Szeged és környéke

2016.02.03. 09:19

Tanártüntetés a KLIK-nél: félezren követelték Szegeden a változásokat

Mintegy félezren demonstráltak szerdán Szegeden a KLIK épülete előtt. Pedagógusok, szülők és diákok vonultak utcára tizenegy városban a túlközpontosítás elleni tiltakozásul, gyökeres változásokat követelve a közoktatási rendszerben.

Szabó C. Szilárd

a tüntetésen ezzel a tacepaóval üzentek a diákok Balog Zoltán humánminiszternek.

A tüntetésen ezzel a tacepaóval üzentek a diákok Balog Zoltán humánminiszternek.


– Szüntessék meg a KLIK-et!

- Adják vissza az iskolák önállóságát!

- Csökkentsék a tanárok és a diákok óraszámát!

- Szabad tankönyvválasztást!


Ezek voltak a szerda esti szegedi tüntetés legfőbb követelései Szegeden. A szakadó eső ellenére mintegy félezren gyűltek össze a KLIKK Kálvária sugárúti épülete előtti szimpátiatüntetésen. Szerdán Miskolcon és tíz városban rendeztek tüntetést a miskolci tanárok mellett. A demonstrálók között láttuk Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselőt, Kovács Tamást, a Párbeszéd Magyarországért szegedi elnökét, [namelink name="Hekáné Szondi Ildikó"] és [namelink name="Mészáros Tamás"] MSZP-s önkormányzati képviselőt.

Balog Zoltánnak üzent a pedagógus

- [namelink name="Balog Zoltán"] miniszternek üzenem, ez a fogadóóra, nem az EMMI által szervezett köznevelési konzultáció - mondta Horváthné Oláh Mária szónoklatában. Ő az a pedagógus, aki névvel, arccal vállalja azóta a véleményét, mióta csatlakozott a miskolci tanárok felhívásához. Elmondta, már nem kérnek, hanem követelnek. Hangsúlyozta, most kell valamit tenni, nem pedig holnap és holnapután.

Szolidaritási tüntetés: szűnjön meg a KLIK, kapják vissza az iskolák a szabadságukat! Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


- Követeljük, adják vissza az iskolák anatómiáját, akarom mondani autonómiáját! - mondta Tóth Sándor, a demonstrációt szervező Köz-Hasznáért Mozgalom (KHM) aktivistája beszédében. Horváth Sándor KHM-aktivista a szülők nevében szólt és olvasta fel a szülők követeléseit. - Legyen a diákoknak magukra idejük az iskolában és otthon is! Nem kétlábú adathordozókat akarunk! Azt tanulják, amire szükségük lesz az életben! - mondta Horváth Sándor, aki akkor kapta az első tapsot a tiltakozóktól, amikor a KLIK megszüntetését követelte. Az elherdált pénzekre utalva azt mondta, nem kell több üres futballstadion Magyarországnak. Szabad tankönyvválasztást követelt, és azt, hogy csökkentsék 22-re a tanárok óraszámát.


A tiltakozók felkötötték a szolidaritás szalagjait a Kálvária sugárúti KLIK épület kerítésére.

Ez már Etiópiában is közröhej

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak felhívásához szerdáig több mint 30 ezren csatlakoztak szerte az országban. Már több mint 630 óvoda, általános és középiskola nevelőtestülete is a miskolci tanárok mellé állt. Csongrád megyéből szerdáig 26 iskola – köztük olyan nagy nevű intézmények, mint a szegedi Deák, Radnóti és a volt Ságvári gimnázium – biztosította támogatásáról a hermanosokat. A tíz szegedi szakiskolából hét csatlakozott eddig a petícióhoz. Legutóbb a József Attila Általános Iskola és Szakiskola dolgozóinak 46 százaléka támogatta a miskolciak azonnali és radikális változásokat sürgető felhívását, azzal a kitétellel, hogy a pedagógiai munkát segítők bérét azonnali hatállyal emelje meg a kormány, mert szerintük "a részükre nyújtott bruttó 20 forintos havi kompenzáció már Etiópiában is közröhej tárgyát képezi." A Vedres, a Móravárosi és a Kossuth Zsuzsanna nem szerepel a tanitanek.com oldalon.

Mindeközben az EMMI-ben


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormany.hu-n próbálta hűteni a kedélyeket. Szerdai közleményében azt írta az EMMI, hogy "a múlt héten meghirdetett köznevelési konzultáción eddig 30 tankerületi fórumon csaknem 300 iskola képviselői vettek részt, egyes helyeken 2-3, máshol 8-10 pedagógus képviselt egy-egy intézményt." Azt is írták, hogy Magyarországon eddig soha nem látott módon mondhatja el az ország valamennyi iskolája a véleményét és javaslatait.

Szolidaritási tüntetés: szűnjön meg a KLIK, kapják vissza az iskolák a szabadságukat! Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

 


Korábban


Szülők jelezték, szerintük adminisztrációs eszközökkel próbálják ellehetetleníteni a Béke Utcai Általános Iskolában, hogy a pedagógusok és szülők részt vehessenek a ma este fél 6-ra a szegedi KLIK elé meghirdetett, a miskolci tanárok mellett kiálló szolidaritási tüntetésen. Az iskolában ugyanis 5 órától kilenc alsó tagozatos osztályban tartanak szülői értekezletet.


[namelink name="Mészáros Zsolt"], a Béke Utcai Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, már több mint egy hónapja fenn van az iskola internetes eseménynaptárában az alsó és felső tagozat szülői értekezletének február 3-i és 4-i időpontja. Elmondása szerint az alsós szülői értekezleteket már évtizedek óta hagyományosan szerdán tartják. – Tudomásom szerint senki sem jelezte a szülői munkaközösség elnökének, hogy a szülők tömegesen szeretnének elmenni a demonstrációra.


Ha ilyen történt volna, elgondolkodom, hogy máskor tartjuk meg a szülői értekezleteket – mondta Mészáros Zsolt. Szerinte, ha a szülőket csak február elsején tájékoztatta a pedagógus e-mailben a szülői értekezletről, akkor az az ő hibája. Hangsúlyozta, véletlen egybeesés történt, és nem szerveztek rá az eseményre. Nonszensznek nevezte a két dolog összekapcsolását.


Lehet, hogy az iskola internetes eseménynaptárában már több mint egy hónapja fenn van, mikor lesz februárban szülői értekezlet, de az nincs fenn, mikor van tavaszi szünet (március 24-29.), és mikor ér véget a tanév (június 15.), pedig ezek tavaly május óta tudott dolgok.


A Béke Utcai Általános Iskola nevelőtestületének 37 tagja egyébként csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium felhívásához.

 

Friss: Mészáros Zsolt igazgató jelezte, hogy fenn vannak az iskola honlapján a tanév lényeges dátumai, melyek tavaly szeptemberben az első szülői értekezleteken is elhangzottak.És valóban, például a tavaszi szünet időpontja és az utolsó tanítási nap nem az eseménynaptárban szerepel, hanem a főmenüben a dokumentumoknál három lépésben érhető el: közzétételi lista-tanév rendje-az iskolai tanév helyi rendje útvonalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!