Szeged és környéke

2008.05.21. 20:28

Vacsoracsata: a kedvünkért égetik magukat?

Vajon miért égetik magukat a magyar sztárok a főzős műsorokban? – kérdezi keserűen a tévékritikus. Az ismert mesterszakács háborog, hogy ennek az új őrületnek semmi köze a konyhaművészethez.

Bakos András

Tényleg nincs, tényleg égetik magukat – de csak lassú tűzön, és ebben nincs semmi rendkívüli. Anikó, a Nagy Ő miniszoknyában és „testszínű" bugyiban fogadja a vendégeit, a néző pedig megnyugszik, mert valami ilyesmit várt tőle. Mármint tojáslevest grízes tésztával.

„A Vacsoracsata jelenlegi évadja véget ér ezen a héten..." Ez a mondat sok mindent jelenthet, szélsőséges esetben azt is, hogy a tévéműsor ég. Az idézett mondatot Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója írta a kérdésünkre. A főműsoridőben látható Hal a tortán a Népszabadság szerint második a nézettségi listán május 12. és 18. között, 1 millió 512 ezer 373 nézővel, 32,5 százalékos aránnyal, a Barátok közt mögött. A Vacsoracsata az első tizenötbe sem fért bele a maga 8,9 százalékával. A konyhai realityműsorok csatájában ezek szerint a TV 2 most lefőzte az RTL Klubot. Ez azért pikáns, mert a csata kedvéért az RTL feláldozta régi, kipróbált csodafegyverét, a Balázs-show-t. A Vacsoracsata egyszerre indult a Hal a tortánnal idén márciusban. Hasonló a szabályrendszerük is: híres emberek egymáshoz járnak vendégségbe, és mindig pontozzák a házigazdát.

Molnár Anikó az óvodai menzák ízvilágát és hangulatát varázsolta az asztalra. Fotók: TV 2

Molnár Anikó az óvodai menzák ízvilágát és hangulatát varázsolta az asztalra. Fotók: TV 2
„Vér ciki, toprongy égő"


A TV 2 azt állította, hónapokon át titokban dolgozott az ötleten, amely a sajátja, az RTL viszont az angol Granada cégtől vásárolta meg a licencjogokat. A cég polgári perrel fenyegette meg a TV 2-t, nehogy adni merje a műsort, de a magyar kereskedelmi csatorna nem félt, és a jelek szerint a képernyőn győzött.


Hogy mivel? Buday Péter, az ismert szakács már márciusban beszólt mindkét műsornak, azt mondta, ezeknek semmi közük a konyhaművészethez. Bársony Éva, a Népszava kritikusa meg azt írta, a Hal a tortán „vér ciki, toprongy égő". „Mélyprimitívben van előadva itt még a kajakészítés is, miközben a provinciális rongyrázás nyomja rá bélyegét az egész műsorra. (...) Hihetetlen primitív felfogás az is, hogy egy vacsora az egymás háta mögött elsuttogott, rosszindulatú megjegyzésektől kapja meg a savát-borsát. (...) Ebben a műsorban még a kedvelt, emberinek megismert figurák is lejáratják magukat. (...) A műbalhé mint egyetlen szórakoztató momentum?"

Mága Zoltán pazar lakomát rendezett Liptai Claudiának és Kapócs Zsókának

Mága Zoltán pazar lakomát rendezett Liptai Claudiának és Kapócs Zsókának
Az ítélet kemény. Lehet, a Hal a tortán tényleg gyönge műsor, viszont legalább egyenletes színvonalú, és egy valamiben mégis hasonlít az igazi főzős műsorokra: főznek és esznek benne az emberek, ettől pedig lenyugszik a zaklatott lélek, kisimulnak az idegek. Míg a villámkezű sztárszakácsot lehet irigyelni a főzőcsatornán gazdaságos mozdulataiért, itt megállapítható például Molnár Anikóról, hogy tényleg nagy melle van, meg minden, de főzni, azt nem nagyon tud, és ez olyan megnyugtató.

A legolcsóbb nyersanyagból

A műsor a hiúságunkat legyezgeti finoman, miközben a legolcsóbb hozzávalókból főz: Homérosz Iliásza óta nem látott a világ olyan seregszemlét, amelyet a két műsor március óta produkált a magyar hírességek fölvonultatásával. Itt is kétféle sztár létezik: az egyiknek szüksége van arra, hogy forogjon a neve és az arca, a másiknak nem lenne erre szüksége, de megfizetik érte. Sokan szívesen néznek be a híres emberek konyhájába, kíváncsiak arra, hogyan találják föl magukat vendégségben, hogyan öltöznek, milyen terítéket tesznek az asztalra.

Ernyey Béla, a konyhatündér

Ernyey Béla, a konyhatündér
Egyáltalán, ez az otthoni, őszintének álcázott, de persze nagyrészt megtervezett légkör érdekes, mert azonnal lehet a magunkéhoz viszonyítani. Igaz, alig történik valami, de ami mégis, abból fényesen megélnek a hírességek életére specializálódott színes újságok. Íme, néhány mondat, és azonnal képbe kerülünk: „Nézd meg Kiszel Tündét Madonnának öltözve!" „Lang Györgyi minden idők legrosszabb szakácsaként vonulhat be a Hal a tortán történetébe." „Anikón miniszoknya és testszínű bugyi volt a forgatáson." „Kiderült, miért vállalta Mága Zoltán a Hal a tortán szereplést! Jótékonykodott a gázsiból!" „Ernyey Béla, a sármos színész Bécsben szerezte be az előételhez a rákot."

Lopjuk el Virág bugyiját?

Karda Bea pedig egyszerűen csak villantott egyet. Ugye azt ezen a helyen már nem kell részletezni, hogy ez mit jelent? Elég egy apró hírsziporka, hogy megtudjuk: a másik csatornán is hasonló szellemben folyt a munka: „Stohl ellopta Voksán Virág bugyiját".

Kiszel Tünde Madonnának öltözött

Kiszel Tünde Madonnának öltözött
A két rivális vezetői nemigen beszélnek a másikról, viszont vadásznak egymás embereire. Jó példa erre a mi Milónk, aki eredetileg az RTL Klub valóságshow-jában győzött, most mégis a Hal a tortánban fejte a kecskét.
A műsoron az őszinteséget és a beszélgetést kérik számon, de hát ez is igazságtalanság – mert ilyet nem ígért senki. Aki komoly társalgást akar hallani, megnézi az A la carte-ot az m1-en. Abban tényleg beszélgetnek, valahogy gyorsabban kiderül, ki őszinte és ki nem, a téma többnyire fontos, olyan emberek néznek egymás szemébe, akikről nem hinné a néző, hogy leültethetők egy asztalhoz. De ott meg azt nem mutatják, mit és hogyan esznek az emberek. Pedig ez ma sokkal több embert érdekel, mint az értelmes, felnőtt beszéd.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!