Szeged és környéke

2012.11.23. 20:41

Tízéves az Odú Fejlesztő Központ

Szeged - Láthatóvá teszi a fogyatékkal élő gyerekek problémáit, és szakszerű, térítésmentes szolgáltatást nyújt a dél-alföldi régióban az idén tízéves, szegedi Odú Fejlesztő Központ, amelynek fenntartója a KORINTA Alapítvány.

Vida-Szűcs Imre

– 1994-ben jött létre a Szegedi Korai Fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány (KORINTA). Fogyatékos gyerekek fejlesztését segítette egy Boldogasszony sugárúti bölcsődében. Az alapítvány – főleg szakemberekből álló – munkatársai kezdtek a várossal tárgyalásokat folytatni arról, hogy létrejöhessen egy ambuláns intézmény Szegeden. Sok szülői és egyéb segítséggel 2002-ben a KORINTA fenntartásában, a várossal kötött közoktatási megállapodás keretében elindult az Odú Fejlesztő Központ – beszélt a megalakulásról Magyar Adél, a KORINTA Alapítvány elnöke.

6 gyerekkel kezdték a munkát, a tanév végére már a 35 fős működési keret is betelt. Korai fejlesztésben, fejlesztő felkészítésben jelenleg 75 fővel foglalkoznak, 20 óvodában integrált gyerek és 6 fejlesztő iskolai fiatal tartozik hozzájuk – tudtuk meg Futó Gabriella intézményvezetőtől. A látás, hallás, mozgás fejlesztésén túl értelmi fejlesztéssel és autisztikus problémákkal foglalkoznak térítésmentesen, a legújabb tudományos módszereket alkalmazva.

– Az intézmény szolgáltatása komplex vizsgálat és tanácsadás. Beutaló nélkül érkezhetnek a gyerekek, nem feltétel az orvosi diagnózis. Ha a szülő szükségesnek érzi, bátran felkereshet minket – mondta Futó Gabriella. Működési területük elsősorban Szeged és vonzáskörzete, de szomszédos megyékből, sőt Szerbiából is jönnek hozzájuk tanácsért, segítségért.



– Sajátos nevelési igényű gyerekek megsegítésére utazó gyógypedagógus hálózatot alakítottunk ki, kezdetben csak kísérleti jelleggel öt szegedi óvodában. Mára a Tisza-parti város valamennyi óvodája integrálóvá vált – teszi hozzá Bacsa Judit intézményvezető-helyettes, aki nyolc évig igazgatta az Odút. Szinte minden szolgáltatásuk valamilyen hiányra reagálva indult. Ilyen például a logopédiai szakszolgálat az SZTE Batthyány utcai óvodájában. Tapasztalatuk szerint a nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények nehezen férnek hozzá szervezett szakszolgálati ellátáshoz.

A Gáspár Zoltán utcai óvoda egyik épületszárnyában működő fejlesztő központban az elmúlt tíz év során közel 900 család fordult meg a tanácsadással egybekötött szűrővizsgálatokon. Közülük több mint 380 gyerek részesült rendszeres fejlesztésben. Önkéntesek is segítik őket például az egyetemről, a piarista gimnáziumból és a Karolina-iskolából.

Tizedik születésnapjukat szombaton 9–13 óráig családi nappal ünneplik az Alsóvárosi Kultúrházban – vendégük lesz Szalóki Ági és zenekara.
Érzékenyítés. A társadalom érzékenyítését is megkezdték Magyar Adél szerint az 1990-es évek közepén azzal, hogy egy normál gyermekintézményben a szülőkkel és a pedagógusokkal egyeztetve megjelentek a fogyatékos gyerekek. – Az őket nevelő családok láthatóvá tétele történt meg. Ahhoz, hogy a gyerek jól fejlődjön, a családjának is jól kell működnie – hangsúlyozta a KORINTA elnöke. Elmondta, nem másod- vagy harmadrendű állampolgárként tekintenek a fogyatékkal élőkre, hanem ugyanúgy, ahogy a többiekre.

„Túlélés" öt évre
– Hitelesíti az eddigi munkát, hogy a Közoktatási megállapodás 2012 című pályázatban, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma írt ki, ott vagyunk a 27 magyarországi nyertes pályázó között. Öt évre megkapjuk a központi költségvetésből a finanszírozást, ez nagyjából a túlélést jelenti – fogalmazott Magyar Adél. Kiemelte, hogy az Európai Unióban az elérhetőség, a költségfedezet, a változatos szolgáltatás és az interdiszciplináris csapatmunka a korai fejlesztés alapelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!