Szeged és környéke

2007.04.15. 16:19

Sok ezren nézelődtek, vásároltak a virágkiállításon

A világ minden növénycsodáját megtekinthették a nézelődők a szegedi nagybani virágpiacon, a hétvégi virág- és kertészeti kiállításon – mi több, meg is vehették. Ezrek és ezrek gyönyörködtek, tömegeltek, költötték a pénzt. Csak úgy pezsgett a klorofill, százszínűen illatoztak-harsogtak a virágok, burjánzott a növényi lét.

Farkas Csaba

A csodálatos, narancssárga és lila színekben pompázó petúniák, álló-, futó- és szinte száguldó muskátlik mellett óriáspálmát is láthattak a jelenlévők, fölért a csarnok legtetejéig – és miniatűr bonszajnok, melyek évszázadok megpróbáltatásaival sikerrel dacoló fák hangulatát idézik. Vízipálmáktól kezdve vizet csak hírből ismerő, mégis virágzó kaktuszokig számtalan különlegesség vonta magára a figyelmet.

Stratégiák, túlélésre

A gázárak növekedését sokféleképpen próbálják kivédeni a termelők. A szentmihályi Miklós Zitáék gázról szénre, fára, vagy valamilyen alternatív energiahordozóra akarnak áttérni. A makói Szabó Róbert mondja: sokan úgy igyekeznek megspórolni a palánta-előállítással járó két hónapos fűtést, hogy megveszik magát a „kész" palántát. Igaz, a palánta is drága, de az ember mindent megpróbál. Legjobb taktika – alighanem – az, amit egy vevőtől hallottunk: korallvirágot kell vásárolni. Gyakran virágzik és kerek levele van –, s az ilyen növény a feng shui szerint pénzt hoz a házhoz...

– Ötödik éve rendezzük meg a Flora kiállítást és vásárt. Ami sosem volt és most van: mesekert – mondta Eck Dóra, a szervező Privi Kft. képviseletében –, mely a szegedi füvészkert és a Földmíves utcai „zöld óvoda" részvételével jött létre. – Összegyűjtöttük a magyar és a világirodalom növényekkel, növénynevű mesefigurákkal kapcsolatos történeteit. A növényeket és a szövegeket egymás mellett helyeztük el – ismertette a mesekertet Veprikné Németh Anikó, a füvészkert munkatársa. Így kerültek például a moha és a páfrány mellé a kedvelt mesefilm, Moha és Páfrány figurái; a Csipkerózsika mellé a vadrózsa, s így tovább. A siker frenetikus volt, folyamatosan tömegeltek szülők, gyerekek.

Egy szeged–szentmihályi virágkertészet képviseletében Miklós Zita elmondta: az álló-, futómuskátlikat éppúgy viszik, mint a csüngő petúniát. – Nagyon népszerű a futószegfű – tájékoztatott egy makói cég standjánál Szabóné Hoffmann Andrea. – Nagylakon is nyitunk virág-nagykereskedést. Romániában a kevesebb pénzből is többet szánnak virágra, dísznövényre, mint nálunk – mondta a vállalkozás vezetője, Szabó Róbert. A hódmezővásárhelyi Gál Attiláék sziklakerti növényekkel jelentek meg a vásáron. – Csak olyanokat árusítunk, amit magunk is tudunk szaporítani, tehát bizonyított, hogy bírják az itteni körülményeket – mondta a kiállítás nyüzsgésében a tulajdonos.

S a vevők? Vittek mindenkitől mindent. Paréj Zoltánné dinnyefát is vásárolt. – Akkora a termése, mint egy kisebb sárgadinnye – mondta –, íze a dinnye és a körte közötti. Remélem, nemsokára megkóstolhatom!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!