Szeged és környéke

2016.07.18. 18:38

Szerelmet is hozott az üzlet a Stefánián

Rovatunk a Délmagyarország örökbecsű érdekességeiből idéz. Felkeresünk rég nem látott embereket, beszámolók és régi fotók alapján emlékezetes élményeket elevenítünk fel.

Dombai Tünde

– Apukám, [namelink name="Loykó György"] bátyja hídépítő mérnök lett, a nagyszüleim az ő taníttatására költött pénzt apukámnak is odaadták, hogy boldoguljon, ha már nem tanul tovább. Így vette meg 1933-ban, húszévesen a mai Dózsa György utca sarki papírbolt helyét – idézte fel a családi papír-, írószer- és illatszerüzlet kezdeteit  [namelink name="Varga Istvánné Anikó"]. Amikor azt már kinőtte, átköltözött a Stefánia sarkára, ahol ma orvosi rendelő működik.

 

Varga Istvánné Anikó magával hozott pár régi képet.  Fotó: Török János

Varga Istvánné Anikó magával hozott pár régi képet. Fotó: Török János

 


Keressük a zöld villamost


Ha régi fotót őriz a szegedi Széchenyi téri, „zöld villamos"-nak elkeresztelt közvécéről, vagy más érdekességről osztaná meg emlékeit, keresse Dombai Tünde újságírót a [email protected] e-mail-címen vagy a 06-30/830-6459-es telefonszámon!


Olvasónk édesanyját, Lévai Annát is úgy ismerte meg az édesapja, hogy a fiatal lány illatszerésznek tanult a belvárosban, és mindennap ott járt el az üzlet előtt. Végül egy pár lettek; az asszony a régi Hungária felől nyitott illatszertárt, a férje maradt a sarok túloldalán a papírkereskedésben. Egy-egy kisegítőnél nem volt több személyzetük. Az épülettömb másik sarkán, ahol most fitneszterem található, könyvkötészetet rendeztek be.


Lakást pedig a régi Sajtóház helyén, a mai ügyészség épületében vettek maguknak. Azt tervezték, megveszik az illatszertár fölötti lakást is, összenyitják az üzlettel, és Felsővárosi Kisáruház lesz belőle.


A tündérmese nem tartott sokáig. A második világháború után az államosításkor csak a két sötétkék köpenyüket vihették magukkal.

– Büszke vagyok rá, hogy az én apukám minden helyzetből felállt – teszi hozzá Anikó. – Rövid időre a Kárász utcai állami papírboltnak lett az üzletvezetője, de nem bírta a kötöttségeket. Végül a Széchenyi tér 15.-ben, a mai élelmiszerbolt helyén nyitott egy kisebb papír- és írószerüzletet. Amikor azt is elvették, akkor zuhant maga alá igazán, mégis talpra állt. Vett otthonra egy kötőgépet, és fürdőruhákat, pulóvereket kötött.

 

Varga Istvánné Anikó édesanyja a Stefánián lévő illatszertár kirakata előtt.

Varga Istvánné Anikó édesanyja a Stefánián lévő illatszertár kirakata előtt.


Mivel mindenképpen papír-írószer kereskedő akart maradni, nagy nehezen megszerzett egy kis üzletet a Horváth Mihály utcai Fáklya mozi mellett. Megérezte a változás szelét, ezért töltőtolljavításba is kezdett. Amikor onnan is el kellett vinnie az üzletét, szemben, az órás helyén dolgozott tovább. Megtanult golyóstollat, sőt – elsőként Szegeden – gázöngyújtót tölteni. 1990-es haláláig dolgozott. Anyukám a Kárász utcai népművészeti boltot vezette, ő 1982-ig élt.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!