Szeged és környéke

2019.04.21. 12:46

Toronykőy Attila Mozart-ősbemutatót rendezett az Eiffel Műhelyházban

Két egyfelvonásos opera töredékeiből készített előadást a fővárosban a Szegedi Nemzeti Színház rendezője, Toronykőy Attila. A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény címen futó pasticciót vasárnap mutatták be. Mivel a Magyar Állami Operaházat épp felújítják, az Eiffel Műhelyháznak nevezett épületben tartották a premiert.

Munkatársunktól

– 2016-ban lett volna a bemutató, de nem lettek kész a munkálatokkal a csarnokban. Ez egy 19. századi építmény, vonatszerelő üzemként funkcionált annak idején. Most egy modern, 21. századi operai bázisként üzemel. Egy gyártóhely ez tulajdonképpen, sok nagy próbateremmel, műhellyel és raktárral – mesélte Toronykőy Attila. 


Az operatöredékeket Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója és Németh Pál, a darab karmestere már 25 éve szerette volna színpadra állítani, most végre sikerült.

Toronykőy Attila az Operaház új játszóhelyén, az Eiffel Műhelyházban rendezett különleges Mozart-produkciót. Fotó: Frank Yvette

Toronykőy Attila az Operaház új játszóhelyén, az Eiffel Műhelyházban rendezett különleges Mozart-produkciót. Fotó: Frank Yvette

– A történet nem annyira szövevényes, mint a Figaro házassága, de a zenei anyag annyira jó, hogy kár lett volna veszni hagyni – mesélte a rendező a Mozart-opera ősbemutatója kapcsán.


Toronykőy Attila szerint az Eiffel Műhelyház akusztikája remek. A darabot olasz nyelven adták elő 350 ember előtt a Bánffy-teremben. Meg is hívták a csapatot Szentpétervárra októberben fellépni a darabbal. Az Operaház az előadást hat alkalommal játssza majd a 2019/2020-as évadban is. A szegedi operatársulat egykori magánénekese, Keszei Bori is szerepet kapott a produkcióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!