Szeged és környéke

2012.06.10. 23:23

Utasbiztosítás - napi pár 100 forint is sok

Csongrád megye - Csak minden harmadik utas köt biztosítást, amikor külföldre megy, holott csak napi pár 100 forintot kellene kifizetnie. Egy hét 4 személyre azonban meghaladja a 13 ezer forintot – ezt az összeget akarják megspórolni a magyarok. <br>

Fekete Klára

Egyre többen indulnak el külföldre biztosítás nélkül: a Mabisz kimutatásai szerint 2011-ben az utazóknak csak az egyharmada kötött utasbiztosítást.
– Pedig Európa sok országában a kisebb ambuláns orvosi ellátásokért is több százezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni, ha pedig súlyosabb balesetet szenvedünk el, csak a mentés és a kórházba szállítás költsége 250 ezertől 1 millió forintig, mentőhelikopterrel pedig akár 2 millió forintig is terjedhet – mondta el [namelink name="Lengyel Márk"], az EUB elnök-vezérigazgatója.

Nagy különbségek lehetnek az egyes országok között: bizonyos kórházakban az 1 napos kivizsgálás díja is elérheti a 2 millió forintot, ha pedig mentőrepülővel kell a sérültet hazaszállítani, az Európa területéről 6–8 millió forintba, a kontinensen kívülről pedig 20–25 millióba is kerülhet.

Vigyázat, sztornó

Az utazási irodák ajánlatai tartalmazzák a sztornóbiztosítást is, ez azonban csupán a nyaralás meghiúsulása esetén térít. A bankkártyák és hitelkártyák mellé kínált utasbiztosításról pedig tudni kell: általában alacsony értékhatárig térítik a felmerülő díjakat. 

Ha baj van, mindenki megbánja, miért nem áldozott a biztonságára. Az amúgy pesszimista magyarok azonban optimistán indulnak útnak, főleg azután, hogy spórolt pénzükön 4 személyre kifizették a szállásköltséget, félretették a benzin árát, megvették a konzerveket (ezeket a kiadásokat már nem is számítják fel, hiszen ha itthon lennének, akkor is enni kéne valamit). Megnéztük: az utasbiztosítások napi díja alig 10–20 forinttal nőtt 2011-hez képest, és sok a kedvezmény, online kötésre például minimum 10 százalékot adnak. Három biztosító (Groupama, EUB, QBE Atlasz) díjtételeit összehasonlítva egyik kategóriában sem látunk jelentős különbségeket, a legolcsóbb, hosszabb út esetén a napi 440 forintos ajánlat (az átlag 480 forint). Ha ezt az átlagot 7 nappal és 4 emberrel felszorozzuk, akkor viszont a végösszeg már 13 ezer 440 forint.

Azt is kikerestük az interneten, mit kapunk a napi átlagos 480 forintos, vagyis a legolcsóbb csomagért. Betegségnél, balesetnél általában 5–15 millió forint között térítenek. Napi 990 forintos díjnál 100 millió forintig is elmennek a költségek átvállalásában.

Az európai kártya
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását mindenképpen javasolják, ha uniós országokba utazunk. De: ez nem fedezi a beteg hazaszállítását, és a magánorvos költségeit sem. Márpedig az üdülőhelyeken, például Görögországban, Bulgáriában, Törökországban az ambuláns ellátást a magánorvosok nyújtják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!