Szeged és környéke

2014.03.31. 01:57

Villámkezű gépírók a Vasváriban

Szeged - Jó barátságban vannak a billentyűzettel a szegedi Vasvári-szakiskola diákjai: taroltak a nemrégiben megrendezett gépírásbajnokságon a fővárosban. Pedig van, aki csak szeptember óta tanulja a tízujjas gépelést.

Vida-Szűcs Imre

A gépírásszakmában Magyarországon a legrangosabb versenyen kiválóan szerepeltek a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézményének tanulói. A 9. A osztályos [namelink name="Krámli Henrik"] első, a 11. C osztályos [namelink name="Czékus Gábor"] második, osztálytársa, [namelink name="Tamás Gergely Bence"] harmadik helyezést ért el, [namelink name="Bartó Beáta"] a 12. C-ből ötödik lett a gépírásbajnokságon Budapesten. A versenyen felnőttek is részt vettek a kategóriájukban, például a parlament gyorsírói és gépírói.

Csak tavaly szeptemberben kezdte tanulni a tízujjas vakírást a győztes Krámli Henrik, előtte csak amatőr módon pötyögött a billentyűzeten. – Voltam az iskolában egy bemutató órán, és felkeltette az érdeklődésemet – mondta a fiatalember, aki a félórás versenyen bruttó 10 ezer 259 leütést produkált, egyetlen hibával. A hibátlan szereplésért külön érem járt volna, de ez idén senkinek sem sikerült.

Fotó: DM/DV

Fotó: DM/DV
Tanárnőiknek, Kissné Álmosdi Mártának és Kajáriné Lestár Erzsébetnek szívügye a szakma továbbadása. Mivel egyre több középiskolai, egyetemi feladatot gépelve kell beadni, és az állások egy részénél is előny vagy követelmény a gépírástudás, szeretnék, ha sokan tudnának abban az ütemben gépelni, amely felveszi a tempót a gondolattal. A Vasváriban a kilencedikesek jelenleg heti három és fél órában, korábban két órában tanulták a gépírást.

– Sokat jelent nekik az elhelyezkedésnél – beszélt az eredményről [namelink name="Kissné Álmosdi Márta"], aki az órákon nehezítésképpen zenét is szokott lejátszani vagy folyamatosan beszél a diákokhoz. Mivel a betűző írásmódot tanítják a Vasváriban, idegen nyelveken is tudnak gépelni a tanulók. Bartó Beáta és Tamás Gergely Bence most az Intersteno nemzetközi gépírásversenyre készül, amelyen 16 nyelven írnak sebességi másolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!