Szeged és környéke

2016.09.01. 08:30

Változásokkal indul ez a tanév is

Becsöngetnek ma reggel az új tanévre, amit nem úszhatnak meg a diákok, szülők változások nélkül. Új intézménytípusokat vezettek be, és januártól az eddigi hét helyett két tankerület lesz Csongrád megyében.

Timár Kriszta

Van, ahol már tegnap megtartották az évnyitót, van, ahol ma fogják, egy azonban biztos: ma reggel 8 órakor az ország minden iskolájában becsöngetnek az új tanévre, mely 182 napig tart majd. Ahogyan az utóbbi években már megszokhattuk, most is több változás lép életbe.


A változások közül a legfontosabb, hogy január elsejétől új állami intézményfenntartó jön létre: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyébe tankerületi központok lépnek, melyeket a korábbi tankerületek összevonásával hoztak létre. Ezek fölött a Klebelsberg Központ áll majd. A tankerületi központ január elsejétől önálló költségvetési szervként működik majd, és átveszi a működtetés feladatkörét is az önkormányzatoktól.

 


Vásárhelyhez kerülnek a csongrádi, makói, szentesi iskolák is


Csongrád megyében két tankerületi központ jön létre: egy szegedi és egy hódmezővásárhelyi központú. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központhoz a Hódmezővásárhelyi, a Csongrádi, a Makói és a Szentesi járásban 20 település 27 intézménye tartozik. Összesen 87 iskola életét koordinálják itt, ahova 12 ezer 121 diák jár, és ahol 1294 pedagógus dolgozik.

 

 Évnyitó a szentesi Deák-iskolában. Fotó: Králik Emese (galéria)


– A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központhoz tartozó közoktatási intézményekre összesen több mint 39 millió forintot költöttünk az idei tanév előkészítésekor – mondta el lapunknak [namelink name="Balázs József"] tankerületi igazgató. – Ingatlanfelújítási, karbantartási és javítási munkálatokat végeztek, volt gázkazáncsere, tisztasági festés, iskolai sportpálya- és tornacsarnokparketta-felújítás, mellékhelyiségek és vizesblokkok renoválása, ajtók, ablakok festése, elektromos hálózatok javítása, tetőfelújítás, udvari lefolyó és ereszcsatorna tisztítása, illetve ebből az összegből valósítottunk meg irodaszer-beszerzést, művészeti oktatáshoz és természettudományos tárgyak tanításához szükséges anyagokat vásároltunk, és az alapfokú művészeti oktatásban használt hangszereket javíttattuk.


Szegedről irányítják a mórahalmi és a kisteleki iskolákat is


A Szegedi Tankerület intézményrendszere az új struktúrában a Mórahalmi és a Kisteleki Tankerületek intézményeivel bővül. Az átszervezés után összesen 42 intézmény, 17 ezer 596 diák, 2976 alapfokú művészeti képzésben részt vevő tanuló, 982 kollégista, 2047 pedagógus, 190 nevelő-oktató munkát segítő és 39 technikai alkalmazott tartozik az illetékességi körébe. [namelink name="Plesovszkiné Ujfaluczki Judit"] tankerületi igazgató elmondta, nyáron jelentős iskolabútor-beszerzés valósult meg. A fejlesztés a Tisza-parti, a Tabán, a Petőfi Sándor és a Fekete István Általános Iskolát, valamint a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Pallavicini Sándor Általános Iskoláját érintette.

 

Változásokkal indul ez a tanév is. Fotó: Kuklis István (galéria)


Rugalmasabb, kiszámíthatóbb működést ígérnek


A két tankerületi igazgató az átalakítással kapcsolatosan úgy fogalmazott, az új fenntartói struktúra és szemlélet rugalmasabb és kiszámíthatóbb működést eredményez, és a döntéshozatal is közelebb kerül az iskolákhoz. A személyes kapcsolattartást havi legalább egy intézményvezetői értekezlet szervezésével biztosítják. A szülők és a tanulók a járási székhelyeken és esetleges igény esetén a közoktatási intézményekben is előre meghirdetett tankerületi igazgatói fogadóórákon konzultálhatnak a fenntartó képviselőjével.

Egyéb változások a tanévben


Új köznevelési intézménytípusokat vezettek be szeptembertől: a szakgimnáziumot és az új típusú szakközépiskolát. Szakgimnáziumokban csak a szakmához kapcsolódó természettudományos tárgyat tanítják külön, a többit egy összevont tantárgyi órán, az idéntől bevezetett természetismereten sajátíthatják el. Szintén a szakgimnáziumokat érinti, hogy a diákoknak kötelező ötödik vizsgaként szakmai tárgyból érettségizniük. Az általános iskola első és második osztályos diákjai esetében a 45 perces tanórák harmadát játékos formában lehet felhasználni. Az óvodák kötelező nyitvatartási ideje minimum 8 óra lett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!