Szeged és környéke

2013.10.25. 21:48

Új BTK: jóvátételi munka, több rendőr

Szeged - Majdnem négy hónapja lépett életbe az új büntető törvénykönyv Magyarországon: a bíróság már alkalmazza az új, alternatív büntetési formát, a Btk. fogadtatását pedig a Századvég szondázta meg. Az emberek többsége a rendőri jelenléttől, a térfigyelőktől, a szigorúbb büntetésektől várja biztonságának javulását.

Kiss Gábor Gergő

Július 1-jén lépett hatályba az új büntető törvénykönyv: számos esetben van lehetőség a korábbiaknál szigorúbb büntetések kiszabására, de lehetőséget ad arra is, hogy a bíróságok eddig nem ismert alternatív büntetéseket szabjanak ki – ilyen a jóvátételi munka.

– Jóvátételi munka alkalmazására vétség, illetve háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetése esetén van lehetőség. Ilyen bűncselekmény többek között a testi sértés, zaklatás, zsarolás, garázdaság, rágalmazás, becsületsértés. Lényege nem a bűncselekmény közvetlen sértettjének okozott sérelem jóvátétele, hanem egy nagyobb közösség részére való hasznos tevékenység ellenszolgáltatás nélkül történő végzése – mondta [namelink name="Juhászné Prágai Erika"], a Szegedi Törvényszék sajtószóvivője. Tartamát a bíróság órákban határozza meg: legkisebb mértéke huszonnégy, legnagyobb mértéke százötven óra. A Szegedi Járásbíróságon július 1-jétől eddig egyszer szabtak ki ilyet.

A rácsok mögött is dolgoznak – például a szegedi börtön bútorgyárában. Fotó: Schmidt Andrea

A rácsok mögött is dolgoznak – például a szegedi börtön bútorgyárában.
Fotó: Schmidt Andrea

Húsz helyett huszonöt év

Az új büntető törvénykönyv súlyosabb szabadságvesztési tételeket is tartalmaz; a határozott idejű szabadságvesztés leghosszabb tartama 20 évről 25 évre emelkedett, amivel a közvélemény-kutatásra választ adók 79 százaléka értett egyet. – A szigorúbb büntetési tétel bevezetése a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben semmit sem ér. Egy emberölésnél ritkán mérlegel valaki, maximum utána gondolkodik el tette következményeiről: mindegy számára, hogy a határozott idejű szabadságvesztés maximuma 20 vagy 25 év. Ha megnézzük a bűncselekmények statisztikáját, akkor legnagyobb arányban a kisebb súlyú bűncselekményeket találjuk meg benne, mint a lopás, a csalás vagy a kábítószerezés, amelyek mind a mai gazdasági helyzet velejárói. Egy emberölésnek mi köze van a gazdasághoz? Semmi – vélekedett [namelink name="Palánki Zsolt"] szegedi ügyvéd .

– Július 2-án három ittas fiatal egy szegedi játszótér szemeteskonténerét felborította, amire figyelmes lett a játszótéren tartózkodó négy fiatal. Egyikük szóvá tette a kuka feldöntését, mire a hangoskodók számon kérték az őket figyelmeztetőt, hogy miért avatkozik bele a dolgukba, majd az ismételt figyelmeztetést követően a későbbi elsőrendű vádlott őt mellkason lökte, aminek következtében elesett. A földön fekvőt a vádlottak lábbal rugdosták és ököllel ütötték. Amikor a vádlottak elindultak a játszótérről, látták, hogy a sértett telefonon próbálja értesíteni a rendőrséget, ezért visszamentek, és újfent bántották. A fiatal nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bíróság a vádlottakat társtettességben elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek, az első- és másodrendű vádlottak büntetésének kiszabását egy évre elhalasztotta, és részükre 40 óra jóvátételi munka végzését írta elő – mesélte a szóvivő.

A Századvég Alapítványnak az új Btk. fogadtatásáról készített közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek döntő többsége még mindig a rendőri jelenléttől (31 százalék), a térfigyelő kamerák kihelyezésétől (26 százalék), valamint a szigorúbb büntetésektől (18 százalék) várja környezete biztonságának javulását. – A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományának összlétszáma 2010. június 1-jéhez képest 2013. október 1-jéig 53 fővel emelkedett. Csongrád megyében 2010-ben 21 ezer 905 bűncselekményt regisztráltak, tavaly már csak 19 ezer 338-at, míg az idei első félévben 5896-ot – tájékoztatta lapunkat a rendőri jelenlét növeléséről és a bűncselekmények számának alakulásáról az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Bordányban tavaly tavasszal tizennégy térfigyelő kamerát helyeztek ki a fontosabb közterületek és intézmények környékére. – A rendőrségi statisztikák, illetve a helyiek véleménye alapján elmondható, hogy felszerelésük óta csökkent a faluban a bűncselekmények száma. Az önkormányzat idén további negyven térfigyelő kamerára adott be pályázatot a Belügyminisztériumhoz, amelynek elbírálása folyamatban van – mondta [namelink name="Kiss-Patik Péter"] alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!