Szeged és környéke

2011.08.18. 19:07

SZTE: újra a legjobbak között

Szeged - Ismét bekerült a világ négyszáz legjobb felsőoktatási intézménye közé a Szegedi Tudományegyetem abban a globális rangsorban, amelyet 2003 óta minden évben összeállít a sanghaji Jiao Tong egyetem.

Munkatársunktól

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) készítői százpontos rendszerben értékelik az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát. Továbbra is mindössze két magyar felsőoktatási intézmény kapott helyet az egyik legismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsorban: az előző évekhez hasonlóan az SZTE mellett az ELTE is a 301–400-as blokkban szerepel.

A listát idén is az amerikai egyesült államokbeli Harvard vezeti, a legjobb európai universitas, a Cambridge előtt. A legjobb 10 helyezésen 6 amerikai és 4 brit intézmény osztozik.

Az SZTE eredménye kiemelkedő, mert a rangsor készítői kimondottan az oktatási és oktatói minőséget, valamint az egyetemek kutatási teljesítményét veszik alapul. Az oktatási minőséget a Nobel- és Fields-díjas tudósokkal mérik, míg az oktatói minőséget a nemzetközileg is nagy presztízsű folyóiratokban megjelent publikációk és az idézettség jelenti. Más rangsorokban is előkelő helyen áll Szeged: előrébb lépett a Quacquarelli Symonds által készített egyetemi világrangsorban (QS University Ranking). Az SZTE az előző két évben az 500–600-as csoportban foglalt helyet, idén a 451–500-as csoportba került az intézmény; a vegyészképzések kategóriájában pedig a 151–200-as csoportba került. A világrangsorban a szegedin kívül szintén egyetlen magyar egyetem, az ELTE szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!