Szeged és környéke

2008.09.12. 22:27

Szeged vendége volt Andrew Szentgyörgyi

Szeged - Szent-Györgyi Albert Dóm téri mellszobránál is járt Andrew Szentgyörgyi, a távoli rokon. Az asztrofizikus azért látogatott Szegedre, hogy – tanítványa, a csillagász Fűrész Gábor doktori védésének procedúráját követően – Szeged Nobel-díjas tudósának itteni emlékhelyeire is ellátogathasson.

Újszászi Ilona

– Édesapám unokatestvére volt Szent-Györgyi Albertnek – magyarázza a családi kapcsokat Andrew Szentgyörgyi. – Apám Andrásként és újságíróként érkezett Amerikába. Ott lett Andrew, s a családi névből elmaradt a kötőjel, amikor a tenegerentúlon aláírta a cikkeit. Így egyszerűsítetik a helyesírást az amerikaiak! – fordul igazolásért édesanyjához Andrew, aki már nem beszél magyarul. Az idős asszony először jár Magyarországon, a Szent-Györgyiektől a tudományos pályát öröklő Andrew Szentgyörgyi már járt ősei földjén, de most először néz szét Szegeden. A Tisza-parti városban egy napot töltött anya és fia. Hannus István vegyész professzor, Szent-Györgyi Albert életútjának kiváló ismerője szegődött kalauzukul.

Őriz-e családi anekdotát a Nobel-díjas tudósról? – kérdezzük Andrew Szentgyörgyit, aki személyesen sohasem találkozott a híres rokonnal. Szent-Györgyi Albert életét ő is Ralph W. Moss magyarul is olvasható, izgalmas monográfiájából ismeri. – Albert állásinterjún járt a Harvardon. Előtte részt vett egy nagy ebéden, majd – még mielőtt megszólalhatott volna az állásinterjún – a bizottság elnöke beszélt saját kutatómunkájáról. Ez az előadás nem kötötte le az energikus Albert figyelmét, így még az interjú előtt elszunnyadt. Így nem csoda, hogy nem kapott a Harvardon pozíciót! – nevet az asztrofizikus.

Szeged vendége volt Andrew Szentgyörgyi

Szeged vendége volt Andrew Szentgyörgyi
Mikor a hallgatókhoz való viszonyáról kérdezem, elárulja: a Columbia egyetemen volt oktatói állásban, s a Harvardon is tartott egy kurzust. Kijelenti, ha olyan diákjai lennének csak, mint a szegedi egyetemről hozzá doktori ösztöndíjasként kerülő Fűrész Gábor csillagász, szívesen foglalkozna a fiatalokkal.

– Szeged olyan szerepet tölt be a világ egyetemei között, mint Cambridge, a Harvard, vagy Uppsala, Göttingen
– jelenti ki Szent-Györgyi egykori egyetemi dolgozószobájába lépve Andrew. – Azok a kutatók, akik Szegedről kikerültek, jelet hagynak maguk után saját tudományterületükön.

– Milyen benyomásokkal távozik a Tisza-parti városból? – kérdeztük Nobel-díjasunk távoli rokonát. – Rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott városnak tűnik – néz a Dóm téri panteonbeli Szent-Györgyi-mellszoborra.

Az asztrofizikus

A naprendszeren kívüli bolygók keresésével foglalkozik Andrew Szentgyörgyi. Az asztrofizikusok több mint háromszáz ilyen bolygót ismernek. Jelenleg a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics intézetben együtt dolgozik Fűrész Gáborral, továbbá egy budapesti fiatallal, s ugyancsak csillagász feleségével. Úgy véli, a magyarok jelentősen hozzájárulnak e tudományág fejlődéséhez ugyanúgy, mint Szent-Györgyi Albert idején a biológiában. Andrew Szentgyörgyi fia, Nicolas 18 éves. Nem tudni, tudós lesz-e.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!