Szeged és környéke

2007.11.07. 22:21

Tizenöt évet kapott Muki

Szeged - A bíróság szerint tavaly nyáron Kurai András ölte meg a 18 éves Pénzes Henriettát, a fiút jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélték. Számára kedvező esetben akár már nyolc év kilenc hónap múlva kiszabadulhat. A 17 éves makói fiú ennél súlyosabb büntetést nem kaphatott.

Oláh Zoltán

– A vádlott annyira brutális módon, a sértett olyan mértékű megalázásával követte el a cselekményt, hogy mindenképpen indokolt a törvény által megengedett legsúlyosabb büntetés kiszabása. Ha a fiú betöltötte volna a 18 évet, életfogytiglant kapott volna – mondta Maráz Vilmosné, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírója a Pénzes Henrietta ellen elkövetett bűncselekmények miatt indított büntetőper másodfokú, jogerős ítéletének indoklásában.

Ökölbe szorított kézzel hallgatta az ítélethirdetést a 17 éves gyilkos. Fotó: Segesvári Csaba

Az áldozat anyja

– Az ítélettel semmi nem változott meg, továbbra sem szűntek meg a kételyeink, számos kérdésre nem kaptunk választ. Még azt sem tudjuk, hogy Henikének miért kellett meghalnia. Ez a kisgyerek nem ölhette meg a kislányunkat! Egyedül nem! A most elítélt fiúnak köze lehet Heni halálához, de az igazi gyilkos még szabadon járkál. Ebben egyetértek Muki anyukájával – mondta Pénzes Henrietta édesanyja az ítélethirdetés után.

Az ítélethirdetést Kurai András, a környezetében Mukiként ismert 17 éves makói fiú ökölbe szorított kézzel hallgatta végig, arcán érzelem nem látszott. Az anyja sírva fakadt. A brutális bűncselekmény áldozatának, a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henriettának a szülei a tegnapi tárgyaláson már nem vettek részt.

A Csongrád Megyei Bíróság első fokon aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, erőszakos közösülés és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és a maximálisan kiszabható 15 év helyett „csak" 14 év fiatalkorúak börtönében letöltött szabadságvesztésre ítélte. Az ügy fellebbezések miatt került a Szegedi Ítélőtáblára.

Maráz Vilmosné azt mondta, az iratokból megállapítható volt az is, hogy Kurai András előre kitervelte a gyilkosságot. A bírónő az ítélet indoklásában kitért arra is, hogy a lány barátjának, S. Norbertnek a bűnössége nem vetődött fel, és mivel Kurai András többször is azt állította, hogy Pénzes Henriettát S. Norbert gyújtotta fel, az iratokat a vádlott elleni hamis vád miatti büntetőeljárás megfontolása céljából megküldi a Szegedi Nyomozó Ügyészségnek.

Nem hiszem el! – mormogta Muki az ítélet hallatán. Fotó: Segesvári Csaba
Az ítéletből is kiderül, hogy a bíróság nem fogadta el a védelem védekezését, a Bene Zoltán kirendelt ügyvéd által megfogalmazott kételyekre Maráz Vilmosné érdemben nem is reagált.

– Nem hiszem el! Nem hiszem el! – mormogta már a bíróság folyosóján Muki, miközben beszélőre kísérték.

Kurai András – beszámítva az előzetes letartóztatását – kedvező esetben nyolc év kilenc hónap múlva szabadulhat.

– Rendkívül jó magaviselete esetén fogházkedvezményben részesülhet, ami azt jelenti, hogy a büntetés kétharmadát kell letöltenie. Természetesen ellenkező esetben, azaz rossz magatartás esetén a 15 év szabadságvesztést ki kell töltenie – nyilatkozta lapunknak Bene Zoltán védő.

A gyilkos anyja

– Amikor Muki kijön, lehet, hogy én már rég halott leszek. Amíg élek, nem nyugszom bele az ítéletbe. A fiam bűnös, erről már többször beszéltem. De nem gyilkos! Ilyen szörnyű bűncselekményt az én gyerekem nem követhetett el. Ott volt, de nem ő gyújtotta fel azt a kislányt. Nem is nyugszom bele. Tudom, hogy jogerős az ítélet, de kérni fogom az ombudsman segítségét. Nemzetközi bíróságokat is megkeresek – mondta az ítélethirdetés után a gyilkosság miatt elitélt Kurai András édesanyja.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!