Szeged és környéke

2011.04.03. 21:59

Sümegi Eszter Gluck-albumot készít Medveczkyvel

Szeged - Jótékonysági koncertet ad a bőrgyógyászati klinika rákbetegeket segítő alapítványa javára Sümegi Eszter a szegedi dómban csütörtökön 19.30-tól. Az Operaház nemzetközi hírű szopránja Szegeden is népszerű: a szabadtérin Aidaként, a nagyszínházban José Curával Toscaként aratott hatalmas sikert.

Munkatársunktól

– Olyan műsort állítottunk össze – főként Pergolesi, Bach, Vivaldi műveiből könyörgések, imák –, ami illik a szegedi dómhoz. A sok baj, rosszul sikerült dolgaink miatt nem tudunk eleget imádkozni. A jótékonysági koncertekre mindig nagy szükség van, egy prominens művésznek pedig lelki kötelessége, hogy az ilyen felkéréseknek eleget tegyen. A közreműködő Aquinqum Quartet kedves társaság, szépen muzsikálnak, többször felléptem már velük, ezért biztos vagyok benne, hogy remek lesz a koncert – mondja [namelink name="Sümegi Eszter"], az Operaház vezető szopránja, akinek Szegeden is sok rajongója van, amióta a szabadtérin nagy sikerrel énekelte Aidát, majd José Cura partnereként Toscát a nagyszínházban.

– Bárcsak két-három évente jönne egy olyan világsztár, mint José Cura, és énekelhetnék vele. Szegedre mindig szívesen megyek, mert olyan, mintha hazajárnék. Nagyon meghatott, amikor Fekete Gizitől még virágot is kaptam az egyik előadásom után. Szonda Évával és Vajda Júliával pedig már a kilencvenes évektől, amikor A végzet hatalmában énekeltem Szegeden, jó barátságban vagyunk – meséli a díva, aki szerint egyszer érdemes lenne a Tannhäusert is bemutatni a Dóm téren, mert a hely szentsége adja magát, csodálatos produkciót lehetne belőle létrehozni. Szívesen elénekelné a csillagtetős színpadon Erzsébet szerepét – 3. felvonásbeli imáját hallhatja a közönség a csütörtöki koncerten, amelyre a Filharmónia Kht. Klauzál téri irodájában, a színház jegyirodájában és a koncert előtt a helyszínen kaphatók jegyek.

Sümegi Eszter Erzsébet jelmezében – az imát a dómban is elénekli. Fotó: Szilágyi Gábor

Sümegi Eszter Erzsébet jelmezében – az imát a dómban is elénekli.
Fotó: Szilágyi Gábor

– Nem panaszkodhatok, nagyon sok a feladatom az Operaházban is, ahol a következő évadban mutatjuk be Richard Strauss Arabelláját. Ezt az operát az 1930-as évek óta nem játszották Magyarországon. Megvalósulni látszik egy régi álmom is: bemutatkozhatok Pillangókisasszony szerepében. Nyáron egy Gluck-albumot készítek a nemrégiben Kossuth-díjjal kitüntetett Medveczky Ádám dirigálásával és a Failoni Kamarazenekarral. Magyar énekesnő még nem adott ki Gluck-szopránáriákat tartalmazó lemezt. Callas-rajongó vagyok, ő is több Gluck-operát lemezre vett. Nagyon szép, tiszta muzsika. Nyáron megyek az Operaház társulatával a Savonlinnai Fesztiválra is, ahol a vízzel körülvett középkori vár színpadán Erzsébetet énekelem a Don Carlosban. Régi álmom a Francesca da Rimini címszerepe is, amit évekkel ezelőtt Galgóczy Juditnak ajánlgattam bemutatásra, mert amikor Párizsban énekeltem A walkürt, elmentem a Rodin Múzeumba, ahol annyira megragadtak a Francescáról és Paolóról készült fantasztikus szobrok, hogy beleszerettem a történetbe. Zandonai csodálatos operát írt belőle, hallom, jövőre Szegeden is játsszák, szívesen elénekelném.

A karmester énekelte Radamest

Néhány éve szenzáció lett Amerikában az az Aida-előadás, amelynek címszerepét Sümegi Eszter énekelte. Az történt ugyanis, hogy a tenoristának a 4. felvonásra elment a hangja, és az előadás megmentése érdekében a karmester vállalta, hogy a zenekari árokból vezénylés közben beénekli a szerepet. A The New York Times is beszámolt a nem mindennapi bravúrról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!