Szeged és környéke

2013.08.26. 21:52

Újabb szegedi autós kapta vissza a kiszabott bírságot

Szeged - Megbüntették olvasónkat, mert a Sing-Sing oldalában parkolt. Hónapokkal később visszakapta a 20 ezer forintos bírságot, miután kiderítette: a kihelyezett tábla semmilyen szabálynak nem felel meg.

Segesvári Csaba

– Reggel fél 8-kor büntettek meg a Sing-Sing oldalánál. Beugrottam tejért, mire kijöttem, egy cédulát találtam a szélvédőn: tiltott helyen várakozott – kezdte történetét Lajos. Olvasónk kérte, munkája és közeli nyugdíjazása miatt csak keresztnevét írjuk le. Lajos azért fordult lapunkhoz, mert olvasta, hogy az „álrokkant" parkolóban 100 ezer forintra megbüntetett autósok hosszas utánajárással visszaszerezték a jogtalanul kiszabott bírságot.

– 20 ezer forintról kaptam csekket azért, mert megálltam a Sing-Sing mellett. A tábla szerint itt csak a diszkó dolgozói várakozhatnak, ezt nem vettem észre. Kértem a rendőrségtől, hallgassanak meg a szabálysértéssel kapcsolatban, időközben az önkormányzat városüzemeltetési irodájához fordultam, hogy megtudjam: jogosan büntettek-e meg a Sing-Singnél – folytatta olvasónk.

A közlekedési hatóság szabálytalannak találta a táblát. Fotó: Segesvári Csaba

A közlekedési hatóság szabálytalannak találta a táblát.
Fotó: Segesvári Csaba

A nyugdíjhoz közel álló férfi megtudta, a parkolónak nézett hely a Szegedi Vásár és Piac Kft.-é. Magántulajdont adtak át közforgalom céljára. – Az előírások szerint a táblákat terveztetni kell. A Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordultam, mivel a terület nem közterület. Egy helyszínbejárás során megállapították: ilyen tiltó tábla nincs. Írásban arról tájékoztattak, hogy „álláspontunk szerint (...) a kihelyezett megállni tilos tábla és kiegészítő táblák elhelyezése nem felel meg a jogszabályokban, illetve a műszaki előírásokban foglaltaknak". Ez a tábla nulla – summázta olvasónk a hatóság levelét. Hozzátette, azért mesélte el a történetét, mert rendszeresen büntetik a Sing-Sing mellett figyelmetlenül parkoló autósokat.

– A rendőrségi meghallgatásra elvittem a közlekedési hatóság ajánlását, később arról értesítettek, visszavonják a 20 ezer forintos bírságot „mivel a cselekmény nem szabálysértés, szabálysértés hiányában megszüntetem" – fejezte be a beszélgetést olvasónk.

Közel egy óráig figyeltük múlt hét péntek délelőtt a Sing-Sing oldalában lévő parkolót. Mivel a környék zsúfolt volt, gyorsan megtelt a várakozóhely. Több megkérdezett autós is állította, nem vette észre a falra kirakott táblát.

Nem csak szegedi probléma

Budakeszi KRESZ-t sért – írta a Népszava egy „Megállni tilos! Kivéve engedéllyel" tábla kapcsán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lapnak arra a kérdésére, amely szerint „Megállni tilos!" tábla alá lehetséges-e várakozási engedélyt kiadni, azt válaszolta: „A KRESZ a jelzés hatálya alóli felmentési lehetőséget nem tartalmaz, így a tábla érvényességi területére és idejére várakozási engedély sem adható ki."

Mit tehet az autós, ha úgy érzi, jogtalanul büntették meg? Kinek a feladata a szabályos táblázás, honnan tudhatja a sofőr, ha közcélra megnyitott magánterületen parkol? – Sem a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), sem a Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségei nem „vadásznak" hivatalból a jogszabályokkal ellentétesen kihelyezett KRESZ-táblákra. Erre nincs is apparátusuk, ami viszont meg kell, hogy legyen a közutak kezelőinél – szögezte le [namelink name="Szeri István"]. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség igazgatója ugyanakkor hangsúlyozza: a kihelyezett tábla utasításának betartása és betartatása kötelező. – A táblák kihelyezése, a forgalmi rend meghatározása a közút kezelőjének feladata. Első körben tehát a törvény szerint is a közút kezelőjéhez kell fordulni. Ha a kezelőtől kapott válasszal nem ért valaki egyet, akkor fordulhat a Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségeihez, illetve az NKH-hoz – tudtuk meg az igazgatótól. Kifejtette, a rendőrségi intézkedéssel szemben a közlekedési hatóság nem járhat el. – A közlekedési felügyelet csak kirívó esetekben kezdeményezi hivatalból a forgalmi rend felülvizsgálatát – tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!