Szeged és környéke

2015.02.01. 18:50

Uszályokkal fogták fel a haltetemeket

2000 februárjában napokig hozta a víz a sodorvonalban a haltetemeket. Bognár Sándor vásárhelyi halász szerint leginkább a fehér halakban – busa, keszeg – okozott nagy kárt a cián.

Munkatársainktól

– Két nagy uszály jött, amelyek a mindszenti halászcsárda vonalában keresztbe fordultak, hogy felfogják a haltetemeket, és hogy arról szedjék össze az elpusztult halakat – emlékezett vissza Petrik Sándor (képünkön). A mindszenti révész elmondta, nagyon sokan dolgoztak, szákokkal emelték ki az elpusztult halakat. Elmondása szerint mindenféle kopoltyús elpusztult, kapitális méretű busák, amurok, pontyok és süllők.

– A komppal nem álltunk le, zavartalanul közlekedtünk. Emlékszem, napokig hozta a víz a sodorvonalban a haltetemeket – mondta [namelink name="Petrik Sándor"], aki 1994 óta dolgozik a mindszenti kompon. Mellette szeret horgászni is, így saját maga is megtapasztalta a ciánszennyezés hatását. – A cián előtt nagyobb volt a halbőség. Kollégákkal egy-egy fuvar között bedobtunk süllőre, kishal volt a csali. Átvittük az autókat a túloldalra, visszaértünk, és már rajta is volt a hal. Ilyen manapság már nincs, de nemcsak én mondom ezt, hanem azok is, akik nagy pecások, és erre járnak.

Petrik Sándor. Fotó: DM

Petrik Sándor. Fotó: DM
– Az elmúlt 15 évben teljesen regenerálódott a Tisza, javult a vízminőség is – mondta a vásárhelyi [namelink name="Bognár Sándor"], aki 32 évig halászott. Szerinte a szennyezés után sokkal jobban odafigyelnek a Tisza vizére. A javulást jól mutatja, hogy a tiszavirágok is nagy számban megjelennek nyaranta. A hatvanas–hetvenes években egy-egy virágzáskor alig lehetett átlátni a túlpartra, majd ez eltűnt. A halász szerint most kezd újra ilyen formát ölteni a tiszavirágzás.

Bognár Sándor. Fotó: DM

Bognár Sándor. Fotó: DM
– 2000-ben nagyon sok hal elpusztult. A fehér halakban – busa, keszeg – igen nagy kárt okozott a cián. A dévérekből például évekig nem lehetett nagyobb példányt fogni – emlékezett vissza a halász. Elmondta, januártól hat hónapig általános horgászati és halászati tilalmat rendeltek el, amit júliusban oldottak fel. A halászati stop után újra vízre szállva azt tapasztalták, maradt élet a Tiszában, de a teljes regenerálódáshoz 4-5 évnek is el kellett telnie. A tiszai halnak romlott a hírneve. Az embereket újra rá kellett szoktatni a halra. Ennek érdekében halászlét osztottak, de több fórumon is megjelentek, hogy eloszlassák a cián utáni félelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!