Tiszta a levegő

Február elején az átlagnál mindig szennyezettebb volt a szegedi levegő az utóbbi években. Az egy évvel ezelőtti légszennyezettség kiváltképp emlékezetes. Idén azonban ilyenről szó sincs – az enyhe tél nem kedvez a szennyező anyagok földúsulásának.

Tavaly február elején nagyon súlyos légszennyezés vonult végig egész Közép-Európán, Szegeden is kiemelkedő volt a szállópor-szennyezettség. – Az utóbbi hat évben a november mellett mindig február volt a legproblémásabb hónap. Most azonban az idei, rendhagyóan enyhe, napos, szeles télen erről szó sincs – mondja Motika Gábor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezető analitikusa.

A légszennyezettséget a hatóság folyamatosan is, és szakaszosan is méri. Folyamatos mérést biztosító állomás a Kossuth Lajos sugárút 89.-ben működik Szegeden – ez az egyetlen a dél-alföldi régióban. Az említett helyszín kimondottan forgalmas része a városnak, tehát nem fenyeget az a veszély, hogy a hatóság alábecsüli a légszennyezés mértékét – inkább „felülbecslés” fordulhat elő. A modern, drága analizátorok az összes fontos légszennyező anyag koncentrációját folyamatosan mérik; az adatok félóránként a felügyelőségi alközpontba jutnak, elektronikus úton. Földolgozás, ellenőrzés után az országos központba kerülnek. Három további helyen – Újszegeden, az ÁNTSZ-nél, a belvárosban, a Hősök kapujához közel, továbbá a vasöntödénél – pedig szakaszos mérések

Benzol és társai

Szólni kell még a közúti közlekedés során levegőbe kerülő benzol, toluol, etilbenzol és xilol nevű szénhidrogénekről is. Közülük a benzol bizonyítottan rákkeltő – s nyilván a többi sem hasznos a szervezetre –, de mennyiségük nem haladja meg az egészségügyi határértéket.  

történnek: gázmintát naponta vesznek, ülepedőpor-mintát havonta, s 67 szállópormintát is, az év során egyenletesen elosztva. Ez a módszer nélkülözhetetlen a statisztikai adatsor összeállításánál.

Mi szennyezi leginkább Szeged és a megye levegőjét? Elsősorban a szálló por; évente átlag minden harmadik napon haladja meg a szállópor-tartalom az egészségügyi határértéket – csekély vigasz, hogy az EU ezt az értéket túl alacsonyan állapította meg, s csak utólag derült ki: sok, „régi” uniós város sem tud eleget tenni az előírásoknak. A szállópor-szennyezést részint a közlekedésből, tüzelésből adódó, levegőbe kerülő égéstermékek eredményezik, részben pedig természeti viszonyok következménye: az uralkodó északnyugati szél gyakran hoz a város fölé más térségben kibocsátott szennyezőanyagokat.

Olykor a nitrogén-dioxid-szennyezés is meghaladja a határértéket – ezt teljes egészében emberi tevékenység hozza létre, a gépkocsiforgalom, a fűtés. Az idén eddig ebből nem származott gond – az enyhe tél miatt kevesebbet fűtenek az emberek. A kén-dioxid-szennyezés, amióta a szénfűtés visszaszorult, nem jellemző – lehet, hogy ha sokan állnak vissza gázfűtésről szeneskályhára, ismét számítani kell majd rá.

Első Beton – betonbiztos alap az építkezéshez
Bár a hazai építőipar egyik meghatározó szereplőjének tekinthető a cement-nagykereskedelméről, a szerkezetépítésről és az előregyártásról ismert Első Beton Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a lakosság kezét megalakulása óta nem engedi el: 29 éve építőanyag-áruházzal és vitathatatlan szakmaisággal szolgálja ki a szegedieket.
Cápaként úszott be a Szálka Szeged gasztrotérképére, és máris 50%-os akcióval készül az újranyitásra!
Eddig is tudtuk, hogy a Szálka Halászcsárda és Rendezvényház valódi nagyágyú a halas ételekben, de új étlapja szerint júniustól egy igazi nehézsúlyú érkezik a Tisza partjára.
Országos agrár tudásközponttá válhat a Szent István Egyetem
Jelentős javulást vár az agrárszakemberek képzésében a felsőoktatásért felelős államtitkár.
Búza- és árpaföldeket égettek fel a szíriai kormány ellen felkelők
A Törökország támogatását élvező felkelők mintegy 1200 hektár termést pusztítottak el.
Szeptemberben folytatódik a Mission: Impossible 7 forgatása
A stáb a megfelelő óvintézkedések betartásával, és először a külső felvételekkel kezd.
További forinterősödésre számítanak a pénzügyi szakemberek
Jó esély van arra, hogy az árfolyam visszatér a járvány előtti szintekre.