Szeged és környéke

2014.12.02. 19:39

Támogatja a Fidesz a vasárnapi zárva tartást

Csongrád megye - A Fidesz-frakció is elkötelezte magát az üzletek tervezett vasárnapi zárva tartása mellett. Civil csoportok bojkottot hirdetnek a vasárnapi zárást pártoló CBA ellen.

Munkatársunktól

– Higgadtan kell kezelnünk ezeket a helyzeteket, mert a tagjainkat ugyanaz a téma teljesen másképp érintheti – mondta [namelink name="Pataki Andrea"], a Kisosz megyei titkára. – A dohánykoncessziós pályázatoknál is voltak „helyzetek", mivel a tagok egy része nyert, a másik része nem. Ugyanilyen kényes téma a vasárnap ügye. Ha támogatjuk a nagyok vasárnapi zárva, illetve a kicsik nyitva tartását, akkor nemcsak azokat hozzuk nehéz helyzetbe, akiknek tulajdonosként az alkalmazottak helyett kellene beállni a pult mögé. Kárt okozhatunk azoknak a kisboltosoknak is, akik bevezetik a vasárnapi nyitva tartást, de emiatt veszteségesek lehetnek. A felmérések ugyanis azt mutatják: nem lendülne fel a kisboltok forgalma.

Veszteségesek

Törvényjavaslatban írták le: Magyarországon nincs helyük azoknak az 50 milliárd forint árbevételt elérő élelmiszerláncoknak, amelyek 2 egymást követő éven át veszteségesek. A kormánnyal stratégiai partnerségben lévő Tesco-Global Zrt. tavaly már veszteséges volt: ha idén se könyvelhet el pluszt, legkésőbb jövő nyártól nem kereskedhet Magyarországon. Az Auchannak is főhet a feje, mert az elmúlt 4 évben végig veszteséges volt. Hasonló a Spar sorsa is.
Hétfőn a Fidesz-frakció nevében [namelink name="Rogán Antal"] bejelentette: támogatják a KDNP november elején benyújtott törvényjavaslatát, miszerint az üzletek 2015. március 15. után vasárnaponként zárva tartanának. Dacára annak, hogy korábban nem helyeselték az ötletet, mondván, a magyar gazdaság nincs abban a helyzetben, hogy le tudna mondani a vasárnapi forgalom áfájáról.

Vasárnapügyben egyre aktívabbak az interneten létrejött civil csoportok. Azután alakultak meg, hogy [namelink name="Fodor Attila"], a CBA kommunikációs igazgatója november 10-én közölte: kiállnak a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett. November 18-án hozott létre Facebook-csoportot a Nem Állunk Meg civilszervezet, és hirdetett bojkottot a CBA ellen december 1. és 2015. január 1. között. Kedden délig 3600-an jelezték, hogy nem vásárolnak CBA-ban. Van egy olyan Facebook-csoport, amelyik a CBA mellett a Coopot és a Reált is bojkottálja, közel 6500 lájkja van. Egy harmadik CBA-bojkott-oldalnak 13 ezer a pártolója, számuk hétfőről keddre 500-zal nőtt. November 25-én „ellenoldalt" hoztak létre Szolidaritás a CBA-val címmel, ám az eredetit tegnap már nem találtuk, helyette ilyen címen új csoport bukkant fel: hétfőről keddre az eredeti 1 darab lájk 3-ra nőtt. Lett egy Szolidaritás a „Szolidaritás a CBA-val" nevű közösség is, az eddigi lájkok száma 136.

Lehúzná a rolót a Fidesz is a vasűrnapi vásárlók előtt. Fotó: DM

Lehúzná a rolót a Fidesz is a vasűrnapi vásárlók előtt. Fotó: DM
– Azt gondolom, ilyen méretekben a bojkott inkább jelzésértékű üzenet, mint hogy jelentős károkat okozna – magyarázta Pataki Andrea. – Akik nem vagy alig vásároltak a CBA-ban, azoknak könnyebb a bojkotthoz csatlakozni. Mérhető forgalomcsökkenést azok a vevők okozhatnák, akik költéseik nagy részét korábban ott bonyolították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!