontját fenntartotta, és tájékoztattuk, hogy csereelhelyezés iránti kérelmét továbbra sem támogatjuk. 2017 decemberében érvényes társasházi közgyűlési határozat alapján az IKV Zrt. kezelésében lévő, Pulz u. 7. szám alatti épületben az udvari szennyvízvezeték-hálózat cseréjét kezdte meg a megbízott vállalkozó. 2018. január 3. napján Rafaelné Varga Mária elektronikus levélben fordult hozzánk az épületben zajló udvari szennyvízvezeték cseréje miatt, vélelmezve, hogy lakásbérleményének penészedését a lakás előtti víztócsa okozza" – részletezte levelében Kardos Kálmán.


Kiderült, a kivitelező és a házkezelő helyszíni bejárás során kivizsgálta a felmerült problémát. Megállapították, hogy a lakás penészes, de azt nem az udvari szennyvízcsatorna cseréje okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!